Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Förbud mot eldning utomhus

På grund av höga brandriskvärden de kommande dagarna, framförallt i de djupare markskikten, har räddningstjänsten utfärdat ett eldningsförbud i Perstorps kommun som gäller från och med fredag 15 augusti klockan 08:00. Förbudet gäller tills vidare.

Bild med brinnande eld i bakgrunden. Ovanpå bilden står skrivet med röd text på vit bakgrund att eldningsförbud gäller i Perstorps kommun från den 15 augusti.

Räddningstjänsten har utfärdat ett eldningsförbud från den 15 augusti klockan 08:00.

Perstorps kommun föreskriver, med stöd av 2 kap. 7 § förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor, att inom Perstorps kommun gäller följande:

1 § Förbud mot viss typ av eldning utomhus. Förbudet omfattar bränning med fast bränsle (som exempelvis ved, kol, gräs, ris och grenar) såsom eldning, grillning och matlagning.

Förbudet omfattar inte eldning vid iordningställda platser utformade så att möjligheten till spridning är låg.

Med utomhus avses i denna föreskrift:

a. skog eller

b. mark så nära skog att eld lätt kan spridas till skog eller vidare i terrängen.

2 § Förbudet gäller från 2025-08-15 fram till beslut om föreskriftens upphävande.

3 § Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av Räddningschefen eller dennes ställföreträdare i Räddningstjänsten i Perstorps kommun.

Observera att den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap. 3 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Om grillning

Notera att det är tillåtet att grilla på särskilt iordningsställda, fasta grillplatser och på egen tomtmark med en upphöjd grill på ben. Kom i håg att grillen alltid måste bevakas så att ingen glöd sprider sig. Ställ helst grillen på stenplattor och se till att inga nedhängande grenar finns i närheten. Ha en hink med vatten nära så eld kan släckas.

Viktigt är också att kontrollera att elden och kolen är ordentligt släckt efter grillningen och att kolen och askan är kall innan den lämnas eller kastas.

Senast uppdaterad: