Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Nödvändigt byte av processanläggning på Ugglebadet följer planen

Samtidigt som sommarsäsongen avslutades påbörjades arbetet med att byta processanläggningen (den som sköter all vattenrening) på Ugglebadet.
Bytet som var nödvändigt för att klara gällande krav innebär att badet är helt stängt.

Bildcollage på renings och processaläggning Ugglebadet.

Arbetet med bytet av renings- och processanläggning på Ugglebadet pågår. Planen är återöppning lagom till sportlovet vecka 8.

- Planen är att kunna öppna igen lagom till sportlovet, det har dock tillkommit en del överraskningar under arbetets gång men våra leverantörer försöker forcera en del arbete och är fortsatt optimistiska kring att vi skall kunna öppna för badgäster till vecka åtta , säger Linus Åhlén, enhetschef på tekniska kontoret.

Rivningsarbetet påbörjades den 21 augusti och nu lite mer än två månader senare har återuppbyggnaden kommit så pass långt att ytskikt i det så kallade teknikrummet fixats till. Dessutom har utjämningstankar placerats. Arbetet som sker under bassängen är inget som märks för allmänheten men när det väl är klart märks det desto mer.

- Ja, bytet är nödvändigt. Utan en reningsanläggning som är rätt dimensionerad och som möter de krav som tillsynsmyndigheten ställer hade vi inte kunnat hålla badet öppet. Vi har haft en kontinuerlig dialog med myndigheten och de har godkänt vår handlingsplan som vi nu satt i verket, berättar Linus Åhlen.

Anläggningen som byts har varit i drift sedan 1986. Den nya som monterats innebär även ett lyft för tjänstgörande personal i form av förbättrad arbetsmiljö.

- Hela systemet kommer nu bli helt förslutet vilket innebär mindre avdunstning i teknikutrymmena, berättar Linus Åhlén och fortsätter:

- Systemet är också mer automatiserat då backspolning/rengöring av filter sker nattetid och inte påverkar badgäster. Det i sin tur innebär också mindre handpåläggning av driftspersonal.

Ytterligare fördelar med den nya reningsanläggningen är att ett så kallat spolvattenmagasin också ingår vilket innebär att mängden vatten som används vid rengöring av filter minskas. Då krav finns på kontinuerlig avblödning, det vill säga att badvatten tappas ut från bassängerna och fylls på med nytt tappvatten/dricksvatten, kommer den nya anläggningen att kunna lagra detta avblödade vatten.

- Det lagrade vattnet kan vi sedan återvinna värme ur samt använda för att backspola/rengöra våra filter, berättar Linus Åhlén

Total budget för projektet är 30 miljoner kronor. Men då ingår även en renovering av den befintliga bubbelpoolen. Ja, det står stått vilket innebär att bubbelpoolen inte längre är kvar.

Bildcollage med rivningsbilder inifrån Ugglebadet där bubbelpoolen tidigare stod.

Eftersom badet ändå är stängt görs även en renovering av ytan där bubbelpoolen stod. Det gamla rivs och ersätts med nytt.

- Eftersom badet ändå är stängt passar vi på att renovera så att besökarna ska mötas av något nytt och fräscht när de återvänder. Bubbelpoolen ersätts av en uppvärmd (cirka 37 grader) relaxpool, förklarar Linus Åhlén.

Ytskikt runt poolen anpassas dessutom i färger och känsla så besökarna ska uppleva det mysigt i relaxdelen. Och som en extra detalj ska även fasaden öppnas upp och ett fönster sättas in vilken kopplar samman inne och ute.

Bildcollage från arkitektskisser över nya relaxdelen Ugglebadet

Skisser framtagna av A-konsult över nya relaxdelen med varmvattenpool och fönster ut mot naturen.

Förutom det pågående arbetet med installationen av reningsanläggningen ska även fjärrvärmen återanslutas. Som läget är just nu är anläggningen frånkopplad från nätet.

- Det där är ett litet dilemma vi har att fjärrvärmecentralen är frånkopplad och inte återansluts förrän vecka 50. Vi hoppas verkligen inte på någon tidig vargavinter utan att det milda vädret fortsätter ett tag till.

Ugglebadet är visserligen stängt för badande besökare men helt stängt för besökare är det inte eftersom Hälsoteket fortfarande har öppet.

- Besökare som ska styrketräna rekommenderas dock att byta om i Ugglehallen då det inte går att duscha eller basta i omklädningsrummen i ansluten till Ugglebadet, informerar badchef Thomas Lindqvist.

Interiör Ugglebadet

Inomhusbadet är stängt under tiden arbetet med bytet av process- och reningsanläggning pågår. Hälsoteket är däremot öppet. Besökare rekommenderas att byta om i Ugglehallen då det inte går att duscha i omklädningsrummen i anslutning till badet.

Senast uppdaterad: