Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Antagningsprovspel till fotbollsprofil på CT lockade många

Perstorps kommun och Helsingborgs IF har ett samarbete kring ett social- och fotbollsinriktat projekt som innefattar föreningsliv, företag och skola.
På fredagen ordnades antagningsprovpsel för intresserade tjejer och killar vilket lockade många intresserade elever.

Bildcollage från antagningsprovspel fotbollsprofil CT. Uggleplanen Perstorp.

Stefan Olsson, biträdande rektor/utvecklingspedagog på Centralskolan, var glad att se det stora antalet elever intresserad av att gå fotbollsprofilen på skolan som startar höstterminen 22. På fredagen ordnades ett antagningsprovspel under ledning av Helsingborgs IF:s utbildade akademitränare (i mitten på bilden uppe till höger ses till exempel akademichef Mikael Dahlberg).

Provspelet var öppet för elever (födda 2009) som ska börja årkurs 7 höstterminen 2022 då fotboll som specialidrott införs på Centralskolan årskurs 7-9.

Solen strålande över Uggplanerna där representanter från Helsingborgs IF och Centralskolan var på plats för att guida eleverna rätt.

- Det är en förväntan i luften och kul att så många kommit. Totalt är det 28 stycken på plats. Samtliga från Perstorp. Många är aktiva i PBIK, andra spelar i Hässleholms IF medan andra just nu är klubblösa, berättade Stefan Olsson, biträdande rektor/utvecklingspedagog på Centralskolan.

Deltagarna delades in i grupper och tilldelades västar i olika färger. Inledningsvis körde olika teknikövningar för att sedan övergå i tvåmålsspel. Helsingborgs IF:s personal från utbildningsakademin delade ut instruktioner och peppade.

- Det som händer nu är att vi tillsammans med HIF pratar oss samman och utvärderar och drar uppriktlinjer för hur projektet går vidare. Hur många elever startar vi med, vilka dagar ska träning bedrivas och ska eleverna gå i samma klass eller delas upp i olika är bara några frågor som ska lösas. Dessutom ska samtliga som deltog i provspelet kontaktas, förklarade Stefan Olsson

Planen är att eleverna som går CT:s fotbollsprofil från och med hösten ska ha tre fotbollspass på schemat per vecka under ledning av HIF:s utbildade akademitränare. Totalt blir det cirka 3,5 timmars träning. Tre personal från HIF jobbar mot Perstorp varav en dessutom redan är anställd lärare på skolan.

- Det är bra med den kopplingen. Det viktiga är att eleverna kommer i rörelse samtidigt som vi jobbar med integration och segregation. Med projektet hoppas vi även att måluppfylelsen i skolan höjs. Det är ju bevisat att motion och rörelse främjar inlärning.

Samarbetetsprojektet mellan Perstorps kommun och Helsingborgs IF innefattar även en jämställdhetsfaktor. Avsikten är att platserna ska fördelas lika mellan tjejer och killar. Ett led i samarbetet är också att representanter från HIF regelbundet besöker Perstorps skolklasser årskurs 4-6 för att utbilda om betydelsen av rörelse, hälsa och kost.

- Just det här tidiga engagemanget är viktigt. Att känna tillhörighet och ingå i någon form av föreningsverksamhet är betydelsefullt för framtiden. Därför tror jag intresset för projektet kommer öka för varje år. Vi börjar nu med dem i årskurs sju. Till nästa ansökan är det fler elever som känner till vad det handlar om och innebär så det ser ljust ut, sa kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF).

Senast uppdaterad: