Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Eldningsförbud i Perstorp

Eldningsförbud gäller i Perstorp från den 24 april

Det råder just nu extremt hög brandrisk och torka i skog och mark.
Därför gäller eldningsförbud i Perstorp.

Räddningstjänsten i Skåne uppmanar därför allmänheten att inte elda, grilla eller utföra andra aktiviteter som skapar öppen låga eller gnistor i anslutning till skog eller mark, så att eld kan spridas i terrängen.

Under tisdagen hanterade räddningstjänsten hanterat ett flertal bränder i skog och mark, framförallt i nordvästra och nordöstra Skåne.

- På grund av den extrema torkan i kombination med relativt höga vindhastigheter blir bränderna svåra att hantera och kan spridas okontrollerat, säger Christer Ängehov, Regional räddningschef i beredskap.

Vårens varma väder i kombination med lite nederbörd har skapat en extrem torka med mycket höga brandriskvärden i hela södra Sverige. Även Skåne har kommit upp i det högsta värdet 5E - extremt stor brandrisk i skog och mark. Därför gäller eldningsförbud tillsvidare i bland annat Perstorp. Brandrisken kan vara stor även om det precis har regnat – marken under det översta lagret kan fortfarande vara mycket torrt.

Brandriskprognosen för nordvästra Skåne finner du på www.rsnv.se/brandriskprognoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och för övriga delar kan du hitta lokala värden i appen ”Brandrisk ute” som finns för både Android och iOS.


Eldningsförbudet grundas på förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) 2 kap 7§.

  • Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.
  • Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Vi rekommenderar att du inte använder sprit- eller gasolkök.
  • Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda. Viktigt: du får endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt. Det är inte tillåtet att använda hemmagrillar i till exempel skog och mark eller på stranden.
  • Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram