Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Perstorp klättrar kraftigt i skolranking

Lärarförbundets skolranking 2019

Lärarförbundet presenterade nyligen sin årliga ranking av landets bästa skolkommuner. Perstorp klättrar 178 placeringar till plats 64. Förbättringen kan bland annat kopplas till en hög andel godkända elever och höga betyg.

I hela Skåne län är Perstorp rankad som nummer fyra av 33 kommuner. Bäst i länet är Båstad. Bättre skolresultat för nyanlända (Perstorps kommun har deltagit i ett projekt tillsammans med Skolverket om nyanländas lärande vilket lyft aktuella elever) i kombination med kommunens ringa storlek nämns också som en förklaring till klättringen som glädjer förvaltningschef Åke Svensson.

– Vi är väldigt glada. Det som framför allt bidrar till vårt resultat är andelen godkända elever och meritvärdet i årskurs nio. Även vår goda relation med fackliga organisationer och måttet på hur friska lärarna är bidrar till resultatet.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. När det gäller andelen godkända elever och meritvärdet hamnar Perstorp på femte, respektive 16:e plats av landets 290 kommuner. Lärarförbundet skriver i en kommentar över resultatet att Perstorp tillhör landets bästa kommuner när det kommer till andelen godkända elever. Även elevernas meritvärde i årskurs 9 och nivån på sjukfrånvaron tillhör kommunens relativa styrkor som skolkommun.

De parametrar där Perstorp fortfarande placeras lågt är resurser till undervisning och lärartäthet. Även lärarlöner och lärarnas utbildning bidrar till ett lägre sammanlagt resultat.

Jämfört med grannkommunerna placeras Perstorp bättre än samtliga tre: Hässleholm (plats 87) Örkelljunga (216) och Klippan (232)

Hela rankingen finns att läsa på Lärarförbundets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: