Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Dags för normaltid - klockan ställs tillbaka

Natten till den 27 oktober går vi över till vintertid/normaltid.
Klockan ställs tillbaka en timme.

Dags för vintertid/normaltid. Natten till den 27 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan en timme.

Normaltiden utgår från att solen står som högst på himlen klockan 12 på dagen.

Sommartiden är därmed över för den här gången. 29 mars 2020 är det dags igen.

Vintertid/normaltid infaller klockan 03.00 den 27 oktober vilket innebär att klockan ställs tillbaka klockan till 02.00. Med dagens teknik ställer de flesta mobiler, surfplattor och datorer om tiden automatiskt. Men flera andra ur kräver manuell ändring, exempelvis mikrovågsugn, klockradio, bilen eller armbandsklockan.

Är du tveksam om vad som är rätt tid går det alltid att fråga fröken Ur. Fröken Ur är en telefontjänst som funnits sedan 1916 och som är koppad till ett atomur som ger exakt tid med mindre än en sekunds felmarginal. Ringer du 90150 läser Johanna Hermann Lundberg upp rätt tid, följt av ett pip. Fröken Ur har även en egen webbplats. Länk till annan webbplats.

EU-parlamentet har debatterat frågan om sommartidens vara eller inte vara. Frågan väcktes av Finland, som kräver att EU ska slopa sommartid.

EU-parlamentet har röstat för att med start år 2021 sluta ställa om klockan med en timme en gång på hösten och en gång på våren. Länder som bestämmer sig för att det är sommartid som ska gälla ska ställa fram klockan för sista gången i mars 2021. De som vill ha vintertid (normaltid), ska ställa tillbaka klockan sista gången i oktober samma år.

EU-parlamentet vill också att länderna samordnar sina beslut så att eventuella tidsskillnader mellan länder med sommar- respektive normaltid inte stör den inre marknaden.

En användbar minnesregeln för sommar- och vintertid är: När utemöblerna tas fram (på våren) flyttas klockan också fram. Men när möblerna ställs in (på hösten) ställs även klockan tillbaka.

Fakta/Sommartid:

Sommartid infördes i Sverige 1980. Vintertiden är vår normaltid sedan 1870 och motiverades med att Sverige borde göra som övriga Europa där 15 länder då hade infört sommartid och fler var på gång.

Sedan 1996 är vintertiden i alla EU-länder fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars. Noterbart är att Australien gör tvärtom och ställer om till sommartid i oktober och tillbaka till vintertid i april.

Senast uppdaterad: