Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Invigningsceremoni på
Perstorps Tekniska Gymnasium

Invigningsceremoni på Perstorps Tekniska Gymnasium med anledning av att skolan numera är certifierat Teknik College

Perstorp Tekniska Gymnasium har i dagarna blivit Teknikcollege efter att ha certifierats enligt dess kvalitetskriterier.
Fredagen den 11 oktober uppmärksammades detta faktum i samband med en invigningsceremoni med elever och gäster. Representanter (bland andra kommunalråd och kommundirektör) från Perstorps kommun gratulerade och önskade lycka till med en blomstergrupp.

Att vara en Teknikcollege-skola innebär samarbete med näringsliv och kommun och utbildningen ska genomsyras av närhet till näringslivet, som därmed får en djup insikt i skolans värld och även möjlighet att påverka. Inom Teknikcollege ska det vara företagens framtida kompetensbehov som styr, och på ett Teknikcollege får eleverna en kvalitetssäkrad utbildning som rustar för framtiden.

- Vi från Perstorp AB är så stolta över skolan. Vi är även stolta över vårt arv och ursprung att ha vårt hem i en liten ort i skogarna i norra Skåne. Vill också lyfta fram den goda relationen med Perstorps kommun som vi har, sa Perstorps AB:s vd Mikael Gedin som överlämnade en gåva till rektor Åsa Persson i form av en unik handblåst ättiksflaska modell större

Åsa Persson kommenterar certifieringen:

- Vi har länge känt oss som ett eget litet Teknikcollege här i Perstorp, men vi har ju inte haft den officiella certifieringen. När vi började prata med Teknikcollege Skåne insåg vi att vi redan hade de mesta på plats, men att en certifiering skulle gagna både oss och företagen som vi samarbetar med. Skolan har blivit lite som ett kitt för näringslivet runtomkring och vårt nätverk blir allt större, vilket gynnar även Perstorp AB. Vi skapar möjligheter till möten, samarbeten och utbyten där företagen inte konkurrerar med varandra utan bara kan vinna på att engagera sig.

Skolan ägs och drivs av Perstorp AB och startades eftersom företaget kände att det behövdes ett industriprogram som passade deras rekryteringsprofil. Första eleverna på skolan var klassen födda 1980. Ungefär en tiondel av Perstorpkoncernens anställda i södra Sverige har utbildats på skolan. Det motsvarar cirka 60 personer som finns på alla nivåer inom företaget,

På plats under invigningsceremonin var även Teknik College Skånes processledare Carina Lengbrant Malmberg och styrelseordförande Bengt L. Andersson som överlämnade en officiell skylt att Perstorps Tekniska Gymnasium numera är en Teknikcollege-skola.

- Välkommen i teknikcollege familjen. Perstorp är den tionde skolan i Skåne som blir teknikcollege. Vi har fyra till i pipelinen. Tanken med teknikcollege är att säkra upp framtida kompetenta medarbetare för teknikindustrin, sa Bengt L. Andersson.

Ida Lilja, studie- och yrkesvägledare på Perstorps kommun, ingår även i den lokala styrgruppen för teknikcollege i Perstorp. Hon ser stora fördelar med certifieringen:

- Det öppnar upp stora möjligheter att kunna komma ut på företag och visa elever så många olika yrken och möjligheter det finns inom teknikbranschen.

Fakta/Teknikcollege
Teknikcollege är en organisation bildad 2004 av Industrirådet, som består av företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Utbildningarna kan leda både till yrke och ge behörighet för högre studier, och granskas kontinuerligt. Elever som går på ett Teknikcollege kommer tidigt i kontakt med näringslivet och kan skapa nätverk för sin framtid redan på gymnasiet.

Senast uppdaterad: