Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Dags för vintertid - tid att ställa tillbaka klockan

Klockan tre natten till söndag den 30 oktober går vi över till vintertid/normaltid.
Klockan ställs tillbaka en timme.
Söndagen den 26 mars 2023 återkommer sommartiden och det är dags att ställa fram klockan igen.

Dags för vintertid/normaltid. Natten till den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan en timme.

Dags för vintertid/normaltid. Natten till den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan en timme.

Vintertid betyder att vi har så kallad normaltid – då klockan slår 12 mitt på dagen står solen som högst på himlen.

Vintertid/normaltid infaller klockan 03:00 den 30 oktober vilket innebär att klockan ställs tillbaka klockan till 02:00. Med dagens teknik ställer smarta klockor, mobiler, surfplattor och datorer om tiden automatiskt. Men flertalet ur kräver manuell ändring så tänk på att ställa om dessa: Visaren eller de digititala sifforna ska ställas om en timme bakåt.

En användbar minnesregel för sommar- och vintertid är:
När utemöblerna tas fram (på våren) flyttas klockan också fram. Men när möblerna ställs in (på hösten) ställs även klockan tillbaka.

Omställningen sker alltid sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Om någon är tveksam över vad rätt tid 'r går det alltid att fråga fröken Ur.
Fröken ur startades som telefontjänst redan 1916 av telegrafverket. Genom att ringa 905 10 hörs den exakta tiden via telefon.

Via webbplatsen får man den aktuella tiden via Internet. Fröken ur är kopplad till ett atomur på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Från början var felmarginalen 10 sekunder, men sedan en tonmarkering införts har felmarginalen minskats till mindre än 1 sekund.

Noterbart är att EU-parlamentet har debatterat frågan om sommartidens vara eller inte vara. En fråga som skutits på framtiden.Frågan om att avskaffa tidsomställningen väcktes av Finland hösten 2017 efter ett medborgarinitiativ med över 70 000 underskrifter.

I september 2018 kom sedan EU-kommissionens förslag om att avskaffa den tidsomställning som regleras i ett EU-direktiv och görs två gånger per år.

Europaparlamentet delar den uppfattningen men kom vid vid ett möte den 26 mars 2019 fram till att man inte delar uppfattningen om när den sista tidsomställningen ska genomföras . Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget varför inget beslut har fattats på EU-nivå än.
Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha. Det betyder att det är ett nationellt beslut huruvida Sverige vid ett avskaffande ska ha sommartid eller vintertid som normaltid.

Men Sveriges regering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har inte tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid).EU-parlamentet vill att länderna samordnar sina beslut så att eventuella tidsskillnader mellan länder med sommar- respektive normaltid inte stör den inre marknaden.

Planen var/är att EU-länderna själva ska få välja vilken tid de vill behålla och att slutdatumet skulle vara sista söndagen i mars 2021. De som vill ha vintertid (normaltid), skulle ställt tillbaka klockan sista gången i oktober. Men så har det alltså inte blivit och frågan har skjutits på framtiden. Den 1 januari tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Om Sverige drar igång frågan igen återstår att se.

Fakta/Vintertid:

Sedan 1980 ställer vi tillbaka klockan en timme klockan 03 sista söndagen i oktober och ställer fram den till sommartid klockan 02 sista söndagen i mars.

Vintertiden är sedan 1996 fem månader lång i alla EU-länder och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars. Noterbart är att Australien gör tvärtom och ställer om till sommartid i oktober och tillbaka till vintertid i april.

Senast uppdaterad: