Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Så röstar du i EU-valet i Perstorp

EU val den 26 maj

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet.

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande fem åren.

En sammanställning för dig som vill veta allt om EU-valet, vad Europaparlamentet är och din rätt att rösta finns på webbplatsen Sveriges riksdags EU-information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Önskas bara information om själva EU-valet rekommenderas den separata webbplatsen som nås här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förtidsröstningen pågår 8-25 maj och du kan förtidsrösta på Perstorps Bibliotek under bibliotekets ordinarie öppettider.

Vid förtidsröstning måste du ha med dig både legitimation och ditt röstkort – om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett dubblettröstkort på biblioteket.

Du kan rösta på valdagen den 26 maj mellan klockan 08.00 – 21.00.

För röstande som bor i valdistrikt Södra, Västra, Östra och Centrum och Norra gäller Centralskolans aula/kulturhus vallokal. För röstande som bor i valdistrikt Oderljunga är matsalen i Oderljunga skola vallokal.

Vilket valdistrikt du tillhör står angivet på ditt röstkort.

Efter klockan 21.00 är du välkommen att närvara när valdistrikten räknar de inkomna rösterna.

Om du är folkbokförd i en annan kommun men befinner dig i Perstorp på valdagen kan även du rösta vid valnämndens förtidsröstning i Centralskolans aula/kulturhus. Din röst transporteras sedan till den kommun där du är folkbokförd och räknas där vid onsdagsräkningen.

Du kan rösta med bud.

Om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte kan ta dig till en lokal där du kan rösta får du lämna din röst genom bud. Att rösta med bud innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till lokalen för förtidsröstning.

Om du bor vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. För att rösta med bud behöver du ett särskilt material som finns att hämta på biblioteket, alternativt beställer du det från Valmyndigheten eller kommunen.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte kan ta dig till en lokal där du kan rösta eller inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunens ambulerande röstmottagare hjälpa dig. Detta betyder att röstmottagarna kommer hem till dig för att ta emot din röst.

Du kontaktar då kommunens kontaktcenter på telefon 0435-39200.

De ambulerande röstmottagarna besöker även på eget initiativ flera av kommunens äldreboenden för att hämta upp röster.

Behöver du hjälp av ambulerande röstmottagare på valdagen den 26 maj, ringer du 0435-39107.

Valnämndens preliminära rösträkning den 29 maj!

Valnämnden genomför preliminär rösträkning, av sådana röster som inte räknats på valdagen, den 29 maj med start klockan. 08.30.
Du är välkommen att närvara – fråga i kommunkontorets reception så visar de dig till rätt lokal.

Har du några frågor?

Om du har några frågor om valet kan du kontakta kommunens valhandläggare telefon 0435-39107, Perstorps bibliotek telefon 0435-39230 eller kommunens kontaktcenter telefon 0435-39200.

Senast uppdaterad: