Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Första spadtaget – nu grävs fiber
på Perstorps landsbygd

Det har diskuterats länge men nu är det verklighet: Boende utanför Perstorp och Oderljunga tätort får fiberanslutning.
Arbetet med att gräva den så kallade stammen, rören i vilken fibern sedan blåses in, är påbörjat.
Symboliskt fick kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF) ta det första spadtaget i Ip-Onlys del i projektet.

Mindre ceremoni på Varshultvägen på gränsen mellan Örkelljunga och Perstorp för att uppmärksamma byggstarten av fiberutbyggnad Perstorps landsbygd. Deltog gjorde representanter från kommun, företag och entreprenad

Vid en mindre ceremoni, inklusive tårta, på Varshultvägen på gränsen mellan Örkelljunga och Perstorp uppmärksammades byggstarten av fiberutbyggnad Perstorps landsbygd. Deltog gjorde bland andra från Perstorps kommun Ida del-Olmo, projektledare, Ulf Bengtsson, kommundirektör och Torgny Lindau, kommunstyrelsens ordförande tillsammans med representanter från företag och entreprenad

Det var i samband med en mindre ceremoni i Varshult nära gränsen till Örkelljunga som Torgny manövrerandes en grävmaskin (Se hur det såg ut i spelaren nedan) lyfte upp schaktmassor som ett bevis på att nu är det på riktigt och arbetet igång. Cirka 530 hushåll (innebär fler än tusen personer som får tillgång till fiber) ska anslutas och 18 mil grävas i såväl norra som södra delen av kommunen.

- Vi börjar här och tar och sedan vidare mot Oderljunga och Perstorp då det är från Örkelljungas projekt vi tar de inledande fibersignalerna, berättade Gustav Ljungquist, tillfälligt kommunansvarig för IP-Onlys projekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Perstorp och tillade:

- Vi börjar koppla på kunder under 2021. När kan vi inte säga exakt beroende på hur det går med grävarbetet. Vi vet inte riktigt vad vi stöter på längs vägen. Vi vet att det finns mycket sten och berg som kan försvåra arbetet en del och därmed också skjuta på en eventuell tidsplan. Därför säger vi att kunder ansluts under 2021.

- Det är verkligen positivt att det nu är igång. Det har tyvärr dröjt länge men framöver är inte Perstorps kommun en släckt kommun vad gäller fiber på landsbygden, sa kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF) och fortsatte:

- Så här i Coronatider har det ytterligare bevisats vikten och betydelsen av att ha en bra nätanslutning så fler har möjlighet att sköta arbete och utbildning på distans.

Kommundirektör Ulf Bengtsson närvarade också under ceremonin på Varshultsvägen:

- Det finns inget som andas framtidstro som byggkranar och byggställningar. Det har vi och kommer få fler av i Perstorps kommun framöver. Nu har utbyggnaden av fiber startat och beslutet om renovering av kommunhuset är fattat. Det är två stora satsningar som gagnar Perstorp

Frågan om fiber utanför tätorten har hanterats aktivt av Perstorps kommun i enlighet med de nationella direktiven om marknadsdriven utbyggnad sedan 2017. Kommunfullmäktige beslutade 27 november 2019 att avsätta 20 miljoner kronor för landsbygdsutveckling med fokus på bredbandsutbyggnad i form av fiber. Tanken är att kommunen bygger och äger kanalisationen.

Samverkansavtalet tecknades med företaget IP-Only. Avtalet innebär att kommunen bygger kanalisation i en del av kommunen och IP-Only bygger resterande. Vidare kopplar IP-Only upp de fastigheter som tecknat avtal med aktören.

Perstorps kommun har sedan tidigare kanalisation på några sträckor som nu kan sammanlänkas för att få ett sammanhängande kanalisationsnät.


Senast uppdaterad: