Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Lyckat resultat av kapacitethöjande åtgärder - men fortsatt viktigt att vara vattensmart

NSVA:s arbete med att öka produktionskapaciteten i vattenverken har gett och förväntas ge resultat. Men det är fortsatt viktigt att vara vattensmart och spara på vattnet. 

Bildcollage vatten. NSVA.

Järnutfällning i råvattnet är ett stort problem och en av anledningarna till att reningskapaciteten behöver utökas för att kunna producera mer dricksvatten. Nu är mer bassängvolym byggd och i början av juni 2021 driftsattes den. NSVA kan redan i mitten av juni se att åtgärderna ger resultat och att maskinerna i vattenverken är något mindre ansträngda jämfört med förra sommaren.

Det var i november 2020 som NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp) presenterade ett åtgärdsprogram för att skapa bättre långsiktiga förutsättningar att öka kapaciteten i Perstorps kommun.
En stor anledning till att reningskapaciteten behöver utökas för att kunna producera mer dricksvatten är järnutfällning i råvattnet. Nu är mer bassängvolym byggd och i början av juni driftsattes den.

Redan nu kan NSVA se att åtgärderna ger resultat och att maskinerna i vattenverken är något mindre ansträngda jämfört med förra sommaren.

Tre nya råvattenbrunnar är borrade varav två är i bruk. De kapacitetshöjande åtgärderna har hittills gett lyckat resultat men det är fortsatt viktigt att vara vattensmart och spara på vattnet.

Fler åtgärder som löpande ska förbättras är en del tekniska processer på anläggningarna. Även vattentorn och reservoarer har inspekterats så att renovering- och underhållsplaner kan tas fram. Befintliga brunnar inspekteras och även dessa ska få planer för renovering och underhåll.

Utöver detta pågår ett systematiskt arbete med att hitta läckor. Om du som vistas i kommunen ser sättningar i marken, stora blöta partier eller vattensamlingar där det normalt inte brukar finnas, hör av dig till NSVA på 010-490 97 00. NSVA har jour dygnet runt.


Så sparar du vatten i vardagen:

  • Duscha i stället för att bada.
  • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll i stället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Kör inte disk- eller tvättmaskin förrän de är fulla.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.
  • Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och på natten. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
  • Tvätta bilen på en biltvätt.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
  • Spara regnvatten från stuprör i tunna och använd det för vattning
  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
  • Anlägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre i september och framåt.
  • Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen – undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast och det mesta vattnet avdunstar utan att göra nytta.

Fakta - vattenförbrukning

Bevattning, speciellt av gräsmatta samt poolfyllning, är en källa till hög dricksvattenförbrukning under sommaren. Om du följer våra råd kring detta räcker dricksvattnet. Även läckande ledningar, droppande kranar och rinnande toaletter förbrukar mycket vatten sett till ett helt år. Ett så litet hål som en sytråd (0,3 mm) läcker 40 000 liter på ett år. Det motsvarar 200 badkar fulla med vatten. Ett hål stort som en grov synål (0,9 mm), exempelvis en rinnande toalett, läcker 300 000 liter per år. Det motsvarar 1 500 badkar fulla med vatten.

Läs mer på NSVA:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: