Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 42: Smittspridning ökar i Skåne

Smittspridningen i Skåne fortsätter att öka och bara den senaste veckan har antalet nya fall mer än fördubblats.
Läget i Perstorp är stabilt. Inga kommunala verksamheter är drabbade utan bedrivs i vanlig ordning.

Håll avstånd och följ de allmänna råden

För att minska smittspridningen av covid-19-coronaviruset behöver vi alla hjälpas åt och ta ansvar. Håll avstånd till exempel. Gärna minst två meter (eller två rediga Perstorptjädrar. Tjäder är Perstorps kommunfågel). Följ dessutom de allmänna råden som nu gäller alla sedan rekommendationen att personer 70 år och äldre bör undvika kontakt med andra tagits bort.

Coronaviruset och dess smittspridning ökar i Europa och i flera andra länder runt om i världen. På nationell nivå ökar också antalet fall i de flesta regionerna.

Viktigt är att alla fortsätter att ta sitt egenansvar och följa Folkhälsomyndighetens Länk till annan webbplats. råd och utnyttja möjlighet till självtest.

Tillsammans hjälps vi åt att hålla smittspridningen nere.

Än viktigare är det nu att följa de allmänna råden eftersom rekommendationen om att personer 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra har tagits bort

Allmänna råd som nu gäller alla:

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder

• Håll en armlängds avstånd till andra, både inom- och utomhus

• Om det är möjligt gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt

• Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel

• Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel

• Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop

• Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum

Lokalt för Skånes del fortsätter smittspridningen i Skåne att öka. Bara den senaste veckan har antalet nya fall mer än fördubblats. I genomsnitt insjuknar nu drygt 169 personer varje dag jämfört med ett 70-tal förra fredagen.

Ökning sker i alla åldersgrupper, men allra mest i gruppen 19-49 år. Antalet inlagda på sjukhus har ökat de senaste dagarna och just nu vårdas 25 på avdelningar och fem får intensivvård.

Antalet smittade över 70 år bedöms än så länge vara relativt få, men smittspridning på särskilda boenden har ökat under veckan och det pågår nu smittutredningar på ett 15-tal boenden runt om i Skåne.

– Vi har ett allvarligt läge med smittspridning i hela samhället. För att få stopp på detta måste vi bromsa utveckling tillsammans. Det är nödvändigt att vi fortsätter hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när vi är sjuka. Vi behöver också tänka extra på hur vi kan bidra till minskad smittspridning då vi till exempel går in i en butik, går ombord på en buss eller kallar till ett möte på arbetsplatsen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne i ett pressmeddelande.

I Perstorps kommun fortsätter vi att följa läget såväl i kommunen som i landet och agerar efter detta om behov uppstår. Arbetet följer myndigheternas rekommendationer. Länk till annan webbplats. En stab träffas regelbundet varje vecka och följer utvecklingen såväl i Perstorps kommun som i landet.

Inga kommunala verksamheter är påverkade utan verksamheterna bedrivs i vanlig ordning.

Antalet grupper som har kunnat provtas för covid-19 har ökat successivt sedan starten i mars och efter sedan 3 juli kan alla invånare i Skåne med symtom på covid-19 beställa egenprovtagning via 1177.se. Länk till annan webbplats.

Även barn kan testas. På 1177.se finns även all information om hur självtest beställs.

Tänk på att redan nu kan du som har barn i åldern 13- 18 förbereda dig/er genom att skaffa e-legitimation (Läs på Region Skånes sida hur det går till) Länk till annan webbplats. så att ni har detta när ni behöver beställa ett test.

Enligt den senaste statistiken över konstaterade personer med Covid-19 per kommun som publiceras på Smittskydd Skånes webbplats Länk till annan webbplats. har Perstorp 38 konstaterade personer med covid 19. (Efter den 15 oktober använder Region Skåne Folkhälsomyndighetens siffror över totalt antal fall per kommun. Eftersom Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne har lite olika sätt att räkna fall per kommun, är dessa siffror inte rakt av jämförbara med tidigare uppgifter.)

Lägesbild lokalt kommunvis Skåne. Klicka på bilden för att komma till Region Skånes webbplats.

Enligt den senaste statistiken som publiceras på Region Skånes webbplats har Perstorp 38 konstaterade personer som någon gång sedan den 2 mars har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Klicka på bilden för att komma till webbplatsen med statistik över aktuell lägesbild med siffror över provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.


Kommunsiffrorna som redovisas via www.skane.se/digitala-rapporter/lagesbild-covid-19-i-skane/inledning/ Länk till annan webbplats. speglar inte hur många som är sjuka av covid-19 just nu, utan det totala antalet personer som är folkbokförda i respektive kommun och som någon gång sedan den 2 mars har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning.

Via Folkhälsomyndigheten går det även att följa antal fall av covid-19 i Sverige på kommunnivå. Länk till annan webbplats. (Data uppdateras torsdagar klockan 14.00 med föregående veckas data.) Kartan visar hur många personer som genom virusprovtagning konstaterats med covid-19 den senaste veckan i förhållande till antalet invånare som finns i kommunen. På så sätt blir siffrorna jämförbara mellan kommunerna. Folkhälsomyndigheten gör en omräkning till antal nya fall senaste veckan per 100 000 invånare.

Perstorps tal vecka 42 är 0 (noll) vilket kan jämföras med vecka 35 då motsvarande siffra var 146. (Viktigt att komma i håg är att det inte är lika med antalet personer som testats positiva utan ett jämförelsetal.)

 

Folkhälsomyndigheten uppdaterar varje torsdag klockan 14 covid-19 statistik för Sverige på kommunnivå. Data uppdateras med föregående veckas data. Klicka på bilden för att komma till sidan för Perstorp.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar varje torsdag klockan 14 covid-19 statistik för Sverige på kommunnivå. Data uppdateras med föregående veckas data. Klicka på bilden för att komma till sidan för Perstorp.

Glöm inte - fortsätt följ rekommendationerna:

  • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
  • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten. Använd handsprit om tillgång till tvål och vatten inte finns.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.
  • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se Länk till annan webbplats.. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
  • Friska personer i samma hushåll som en person med diagnosen covid-19 har en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. Förhållningsreglerna gäller i sju dagar. Barn i för- och grundskolan ska fortsätta gå dit.
  • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest Länk till annan webbplats. för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
  • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
  • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Senast uppdaterad: