Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Bredbandsavtal tecknat
med Region Skåne

Fyll i beskrivning av bilden

Perstorps kommun har tecknat samverkansavtal med Region Skåne gällande fördelningen av stödmedel för fiberutbyggnad. Samverkansmodellen får även stöd av länsstyrelsen som handlägger bidragsansökningarna.

 

Med den nya bidragsmodellen kan de innestående bidragen (totalt 84,5 miljoner kronor) riktas till de områden i Skåne som riskerar att bli utan fiber, så kallade vita fläckar.

- Avtalet innebär att vi under hösten fördjupar dialogen med Region Skåne och de aktörer som visat intresse för kommunen. Vi tittar närmre på vilka områden som kan vara aktuella för bidragsstöd så att aktören som vill bygga fiber kan ansöka för just det specifika området, berättar Bredbandssamordnare Ida del Olmo.

Sedan hösten 2016 har Perstorps kommun utgjort en del av gruppen från 13-projektet.
13-projektet var ett stort samarbetsprojekt mellan Perstorps kommun, Östra Göinge kommun, Kristianstad kommun, Hässleholms kommun, Bromölla kommun, Eslövs kommun, Hörbys kommun, Höörs kommun, Osby kommun, Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Tomelilla kommun och Ystads kommun.
Projektet avslutades maj 2017. Deltagarna i 13-projektet har efter avslutat projekt fortsatt sitt samarbete för att hitta en lösning för att fiberutbyggnaden ska nå landsbygden, främst med fokus på bidragsfördelning.

- 13-projektet har drivit frågan om en ny modell där pengarna riktas direkt mot vitafläckar och på så vis går bidragen dit de behövs. Målsättningen är att arbetet ska resultera i byggbeslut så Perstorps landsbygd får tillgång till fiber, säger Ida del Olmo.

Fotnot: ”Vita fläckar” är fastigheter som riskerar att inte bli anslutna med fiber på grund av svår terräng och långa avstånd mellan husen.

Senast uppdaterad: