Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Rampen till nya bryggan vid Ybbarpssjön
utsatt för skadegörelse

I söndags: Naturvårdens Dag med officiell invigning av förbättringarna vid Ybbarpssjön.
Fyra dagar senare: Skadegörelse på rampen ned mot Ybbarpssjön.
- Det är så tråkigt och så onödigt. Det kostar pengar och resurser att återställa, säger Linus Åhlén, enhetshef för gata och park på Perstorps kommun.

Brygga Ybbarpssjön. Skadegörelse upptäckt på den nya rampen ner mot sjön.

Nya rampen till bryggan på halvön vid Ybbarpssjön har utsatts för skadegörelse. Någon eller några har brutit loss brädor som de även försökt elda med i grillen på grillplatsen. "Så tråkigt och så onödigt", säger kommunens enhetschef för gata och park.

Perstorps kommun har satsat egna medel (500 000 kronor) och fått ett så kallat LONA-bidrag (300 000 kronor) från Naturvårdsverket via Länsstyrelsen för naturvärdena kring Ybbarpssjön. Även fiskevårdsföreningen i Perstorp har bidragit till förbättringarna. De insatser som gjorts är bland annat nya och upprustade bryggor, förbättrad grillplats, anpassning för funktionshindrade och naturvårdsinventering.

Söndagen den 30 augusti genomfördes en mindre ceremoni med öppningstal av kommunstyrelsens ordförande dit allmänheten bjudits in. Förbättringarna vid halvön (infart Kärrvägen) har mottagits övervägande positivt inte minst för att läget (bara en kort promenad eller cykeltur från centrum) bjuder in till en upplevelse i naturen.

Men tyvärr är det inte alla besökare som har för avsikt att bara njuta utan ägnar sig åt skadegörelse. Vid ett rutinbesök upptäckte kommunens personal åverkan på den nya rampen som leder till bryggan vid grillplatsen.

- Det är så tråkigt och så onödigt. Det kostar pengar och resurser att återställa vilket påverkar vår övriga verksamhet, säger Linus Åhlén, enhetschef för gata och park.

Han tillägger:

-Någon eller några har brutit loss brädor från konstruktionen. Man har även använt virket till att elda med i grillen. Tyvärr är det inte första gången vi märkt att någon eller några gjort sig skyldig till åverkan. En annan gång vi kom förbi upptäckte vi att en av soptunnorna lagts på grillen och eldats upp. Kvar vara bara ett stålskelett.

På senare tid har enhetschefen och hans personal också tyckt sig märka av en ökning av onödig förstörelse i kommunen. Det handlar till exempel om nedskräpning och mindre åverkan.

- Ja, vi lägger mer och mer tid på att städa och fixa. Som sagt mycket tråkigt att inte folk bryr sig mer och är rädda om det vi har slänger skräp där det hör hemma, det vill säga i papperskorgar och på återvinningscentralen.

Senast uppdaterad: