Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Eldningsförbud i Perstorp

Eldningsförbud gäller i Perstorp från den 24 april

Det råder just nu extremt hög brandrisk och torka i skog och mark.
Därför gäller eldningsförbud i Perstorp.

Räddningstjänsten i Skåne uppmanar därför allmänheten att inte elda, grilla eller utföra andra aktiviteter som skapar öppen låga eller gnistor i anslutning till skog eller mark, så att eld kan spridas i terrängen.

Under tisdagen hanterade räddningstjänsten hanterat ett flertal bränder i skog och mark, framförallt i nordvästra och nordöstra Skåne.

- På grund av den extrema torkan i kombination med relativt höga vindhastigheter blir bränderna svåra att hantera och kan spridas okontrollerat, säger Christer Ängehov, Regional räddningschef i beredskap.

Vårens varma väder i kombination med lite nederbörd har skapat en extrem torka med mycket höga brandriskvärden i hela södra Sverige. Även Skåne har kommit upp i det högsta värdet 5E - extremt stor brandrisk i skog och mark. Därför gäller eldningsförbud tillsvidare i bland annat Perstorp. Brandrisken kan vara stor även om det precis har regnat – marken under det översta lagret kan fortfarande vara mycket torrt.

Brandriskprognosen för nordvästra Skåne finner du på www.rsnv.se/brandriskprognoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och för övriga delar kan du hitta lokala värden i appen ”Brandrisk ute” som finns för både Android och iOS.


Eldningsförbudet grundas på förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) 2 kap 7§.

  • Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.
  • Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Vi rekommenderar att du inte använder sprit- eller gasolkök.
  • Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda. Viktigt: du får endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt. Det är inte tillåtet att använda hemmagrillar i till exempel skog och mark eller på stranden.
  • Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram