Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Ett rejält lyft för Hembygdsföreningen

31 juli 2020 är ett datum medlemmarna i Perstorps Hembygdsföreningen aldrig glömmer.
Det var då som hembygdsgården eldhärjades.
4 juli 2022 är också ett datum medlemmarna aldrig lär glömma. Det var då som väderskyddet lyftes bort och de nylagda vasstaket exponeras för väder, vind och förbipasserande.

Väderskydd på hembygdsgården i Perstorp lyft bort.

I nästan tjugo månader har väderskyddet sett till att hålla hembygdsgården torr så renoveringsarbete kunnat utföras. Nu är takstolar och vasstak klar så ställningarna kan monteras ner/lyftas bort.

.

Klockan var vid 18-tiden den 31 juli då larmet gick: hembygdsgården brinner.
Efter ett omfattande släckningsarbete kunde det konstateras att markplanet räddats (dock med rök- och fuktskador). Däremot totalförstördes blev hela vindsvåningen med museidelen

De nästan två åren som passerat har ägnats åt sanering, dialog med försäkringsbolag, upphandling och bedömning hur gå vidare? Politiken har varit tydlig med att hembygdsgårdens betydelse för orten är stor och att byggnaden ska återställas. Under våren 2021 togs därför upphandlingsunderlag fram och en upphandling gjordes vilken tilldelades Svartjordens Bygghantverk som sett ut träd (kommer ifrån Kullaskogen i Östra Göinge) som fällts till virke. Under våren bilades allt virke, takstolar och lejder för att sedan monteras på vilket ett vasstak lagts.

- Det känns otroligt skönt att se taket igen och att se att ställningen tas bort. Det inger hopp och vi är på rätt väg men fortfarande återstår en hel del arbete. Inte minst på markplanet, berättar Anders Werner från hembygdsföreningen och tillägger:

- Det är också roligt att se att man under renoveringen återanvänt de allra flesta nockbrädorna som håller vassen på plats. De är visserligen svarta utvändigt men bedömdes vara i så pass bra skick att de kunde sättas tillbaka igen. Är endast ett fåtal nya som behövts.

Ställningen som fungerat som väderskydd i nästa tjugo månader lyftes bort med start måndagen den 4 juli.

- Vi tar taket i tre etapper sedan tar vi väggar och gavlar efter det. Framåt mitten/slutet av veckan är allt borta, berättar Mattias Larsson på Sydställningar.

Efter sommarsemestrarna är planen att stomlagningar ska göras samt lining och fönster. Utöver detta ska även elarbeten, tapetsering och målning göras plus att larm installeras.

Se fler bilder från taklyftet:

Senast uppdaterad: