Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Imponerad generaldirektör på besök

Perstorp är en av sex orter i landet där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har placerat kemenheter. På onsdagen var myndighetens generaldirektör, Dan Eliasson, på besök hos räddningstjänsten.

Generaldirektör Dan Eliasson besökte Perstorps räddningstjänst

Besöket i Perstorp där generaldirektören även hade med sig Jan Wisén från MSB innehöll förutom radiointervju med P4 Kristianstad och lunch även en rundvandring i räddningstjänstens lokaler på Räddningsvägen, visning av Skånes regionala ledningsfordon som normalt utgår från Höör samt en genomgång av räddningstjänsten visioner och utmaningar. Generaldirektören fick också veta att det till Perstorps Industripark kommer 40-70 transporter med lastbil varje dag året runt och att det i Perstorp finns särskilda kemdräkter att använda vid insatser. Dessutom passade P4 Radio Kristianstad att göra en intervju

- Riktigt trevligt att få ett sådant här fint besök och samtidigt få visa upp vår verksamhet, sa räddningschef Leif Hylander som agerade värd tillsammans med säkerhetssamordnare Susanne Burström. Kommunalråd Torgny Lindau (PF) och kommundirektör Ulf Bengtsson var inbjudna som gäster.

- Tror aldrig det har hänt att en generaldirektör från MSB besökt Perstorp, sa Torgny Lindau och tillade:
- Vi pratade också om samarbetet Perstorps Industripark, räddningstjänst och kommun.

Just samverkan var något Leif Hylander tryckte extra på under genomgången "Visioner och utmaningar".

- Det är viktigt att vi har en bra samverkan med alla inblandade parter i händelse av olycka med farliga ämnen då det kan innebära påverkan på exempelvis trafik och transporter. Viktigt att veta vem som gör vad och hur.

- Utmaningar vi står inför är bland annat segregation, klimat och höjd beredskap, sa Susanne Burström.

Generaldirektör Dan Eliasson imponerades av Perstorp och Skånes ledningsfordon:

- Jag gillar verkligen vad jag ser. Perstorp är speciellt och det måste kännas enormt tryggt för samhälle och industri att ha en räddningstjänst med all den kompetens man har här att hantera olika typer av händelser. Inte minst de med farliga ämnen.

- Mycket bra också att ha ett regionalt fordon som kan placeras där det behövs. Rejäla mötesytor och bra med skärmar för information. Nej, det här var ett givande besök.

Efter Perstorp fortsatte Dan Eliasson och Jan Wisén sin miniturné till Halland för att titta närmare på läget vad gäller översvämningarna där.

Fakta/Kemenhet
Kemenheterna är placerade över hela landet och finns förutom i Perstorp även i Luleå, Kramfors, Köping, Skövde och Stenungsund. Enheterna är utvecklade efter det behov som finns vid olyckor med kemiska ämnen och är anpassade till att användas i den ordinarie organisationen. I enheterna finns avancerad utrustning och specialutbildad personal, enheterna kan bland annat pumpa och samla upp kemikalier, impaktera giftiga kondenserade gaser, täta läckage, indikera gaser och vätskor samt sända bilder från skadeplats till stab och expert.

Senast uppdaterad: