Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid 19: Bokningen av vaccindos 3 öppen för alla

Enligt den senaste statistiken som presenteras på Region Skånes lägesbild hade Perstorp femton nya personer som konstaterats med covid-19 den senaste veckan.
När det gäller vaccinationsgraden ligger Perstorp på ett snitt på 780 personer per tusen invånare över 12 år som fått en första dos vaccin. Snittet för Skåne är 820.
Från och med den 20 december är bokningen av dos 3 öppen för alla över 18 år. Förutsättningen är att det har gått minst sex månader sedan dos två.

Bildcollage med mindre bild på coronaviruset samt statistik på antalet konstaterade smittade kommunvis.

Enligt Smittskydd Skånes statistik har 15 nya covid-19 fall konstaterats i Perstorp den senaste veckan. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell lägesbild

Läget i kommunen

Perstorps kommun följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer. En stab träffas regelbundet varje vecka och följer utvecklingen såväl i Perstorps kommun som i landet.

Viktigt är att alla fortsätter att egenansvar och följa myndigheternas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. råd. 

Inga kommunala verksamheter är påverkade utan verksamheterna bedrivs i vanlig ordning men men mindre justeringar. Tidsbokning av tider på Hälsotek och solarium på Ugglebadet är till exempel skillnader mot normalt. Dessutom har ytorna för lunchservering på Folkets Park utökats. Vissa arrangemang (till exempel tomtebesök på biblioteket) har ställts in då bdemöningen varit att dessa inte kunnat genomföras smittsäkert

Vidare erbjuds personal möjligheten att arbeta hemifrån för att minimera trängsel. Möten rekommenderas att hållas digitalt men fysiska möten genomförs med anpassningar.

Noterbart är att konstaterade fall finns i verksamheten men dessa påverkar inte det vanliga arbetet.

Lokal statistik

När det gäller statistiken över nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun den ligger snittet för Skåne vecka 49 på 229. Motsvarande siffra för Perstorp är 200.

Totat antal personer i Perstorp som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning är enligt Smittskydd Skåne 800 vilket är 778 fler än vecka 35 2020 då smittspridningen tog fart.

  • När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun är snittet för Skåne 786. Motsvarande siffra för Perstorp är 743. (Siffror från den 16 december)

  • Vaccinerade med en första dos per 1000 invånare över 12 år per kommun har ett Skånesnitt på 822. Motsvarade siffra för Perstorp är 780. (Siffror från den 16december)

Andel vaccinerade över 12 år (16 december):

Dos 1: 82,2 procent (motsvarar 984 705 personer)
Fullvaccinerade: 79.2 procent (motsvarar 948 102 personer)
Antal vaccinerade med en tredje dos: 19,4 procent (motsvarar 226 835 personer)
Antal givna doser: 1 932 807stycken

Uppdaterad lägesbild och inlagda på sjukhus:

Nya konstaterade covid-19-fall: 736
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 178786
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 6
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 59


Det går rykten om Coronavaccinet men följande är sant:

  • Det finns inget grisprotein i vaccinet
  • Man får inte större bröst av sprutan
  • Man blir inte steril och det påverkar heller inte fertiliteten
  • Man får inte Corona av vaccinet.
  • Det vi också vet är att många dör i Corona, och att det är dem som inte vaccinerat sig som ligger på sjukhus för vård.

Läget i länet

Smittspridningen fortsätter och Region Skåne uppmanar alla att vaccinera sig mot covid-19. Oavsett om man är ovaccinerad, eller ska ta dos 3 är det viktigt att göra det så snart man har möjlighet.

– Vi satte första sticket 27 december 2020 och nu har 1,1 miljoner människor vaccinerat sig i Skåne. Men vi behöver att fler väljer att börja vaccinera sig och vi behöver att fler tar dos 3, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef i Region Skåne.

Region Skåne använder Pfizer och Modernas vacciner, som är likvärdiga och utbytbara. För att vaccinet ska räcka till alla kan man inte alltid välja vilket av vaccinen man ska få.

Smittad? Tänk på detta:

Om du får ett positivt provsvar vid testning är det viktigt du så snart som möjligt informerar de personer som du kan ha exponerat för smitta. Dessa personer behöver testa sig för covid-19, även om de inte har några symtom.

Hjälp till i smittspårningen genom att fylla i det formulär du når via länken som skickas till dig vid ett positivt provsvar. Se även till att ta del av den information du får i samband med det positiva provsvaret, så att du vet vad du behöver tänka på och hur du ska agera.

Mer information om hur du ska agera vid positivt provsvar och hur du kan hjälpa smittspårningen finns på 1177.se Positivt provsvar - du har covid-19. Länk till annan webbplats. (1177.se)

 

Bokning av dos 3 öppen för alla

Från och med måndag den 20 december blir det möjligt för alla över 18 år att boka tid för den tredje dosen covidvaccin. Förutsättningen är att det har gått minst sex månader sedan dos två.

– Det känns bra att vi nu kan erbjuda den tredje dosen till alla vuxna skåningar som kan boka om det gått minst sex månader sedan dos två. Det är oerhört viktigt att vi alla vaccinerar oss så snart det blir vår tur. Det är vårt bästa skydd när smittan nu åter ökar i samhället, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne till regionens webbplats

Bokning görs enklast via 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där en översikt finns av samtliga lediga tider Skåne. Det går att boka sig var man vill där det finns en ledig tid: på vaccinationsmottagning på sjukhus eller valfri vårdcentral.

En förutsättning för att kunna få en tredje dos är att det gått minst sex månader sedan man fick dos två.

– För att vi ska kunna säkra tillgång till vaccin är det viktigt att alla respekterar dosintervallet. Man kan tidigast boka sin tid om det gått sex månader sedan förra dosen, säger Maria Landgren.

Undantaget är personer över 65 år som kan få sin tredje dos redan efter fem månader.

 

Riskgrupper och personer 60 år och äldre får redan dos tre

Redan nu är bokningen öppen för alla över 60 år. Och de som tillhör en medicinsk riskgrupp blir sedan en tid tillbaka kallade av sin vårdcentral eller sjukhusmottagning. Den som inte redan har fått en kallelse, kan själv boka tid via 1177.se.

För de som inte har möjlighet att boka via 1177.se går det bra att boka via sin vårdcentral.

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177 Vårdguiden) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Krisinformation.se: Det här gäller

Inreseförbud från de flesta länder utanför EU/EES

Inreseförbud gäller för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/EES-land samt medborgare från ett antal undantagsländer. Svenska medborgare och utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har alltid rätt att resa in i Sverige.

Läs mer på sidan Utrikesresor Länk till annan webbplats. där du också hittar information om vilka länder som undantas från inreseförbudet och vilka övriga undantag som finns.

Testa dig vid inresa

Alla som reser in i Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten, helst samma dag.

Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Rekommendation till alla som reser in i Sverige Länk till annan webbplats.

Vaccinationsbevis vid större arrangemang inomhus

Från och med den 1 december måste arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus vidta vissa åtgärder mot smittspridning. Som till exempel möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller tillgång till handsprit.

Arrangörer kan också välja att alla som deltar i evenemanget ska visa vaccinationsbevis, om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar. Om deltagarna inte behöver visa upp vaccinationsbevis ska särskilda smittskyddsåtgärder vidtas av arrangörerna istället:

  • Deltagarna ska ha anvisad sittplats.
  • Sällskap ska bestå av max åtta personer.
  • Sällskap kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Mer information om vaccinationsbevis Länk till annan webbplats.

Riskbedömning av sammankomster och tillställningar Länk till annan webbplats.

Råd och rekommendationer

Särskilda råd till dig som inte är vaccinerad

Du som inte är vaccinerad har ett särskilt ansvar. För att minska risken för smittspridning behöver du följa särskilda råd för att skydda dig själv och andra.

  • Håll avstånd till andra människor.
  • Undvik nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är över 70 år.
  • Håll avstånd till andra på din arbetsplats när så är möjligt och undvik platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester.

OBS! Råden ovan gäller inte personer som är under 18 år eller de som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Rekommendationer till arbetsgivare

  • Underlätta för anställda att vaccinera sig.
  • Informera om att det är viktigt att stanna hemma vid symtom.
  • Gör det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra på till exempel möten, i fikarum och omklädningsrum.
  • Undvik större samlingar inomhus.
  • Gör det möjligt för anställda att jobba hemifrån när det går.

Allmänna råd till serveringsställen

Den som driver ett serveringsställe har ansvar för att trängsel kan undvikas. Det kan göras genom att till exempel:

  • begränsa antalet besökare
  • möblera om eller på annat sätt skapa utrymme
  • markera avstånd på golvet
  • använda alternativa lösningar till köer, till exempel nummerlappssystem.

Rekommendationerna gäller till och med den 31 januari 2022.

Regeringen har även beslutat att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland annat slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen, ersättning till riskgrupper samt tillfälligt slopat karensavdrag. Dessa åtgärder föreslås gälla till och med 31 mars 2022.

Bildcollage med nya rekommendationer för att dämpa den pågående smittspridningen av covid-19

Sedan den 8 december gäller nya åtgärder för att dämpa den pågående smittspridningen av covid-19.

Senast uppdaterad: