Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Mathilda i årskurs 8:
Tankar om mina praoveckor

Mathilda Delén-Abrahamsson intervjuas om hur det är att bo och leva i Perstorp av universitetsstudent från Malmö.

Under vecka 13-14 har Perstorps kommun agerat värd och handledare för eleven Mathilda Delen Abrahamsson som går i klass 8B på Internationella Engelska Skolan i Hässleholm (IES).
Här berättar hon själv om sin tid som ”kommunalanställd”:

”Jag har gjort många saker och upplevt mycket. Bland annat har fått veta att det finns olika jobb på kommunkontoret men också olika jobb runtom i kommunen. Första dagen fick jag en rundtur på kontoret och träffade olika anställda och lärde mig om vad deras jobb var och vad det gick ut på, jag tyckte det var intressant att få veta hur kommunen fungerar.

Under mina veckor har jag bland annat varit på biblioteket och har fått sortera och ställa ordning böcker, och då fick jag lära mig deras system som de använder när de ska sortera böcker och jag tyckte den var rätt så komplicerad för det var mycket att komma ihåg. Jag fick även lära mig hur man gör när någon ska låna eller lämna böcker. Det var faktiskt enklare än vad jag hade föreställt mig. Jag fick också lära mig att bibliotekarierna har tystnadsplikt eftersom de får reda på personliga uppgifter.

En dag var jag också med Tomas Lindqvist, idrottslärare på Centralskolan, när han hade simlektioner på förmiddagen. Där fick jag hjälpa till med små grejer. På eftermiddagen hade han vanliga idrottslektioner, då fick jag hjälpa till mer, vilket var roligare för då fick jag även träffa personer som jag kände.

Annat jag gjort under veckorna är att sortera kvitton på ekonomiavdelningen och så var jag med på kommunfullmäktige vilket faktiskt var intressant. Fast jag förstod inte mycket av grejerna politikerna pratade om, men jag fick en uppgift att jag skulle skriva ner vilket parti som fick gå upp och prata mest. Kommunalrådet Torgny Lindau, PF, var den som toppade listan.

En annan dag blev jag intervjuad av Felicia Högberg som är utvecklingsledare och som jobbar med att utveckla Perstorp. Hon frågade vad jag tyckte om Perstorp och vad jag tyckte om att bo här. (Jag bor själv i Oderljunga). Jag tycker det är bra att hon vill ha svar från barns perspektiv istället bara från vuxna och gamla människor. Felicia och två studenter från Malmö universitet stod även utanför ICA och ställde frågor till folk som passerade. Och där fick jag svara på frågorna igen.

Mina veckor har även innehållit besök på Familjens Hus där jag och kommunikatör Stefan Franzén var med på musiklek för bebisar. Stefan har varit min handledare och han jobbar med att publicera texter, filmer och bilder på kommunens webbsida, sociala medier och intranät. Han svarar även på frågor från invånare som ställer dem via sociala medier.

Mina praoveckor har varit intressanta och lärorika. Rekommenderar fler att prao< i en kommun för att det händer så mycket mer än man kan tro. Det är inte bara möten.”

Fakta/Prao:
Prao (praktisk arbetslivsorientering) är för många den första kontakten med arbetslivet. Eleven får lämna skola, läxor och klasskompisar för att prova på ett yrke. Prao ger möjlighet att se hur arbetslivet fungerar, vilka krav som ställs och vilken utbildning som behövs.

Senast uppdaterad: