Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Strålande avslutning för vårdelever

De började en höst med en pandemi men slutade en vår med strålande majsol. De 18 eleverna på vård- och omsorgsutbildningen går dessutom en strålande framtid till mötes då de går direkt ut i arbete som färdiga undersköterskor.

Avslutningsklassen på vård- och omsorgsutbildningen Artur Lundkvistutbildningscentrum Perstorp. Maj 2023

Arton elever slutar vård- och omsorgsutbildningen på Artur Lundkvist utbildningscentrum. Eleverna går nu ut i arbete. Noterbart från klassen är att hela åtta elever är män.

78 veckor har eleverna på vård- och omsorgscollege tagit sig igenom. Fredag den 12 maj var det avslutning med en tillställning på Persgården.

- Det känns verkligen bra. Utbildningen har varit tuff men med lärarnas hjälp har det gått riktigt bra. Vi har haft så roligt, säger en av eleverna.

Klassen har bestått av 18 elever i åldrarna 20-50 år. Det som verkligen sticker ut från sammansättningen är antalet män, hela åtta stycken.

- Det är det som gör den här klassen så unik. Har aldrig varit med om att det är så många män i en och samma klass. Till den nya som börjar nu i augusti är den kanske en eller två av alla ansökningar som kommer från män, säger Sassa Gullberg, rektor för Artur Lundkvist utbildningscentrum.

- Sedan har vi de bästa lärarna också som bidrar till utbildningen kvalitet, tillägger hon.

Lärare för klassen har varit Maria Augustsson och Almira Kuric. De gläds med eleverna som nu går ut i arbetslivet.

- Det är bara att gratulera till genomförd utbildning och att det valt att jobba inom vården. Det är ett framtidsyrke och de kommer alltid ha jobb så länge de vill eftersom det råder en kompetensbrist, säger Maria Augustsson.

Under de veckor som passerat sedan starten i augusti 2021 har eleverna avverkat 20 kurser och varit ute på praktik inom bland annat äldreomsorg, LSS och på sjukhuset i Hässleholm.
Dessutom har något mer inträffat:

- Vi har fått vara med om att tre av eleverna fått barn. Så nu när vi slutar är vi förutom de arton eleverna även tre bebisar, berättar Maria Augustsson.

Den 7 augusti börjar en ny klass sin utbildning på vård- och omsorgsutbildningen. Totalt 25 platser. En nyhet är att 15 av platserna kombineras med språkstöd medan resterande tio är så kallade "vanliga".

- En bra kombination vilket snabbar på elevernas möjligheter till att komma ut i arbetslivet. Dessutom ligger det helt i linje med signalerna från regeringen, säger Sassa Gullberg.

Senast uppdaterad: