Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Grannar räddade livet på man – belönas för sin insats

Fråga vem som helst vad han eller hon gjorde natten mot den 15 maj i år. Förmodligen får du ett ”Jag minns inte riktigt” som svar.
Markus Leyh och André Ågren minns däremot exakt vad de gjorde: Dem fick ut en man ur ett övertänt hus. Insatsen räddade mannens liv.

Branden ur vilken Markus Leyh och André Ågren räddade en man.


De båda grannarna belönades på fredagen för sin insats av Brandskyddsföreningen som beslutat ge herrarna varsin förtjänstplakett för rådigt ingripande. Förtjänstplaketten i guld (förgyllt silver) delas ut av styrelsen för mod och rådighet under räddningsarbete då människor eller djur till följd av brand eller annan olycka har befunnit sig i nödläge.

- Det var inget svårt beslut. Att hjälpa och rädda mannen ur det övertända huset var en livsavgörande insats, säger Per Björkman på plats på Räddningstjänsten i Perstorp för att dela ut plakett, diplom och en symbolisk summa pengar.

- Deras insats var fantastik och det som gör det än mer imponerade var att de lyckades få ner mannen via en stege flera meter upp, berättar räddningschef Leif Hylander.

Huvudpersonerna själva berättar om händelsen:
- Jag blev väckt av dottern och hustrun som sa det brann i huset mitt emot. Jag tittade ut och såg detsamma. Ringde SOS vid klockan 02:09 och berättade vad som pågick. Under tiden brann det bara mer och mer. Då såg jag mannen som satt i permobil och hans pappa på balkongen och kände jag måste göra något så jag sprang ut och där mötte jag Markus som också gett sig ut, säger André.

- Tillsammans så tog vi fram en stege och satte upp mot balkongen där mannen och hans pappa stod. André klättrade upp och jag stod kvar nere. André fick mannen över räcket med hjälp av pappan sedan lyckades André på något sätt få mannen med sig och jag kunde ta emot dem lite i luften. Allihopa rullade vi sedan ner för en liten slänt, säger Markus.

Klockan 02:15 var räddningstjänsten på plats.

- Då var villan nästan helt övertänd, minns Markus Nilsson som kom till platsen.

- Hade inte André och Markus fått ner mannen hade han inte klarat sig. Jag kan inte förstå hur de lyckades. Det är trots allt tre meter från marken till räcken över vilket de lyckades få mannen i säkerhet.

Hela den dramatiska händelsen slutade efter omständigheterna lyckligt. Ingen människa skadades. Pappan till mannen i permobil kom i säkerhet genom att klättra ner för stegen efter André. En kvinna (hustrun) som andades in rök fick uppsöka sjukhuset för observation i övrigt inga personskador. Däremot brann hela villan ner till grunden och familjen miste allt.

Men den drabbade familjen fick hjälp med att ordna nya saker och nytt boende.
Livet är åter i vardagen.

Förutom för André och Markus som bevisat en imponerande variant av grannsamverkan och som nu kan kalla sig vardagshjältar.

- Ja, det är så vi brukar benämna dem som får vår förtjänstplakett. De som gjort avgörande insatser i samband med räddningsarbete är verkligen vardagshjältar, säger Per Björkman.

- Vi tackar. Det känns bra att ha hjälpt till. Men fortfarande än idag förstår vi inte hur vi orkade. Det måste ha varit adrenalinpåslaget som gjorde sitt, säger André och får nickande medhåll av Markus.

Läs mer om brandskyddsföreningens utmärkelser på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Markus Leyh och André Ågren belönades med en förtjänstplakett för rådigt ingripande i samband med en räddningsinsats i maj.

Senast uppdaterad:

Till toppen