Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Uppskattat projekt på Centralskolan med elever från flera länder

Inom EU har pengar avsatts för elever och lärare att resa mellan de olika medlemsländerna. Skolor kan söka pengar utifrån olika kriterier och kan bli beviljade medel till projekt som går under namnet Ersamus+.
Den gångna vecka har elever från Litauen, Tyskland och Perstorp träffats på Centralskolan och arbetat tillsammans.

Utbyteselever från Litauen och Tyskland tillsammans med elever på Centralskolan i Perstorp

Elever från Perstorp, Litauen och Tyskland har arbetat tillsammans i ett Erasmus+-projekt. Utbytet mellan länderna och eleverna var mycket uppskattat.

Kriterierna i projektet på CT har varit kretsloppstänkande, återvinning från medborgare-hushåll-kommun-nation, plus och minus med plast, digitalisering och innovationsgrad på landsbygden. Deltagande elever är i samma ålder, motsvarade årskurs 9 i Sverige.

- Det har varit fullspäckade dagar där vi lärt känna varandra, gjort studiebesök på återvinningsstationen i Perstorp, besökt Plastens Hus, lyssnat på föreläsning om plast i olika perspektiv och hälsat på Perstorps Gymnasium där vi fick delta i en laboration, berättar Jonas Abrahamsson som tillsammans med mentorskollegan Johanns Kaminski agerat projektledare. Till vardags är de NO/mattelärare (Johan) respektive språklärare (Johanna) på Centralskolan.

Veckan har även ägnats åt studiebesök på BI-QEM, utflykt till Söderåsens Nationalpark med Kopparhatten samt arbete med redovisning av projektet och skapande av en podcast.

- Det har varit en mycket rolig vecka, att få träffa nya vänner från andra länder och även lära sig mer om platsen där vi fått en ny syn på användningen av plast, säger en av eleverna från Centralskolan i Perstorp.

- Det har varit riktigt kul att få se hur det ser ut i Sverige och hur man jobbar med de olika frågorna i projektet. Det är även varit intressant att uppleva hur det är i skolan. Det skiljer sig en hel del mot hur vi är vana från vår hemstad i Litauen, berättar en av eleverna därifrån.

Totalt har elva elever från Centralskolan deltagit, elva elever från staden Šiauliai i Litauen samt elva elever från Rostock i Tyskland. De tyska deltagarna har bott hemma hos familjer i Perstorp medan de Litauiska inkvarterades på Kurhotellet i Tyringe.

- Planen är att våra elever i maj åker till Tyskland för ett motsvarande program där, berättar Jonas Abrahamsson och tillägger:

-  Projektet har varit mycket givande inte minst av den anledningen att vi märkt av en särskild ”Perstorpsanda” där alla vi tillfrågat varit otroligt positiva och har ställt upp för oss. Det blev till exempel särskilt tydligt då Karin Bachstätter på Hinzaväskan utan att tveka skänkte väskor till deltagarna. En fantastisk gest och ett fint minne från Perstorp för alla.

Fakta: Erasmus+
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Programmets budget beräknas bli 26,2 miljarder euro. Erasmusprogrammet 2021–2027 har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet.
Klicka på länken för att läsa mer om vad Ersamus är Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: