Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här
Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Icon logga in i Svart med gul bakgrund

Personec

Till Perstorps startsida

Hembygdsgården byggs upp igen

31 juli 2020 är för alltid ett datum som varken Hembygdsföreningen, kommunen eller räddningstjänsten glömmer.
Det var då som Hembygdsgården eldhärjades och vindsvåningen totalförstördes.
Nu har avtal tecknats med en firma som ska bygga upp takstolar, lejder och lägga stråtak.

Bildcollage som visar hembygdsgården och det faktum att avtal teckats mellan kommun och en firma som ska hjälpa till att bygga upp hembygdsgården igen.

Kommunen (enhetschef Linus Åhlén) har tecknat avtal med Svartjordens Bygghantverk (Torbjörn Einarsson) som ska hjälpa till med återuppbyggnaden av Hembygdsgården igen. Karl-Eric Persson och Anders Werner från hembygdsföreningen är mycket glada över avtalet och hela processen som de tycker skötts mycket bra. Med i mitten på bilden upp till höger är även Håkan Eriksson, driftingenjör på Perstorps kommun.

Det var vid 17-tiden den 31 juli som larmet gick om en brand på hembygdsgården. Såväl hembygdsföreningen som räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde konstatera faktum.
- Räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt jobb och kunde rädda markplanet som endast rök- och fuktskadades. Däremot blev hela vindsvåningen med museidelen totalförstörd. Allt brann upp, berättar ordförande Karl-Eric Persson

Tiden som passerat sedan den ödesdigra julidagen har ägnats åt sanering, dialog med försäkringsbolag, upphandling och bedömning hur gå vidare? Politikerna har hela tiden varit tydliga med att hembygdsgårdens betydelse för orten är stor och att byggnaden ska återställas. Så frågan har bollats om vad som är mest rimligt: riva byggnaden eller återuppbygga det befintliga?
Svaret blev det sistnämnda. Under våren 2021 togs upphandlingsunderlag fram och en upphandling gjordes som i en fördsta runda inte resulterade i något godkänt anbud men en andra runda har nu resulterat i avtalsundertecknande med en firma. Ett krav i upphandlingen var bland annat erfarenhet som timmerman och renovering av gamla byggnader något som Svartjordens Bygghantverk uppfyller.

- Vi är glada över att ha fått den här möjligheten. Vi börjar arbetet i januari med att se ut träd (kommer ifrån Kullaskogen i Östra Göinge) och fälla det som ska användas till virke. Framåt februari bilar vi sedan allt virke, takstolar och lejder, berättar Torbjörn Einarsson och fortsätter:

- Även om upphandlingen blivit klar före sommaren hade vi väntat med att börja tills nu då det är bättre att fälla träd vintertid eftersom de är mindre fuktiga så vi ligger bra till nu.

- Hembygdsföreningen har varit med i hela processen och vi tycker alltsammans skötts väldigt bra, inflikar Karl-Eric Persson och tillägger:

- Vi är mycket glada över att byggnaden byggs upp igen. Vår plan är att ha en museidel med bland annat föremål från företag och hemvärnsmuseum precis som tidigare.

Enligt den föreslagna arbetsplanen är tanken att ställningen som täcker hembygdsgården ska kunna tas bort i juni. Efter sommarsemestrarna görs stomlagningar samt lining och fönster. Utöver detta ska även elarbeten, tapetsering och målning göras plus att larm installeras.

- Det görs i en andra etapp framåt hösten av kommunens entreprenörer vi har ramavtal med, berättar Linus Åhlén, enhetschef på tekniska kontoret.

Senast uppdaterad: