Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Hur känns en förvirring?

Ola Polmé, specialistsjuksköterska, demensvårdsutvecklare och föreläsare, har intervjuat fyra personer som vid tidpunkten befunnit sig tidigt i sin alzheimersdiagnos.

Ola ställde frågan: ”Hur känns det när man går in i en förvirring?”.

Till svar fick han: ”Det känns som att gå in i en dröm”. Drömmarna kan inträffa helt oväntat. Man kan exempelvis vara ute och köra, och helt plötsligt är det som att man inte känner igen sig i sammanhanget.

Dessa drömmar kan vara ”ofarliga”, men kan också vara mardrömmar och vanföreställningar. Oavsett, är det viktigt att bemöta personen i hans eller hennes dröm, och ibland kan avledande manövrar rent av förvärra situationen. Sätt dig in i individens situation, du är inne i en ”dröm” och ser att ett stort eldklot är på väg mot er. Instinkten säger spring!, men vårdgivaren som uppmärksammat att du är upprörd och som tar till en avledande manöver säger istället ingen fara, ska vi inte ta en kopp kaffe? Eller du kanske är inne i en ”dröm”, men på schemat/vårdplanen står det att du ska duscha så mitt i denna mardröm kommer det fram två främmande vårdpersonal och kontrar din panik med det är dags att duscha.

Detta kan leda till konflikter och framkalla aggression hos individen som har en demenssjukdom. Antar vi individens perspektiv, kan vi förstå varför.

Projektet är delfinansierat av Europeiska Regionalfonden:

Collage projekt Didec

Senast uppdaterad: