Krisberedskapsveckan 2020
Krisberedskapsveckan är sedan 2017 en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Årets kampanj som genomförs 11-17 maj, anpassas till den pågående pandemin. Varje dag klockan 15 hyllar artister fina initiativ live.
Målen för Krisberedskapsveckan 2020 är att skapa en känsla hos Sveriges invånare av att:
- Allas insatser, ansträngningar och aktiva bidrag för att hantera krisen är nödvändiga, sedda och uppskattade. Insatserna bidrar till att vi bättre kommer att kunna klara oss igenom en svår kris nu och i framtiden.
- Vi gör detta tillsammans – myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och företag har ett stort ansvar, men alla vi som bor i vårt land har också ett ansvar. Det är tillsammans som vi klarar det här.
- Ett gemensamt hot plockar fram de goda sidorna hos oss människor och stärker oss som samhälle och som kollektiv.
Budskapen i årets anpassade kampanj vill visa att det vi gör och lär oss i dag i form av ansvarstagande, aktiva delaktighet och medmänsklighet, bidrar till krishanteringen och bygger motståndskraft inför framtiden. Vi ska skapa fortsatt förtroende för samhället och för människors vilja att stötta varandra. Budskapet i kampanjen är: När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.
Varje dag under krisberedskapsveckan gör en artist en livespelning på Dinsäkerhets instagramkonto, för att hylla alla bra initiativ som
Varje dag klockan 15.00 under Krisberedskapsveckan hyllar olika artister (bland annat Thomas Stenström, Petter och Kalle Moraeus) ett initiativ som tagits under coronakrisen. Spelningen sker live på Instagram.
För att se artisterna uppträda och alla andra hyllningar, gäller instagramkontot @dinsakerhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Notera att Instagram behöver laddas ner som app i telefonen.
Den vill kan också skicka in en personlig hyllning till någon som bidrar till krishanteringen till sverigehyllar@msb.se.
Kampanjen Krisberedskapsveckan leds av MSB och genomförs främst av kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer. Men MSB bjuder också in aktörer från hela samhället till ett aktivt engagemang i vår gemensamma säkerhet och beredskap. Föreningar, studieförbund, skolor, näringsliv, arbetsplatser, butiker, kommunala bolag och andra som ser nyttan med beredskap är välkomnas att delta på det sätt som passar den egna verksamheten.
2019 deltog drygt 180 kommuner och många organisationer uppmärksammade kampanjen på olika sätt.
- Mer om Msb och Krisberedskap på Msb:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Mer om risker och säkerhet för dig som privatperson på Din säkerhets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.