Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Hälsodagar - fokus på rörelse och mjuka värden

En gång per termin anordnas Hälsodagar på kommunens lågstadieskolor. Temadagen är ett av flera sätt att öka barns medvetenhet om att rörelse och bra kost är nyckeln till välmående.

Hälsodagar för elever på Perstorps grundskolor. Karaktärerna Lika och Olika var dagen till ära nyfriserade med regnbågsfärger inklusive ett regnbågsfärgat pannband.

Hälsodagar för elever på Perstorps grundskolor. Karaktärerna Lika och Olika var dagen till ära nyfriserade med regnbågsfärger inklusive ett regnbågsfärgat pannband. Temadagen är ett av flera sätt att öka barns medvetenhet om att rörelse och bra kost är nyckeln till välmående.

Första Hälsodagen hölls 2016 och har under åren även förstärkts med värdegrundsarbete. Utöver hälsa och kost fokuseras det numera även på glädje, respekt, empati, trygghet och ansvar.

- Vi jobbar mycket med de mjuka värdena, säger hälsopedagog Helene Svensson.

Hälsodagarna blev lite annorlunda den här terminen på grund av Covid-19 och Coronapanmdemin Covid-19. Men den gemensamma frukosten som brukar inleda dagarna hade arrangörerna inte ruckat på utan fanns kvar i programmet.

Utöver det kom karaktärerna från värdegrundsarbetet Lika (Anna Svensson) och Olika (Helene Svensson) och byggde upp hinderbana för barnen på Parkskolan och Oderljunga skola. På Norra Lyckan Skolan tog duon med bläckfisken Greta (står för respekt, empati, trygghet och ansvar) och höll i en tipsrunda.

- Det är lite som att tro på jultomten. Nästan alla barnen vet att det är skolkurator och hälsopedagog som klätt ut sig, men de vill ändå tro att det är Lika och Olika, berättar Helene Svensson.

Hälsodagen till ära var Lika och Olika nyfriserade med regnbågsfärger inklusive ett regnbågsfärgat pannband. En äldre elev från Centralskolan som kommit för att ha slöjd på Norra Lyckan, tittade lite förundrat på Lika och Olika innan han sa något som uppskattades:

- Jag vet vilka ni är. Man får leva och vara som man vill.

Under Hälsodagarna fick klasserna även information om appen Safe place skapad av Rädda Barnen. Appen riktar sig i grunden till barn och unga som upplevt trauma och som lider av strak oro, ångest, stress eller sömnsvårigheter.

- Vi tänker istället att appen handlar om att hitta strategier i situationer som är jobbiga. I appen finns det hjälp med andningsövningar, avslappning och meditation, förklarar skolkurator Anna Svensson.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram