Till Perstorps startsida
Översätt / Translate
Talande webb

PERSTORP.SE

Så eldar du rätt i höstmörkret
och vinterkylan

Öppen spis. Det är viktigt att elda rätt annars blir luftkvaliteten dålig.

Höstmörkret har sänkt sig över oss. Och snart kommer vinterkylan. Då kan det vara extra skönt att tända en brasa i kamin eller öppen spis för att få extra värme. Men vad man kanske inte tänker på är att vedeldning kan göra så att hälsofarlig rök sprids i bostadsområdet.
Så elda rätt - använd rätt ved och tänd i toppen.

Vedeldning är enligt Naturvårdsverket en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan.Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och även plånbok kan utsläppen minskas med upp till 50 procent. Dessutom blir luften bättre.

Om du har en vedeldad kamin, spis eller ugn är det framörallt viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden ska också vara lagom torr, vilket innebär en fukthalt på 15-20 procent.

Så här eldar du bäst:

  • Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant.

  • Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

  • När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2-3 vedträn. Lägg vedträna luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

Se film nedan med eldningstips:

 

 

Att tänka på i samband med eldning:

När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Föroreningarna kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Dålig luftkvalitet orsakat av vedledning förekommer främst i tätbebyggda områden där många eldar.

Mer information:

Senast uppdaterad: 2018-11-07

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här