Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Efter 50 år på Perstorps kommun går mätningsingenjör Tommy Andersson i pension

Det som egentligen skulle ha varit en skräpplockardag blev en dag som ”pinnapåg”.
Och början på en anställning inom Perstorps kommun som varat i 50 år.
18 juni slutar Tommy Andersson för att gå i pension.

18 juni slutar Tommy Andersson efter 50 år på Perstorps kommun. Han lämnar över rollen som mätningsingenjör till Rasa Pezelyte.

8 juni 2020 är det på dagen exakt 50 år sedan Tommy Andersson började på Perstorps kommun. 18 juni slutar han för att gå i pension. Rollen som mätningsingenjör övertas av Rasa Pezelyte.

Det är en viktig roll mätningsingenjören har. All form av mätning som är nödvändig i samband med någon form av byggnation görs av personen. Det kan handla om nybyggnation, utsättning eller utmärkning av var cykelställ ska placeras på Torggatan nu när beläggningsarbeten görs där.

På senare tid har tekniken utvecklats vilket underlättat arbetet.

- Med totalstationen sköter man själv allt. Sedan har GPS-systemet gjort jättemycket liksom drönare, berättar Tommy som den 8 juni jobbat exakt 50 år på Perstorps kommun.

- Ja, det var den åttonde juni 1970 som jag började. Det var en måndag, precis som i år. Jag hade slutat nionde klass på fredagen och på måndagen började jag som pinnapåg som det kallades förr. Man följde med mätningsledaren och höll en rödvit pinne. Vi hade även plast- och stålband med oss ut.

Hur det kom sig att Tommy började jobba direkt efter nian är en berättelse i sig. Tommy berättar:
- Vi i klassen skulle ut och plocka papper i kommunen men just den dagen kom frågan om någon istället kunde tänka sig att följa med som pinnapåg då den ordinarie blivit sjuk. Jag räckte upp handen och fick åka med. Det var kul men jag minns att jag också var lite sur för jag fick jobba till 16:30 medan alla andra slutade 15:00.

Att Tommy följde med gjorde uppenbarligen ett gott intryck för bara kort därpå ringde det och Tommy fick frågan om han var intresserad att börja jobba som pinnapåg då den ordinarie skulle sluta.

Det var han.

- Jag jobbade i fyra år för att sedan göra lumpen. 1975 började jag sedan som mätningsledare. Fick frågan om jag var intresserad av jobbet och efter tre månaders provanställning gick det över till en fast och det är det jag sysslat med sedan dess. Titeln på funktionen har dock ändrats under tiden med innehållet är detsamma. Nu är det mätningsingenjör som gäller men det har även kallats mätningstekniker.

  • Något särskilt minne som du vill lyfta fram?

- Det är många men framförallt att jag haft förmånen att få vara med om Perstorps utveckling. Från 70-talet har områden vuxit fram och utvecklats. Från Musikkvarteren till Opalen, Klockareskogen och Ebbarpsområdet.

  • 50 år på samma arbetsplats är imponerande. Du verkar ha trivts om man säger så?

- Ja, jag har verkligen gillat mitt jobb. Det är fritt, man är både inne och ute. Man jobbar själv men samtidigt träffar man mycket folk och får vara med i processer. På senare tid har man även fått ta mer ansvar och påverka jobben från noll till klart vilket bland annat inneburit rit- och projekteringsmoment.

  • 18 juni gör du din sista dag och lämnar helt över till Rasa Pezelyte. Vad ska du nu fylla dina dagar med?

- Det blir mycket fiske, golf och trädgård. Men det jag framförallt ska se till att göra är att behålla rutiner. Komma upp på morgonen. Göra kaffe, bre en god macka och ta en tidning och bara njuta av att jag äger min tid.

Det gör du helt rätt i Tommy!
Tusen tack för allt ditt fina arbete under alla år på kommunen och lycka till med pensionärslivet.

Måndagen den 8 juni (på dagen alltså 50 år sedan han började på kommunen) avtackas Tommy officiellt i lokalen Karpen på Kommunhuset. Förutom Tommy avtackas även kollegan och byggnadsinspektören Ingvar Persson som också han går i pension.

Senast uppdaterad: