Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Bevattningsförbud

Det extremt varma vädret och den ihållande torkan har resulterat i betydligt lägre grundvattennivåer än normalt. Som en säkerhetsåtgärd, för att spara på vattnet i vattentäkten, inför vi från och med 2018-08-03 kl. 12.00 bevattningsförbud. Förbudet kommer att omprövas när situationen förändras. Om vi alla hjälps åt att spara på vattnet så mycket vi kan, så gör det stor skillnad i våra vattentäkter.

Frågor och svar:

Här har vi sammanfattat de viktigaste frågorna om bevattningsförbudet.

Vad innebär bevattningsförbudet?

Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till:

  • bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenspridare och vattenslang.
  • bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • tvätt av bil, tvätt av husfasad etc.

Vem gäller bevattningsförbudet?

Det gäller alla som får sitt vatten från det kommunala VA-nätet, både privatpersoner och företag. Om du tar vatten från egen brunn så omfattas du inte av bevattningsförbudet. Kommunen uppmanar dock även fastighetsägare med egen brunn att vara sparsamma med sitt vatten.

Vad händer om jag bryter mot bevattningsförbudet?

Om du som kund bryter mot bevattningsförbudet kan kommunen stänga vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster. Kommunen övervakar dricksvattenförbrukningen kontinuerligt och kommer att besöka områden där förbrukningen avviker från normal konsumtion.

Får man vattna med vatten från egen brunn eller med spillvatten från bergvärme om det är bevattningsförbud?

Ja, bevattningsförbud gäller endast kommunalt dricksvatten. Däremot är grundvattennivåerna på flera ställen så låga att det handlar om att använda även det egna vattnet klokt. Däremot är det inte tillåtet att vattna med vatten från våra åar eller sjöar utan tillstånd.

Min granne följer inte bevattningsförbudet. Hur gör jag för att anmäla det? Var vänder jag mig?

Det är viktigt att vi alla hjälps år att spara vatten. Bevattning förbrukar mycket vatten under varma somrar. Kanske är det så att din granne inte känner till bevattningsförbudet. Om du har möjlighet, prata gärna med din granne. Kommunerna har inte resurser att se till att bevattningsförbudet efterlevs. Det kan också vara så att din granne har tillgång till egen brunn och där gäller inte bevattningsförbudet.

Om vi alla hjälps åt med att spara på vattnet betyder det mycket för den totala konsumtionen i kommunen, här följer några enkla tips för att spara vatten:

Korta ner tiden för duschning

Undvik att bada badkar

Stäng av kranen under tiden du borstar tänderna

Diska inte under rinnande vatten

Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du startar. Välj gärna eco-program.

Samla regnvatten för att vattna i trädgården.

Undvik all bevattning med dricksvatten i din trädgård.

Till dig som har enskild brunn:
Vad händer om vattnet i min brunn tar slut?

Det är du som fastighetsägare som har ansvar för att det finns vatten i din brunn, och att den håller rätt kvalitet. Är det låga vattennivåer generellt behöver man vara sparsam med vattnet om man har egen brunn. Det kan behövas mycket nederbörd och kan ta lång tid innan nivåerna i grundvattnet är återställda. I extrema fall kan dock brunnen sina.

 

Jag har slut på vatten, var kan jag hämta dricksvatten?

Tar ditt vatten slut kan du hämta dricksvatten vid kommunens tappningsställe. Du får hämta så mycket vatten som du själv kan bära, exempelvis 25-litersdunkar. Tappningsställe finns vid ställplatsen för husvagnar vid Ugglebadet. Om du av någon orsak behöver mer vatten, ta kontakt med Vita Pedersen på tekniska kontoret, 0734-45 93 13, under kontorstid eller vita.pedersen@perstorp.se och boka en tid för hämtning av dricksvatten. Hämtning kan (efter bokning) ske vardagar mellan kl. 09.30-12.00.

 

Vad ska jag tänka på när jag hämtar dricksvatten i dunkar så att det håller sig fräscht?

Fyll dunkarna med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten. Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar och förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt. Glasbehållare eller plastflaskor/dunkar märkta med symbolen ”glas och gaffel” är utmärkta. Rent dricksvatten i en ren behållare i kylskåp bör hålla lika länge som mjölk i kylskåp, det vill säga minst en vecka, troligen mycket längre tid.

 

Jag har slut på vatten i min brunn. Ska man eller kan man fylla på?

Experterna har olika åsikter om det är bra att fylla på en brunn eller inte. Det beror på geologin samt om brunnen är grävd eller borrad. Oavsett vilket är detta en mycket kortsiktig lösning, då vattnet lämnar brunnen på samma sätt som det strömmar till. Det finns också en viss risk att vattnet blir grumligt eller bara försvinner till ingen nytta, eftersom brunnsvattnet egentligen ska rinna till genom marken/sprickor i berget och inte komma uppifrån. Om du har funderingar på att djupborra din brunn ta kontakt med Söderåsens miljöförbundlänk till annan webbplats för att få besked om vad som gäller.

 

Kan jag ansluta mig till kommunalt vatten?

Har du intresse av att ansluta dig till kommunalt vatten och avlopp, kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen för att få besked om det är möjligt.

Senast uppdaterad: 2018-08-03

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här