Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 3: Pandemin är inte över - fortsätt följ råd och rekommendationer

Enligt den senaste statistiken som presenteras på Region Skånes lägesbild hade Perstorp 135 nya personer som konstaterats med covid-19 den senaste veckan. Förgående vecka var motsvarande siffra 92.
Totalt innebär det 1123 konstaterade fall i kommunen sedan vecka 10 2020.
I Skåne län har totalt över 278 000 covid-19 fall konstaterats samtidigt har över en miljon människor fått minst en dos vaccin mot covid-19.
Viktigt är att fortsätta följa gällande råd och rekommendationer.

Bildcollage med mindre bild på coronaviruset och statistik på antalet konstaterade smittade kommunvis. Dessutom texten: Kavla upp ärmen Perstorp vi smittspridningen.

Kavla upp ärmen och vaccinera dig när tillfälle kommer. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med aktuell lägesbild

Läget i kommunen - Gällande åtgärder (klicka på plusset)
Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

 

Statistik för kommun och län

När det gäller statistiken över nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun är den vid tidpunkten för skapandet (28 januari) av denna information inte tillgänglig på Region Skånes webbplats. (Förra vecka låg snittet för Skåne vecka 2 på 1605. Vecka 1 var motsvarande siffra 1243. Aktuell notering för Perstorp var 1230).

Totat antal personer i Perstorp som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning är enligt Smittskydd Skåne 1128 vilket är 1106 fler än vecka 35 2020 då smittspridningen tog fart på allvar.

  • När det gäller vaccinerade med en andra dos per 1 000 invånare över 12 år per kommun var statitisken vid tidpunkten för skapandet (28 januari) av den här information inte tillgänglig på Region Skånes webbplats. Detsamma gäller statistiken för vaccinerade med en första dos per 1000 invånare över 12 år per kommun.

Andel vaccinerade över 12 år (27 januari):

Dos 1: 82,4 procent (motsvarar 1 000 508 personer)
Totalt antal vaccinerade med en andra dos: 80,3 procent (motsvarar 974 812 personer)
Antal vaccinerade med en tredje dos: 38,4 procent (motsvarar 465 572 personer)
Antal givna doser: 2 441 092 stycken

Uppdaterad lägesbild och inlagda på sjukhus: (27 januari)

Nya konstaterade covid-19-fall: 6134
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 278 963
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 242 (217)

All statistik finns att ta del av via webbplatsen www.skane.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sidan lägesbild Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rykten florerar om vaccinet men följande är sant (Källa: Vårdcentralen Perstorp):

  • Det finns inget grisprotein i det.
  • Man får inte större bröst av sprutan.
  • Man blir inte steril och det påverkar heller inte fertiliteten.
  • Man får inte Corona av vaccinet.
  • Det som också är känt är att många avlider i Corona, och att det är personer som inte vaccinerat sig som ligger på sjukhus för vård.


Graf som visar totalt antal vaccinerade i Skåne

Grafen visar det totala antalet vaccinerade personer i Skåne med dos1, 2 och 3. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes webbplats med aktuell lägesbild över vaccinationer.

Läget i länet - "En miljon vaccinerade"


Därför är dos tre viktig

En tredje dos vaccin ger ett bättre skydd mot sjukdom och minskar risken att sprida smittan vidare.

– Omikron-varianten har visat sig ha lättare att komma förbi både naturlig immunitet efter genomgången infektion och immunitet efter vaccination. En tredje dos har visat sig skydda bättre både mot att smittas av omikron och att smitta andra, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Två doser covid-19 vaccin ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 men skyddet avtar successivt ju längre tiden går. Genom att fylla på med en tredje dos, efter fem till sex månader, förstärks skyddet ytterligare och man blir mindre smittsam om man smittas med covid-19.

– Förutsatt att du har tillfrisknat helt från covid-19 kan du ta din tredje dos. Även om viss immunitet uppstår vid en infektion är det oklart hur längre denna finns kvar, så ta din tredje dos när du har möjlighet är min rekommendation, säger Per Hagstam.


Vaccinationsmottagningar öppna

Region Skåne meddelar att samtliga 12 upphandlade vaccinationsmottagningar är igång och vaccinerar på ett flertal orter runt om i Skåne. Det finns gott om tider att välja på för den som vill boka tid för en tredje dos.

Ett sätt som möjliggör en mer tillgänglig vaccinering är dessutom Region Skånes vaccinationsbuss som kan placeras i områden där det rör sig många människor.

Förutom vaccinationsbussen görs flera andra insatser också:

  • I slutet av januari erbjuder Skånes stadsmission den som är hemlös dos 3, men även dos 1 och 2 till den som inte fått tidigare.

  • Vaccinationer genomförs på Flyktinghälsan.

  • Sjukhusen påbörjar vaccination av barn 5 till 11 år som är i riskgrupp, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.


Tredje dosen efter minst fem månader

Tiden som ska ha passerat mellan dos två och dos tre har sänkts till fem månader för alla över 18 år.

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19. Tid för påfyllnadsdos (dos 3) kan bokas om det gått minst fem månader sedan du fick din förra dos.

På sidan med lediga vaccinationstider listas alla mottagningar som vaccinerar mot covid-19 och som har en ledig tid inom de närmaste två veckorna:

Boka tid hos din vårdcentral genom att logga in på www.1177.se eller ring din vårdcentral. Det kan finnas drop-in för vaccination på sjukhusen. Se vaccinationsmottagningens kontaktsida:

Personer mellan 12 och 15 år blir i första hand vaccinerad på respektive skola, men tid kan kan även bokas på vårdcentral.


Restriktioner förlängs ytterligare två veckor
Krisinformation.se - det här gäller just nu

Senast uppdaterad: