Lyckat arbete för att minska matsvinnet
Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, är som är den 29 september varje år.
I Perstorps kommun jobbas det aktivt med att hantera matsvinnet vilket resulterat i en sänkning med 75 procent.

Kostenheten jobbar aktivt med att minska matsvinnet. Kommundirektör Elin Ask besökte nyligen Centralköket där personalen visar den så kallade "svinnhinken" som används för att väga det dagliga matsvinnet. Resultatet av det målmedvetna arbetet har blivit cirka 75 procent mindre mängd matsvinn.
Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan. Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen med målet att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
I Perstorps kommun har kostenheten de senaste åren tagit ett omtag för att hantera matsvinn. En Menygrupp är skapad med kockar från kommunens tillagningskök, måltidsstrateg och enhetschef. Där utvärderas recept, nya menyer skapas och underlag arbetas fram till den receptbank som byggs upp i ett kostdataprogram.
- Med hjälp av det kan man sedan laga mat med noggranna vikter, vilket gör att svinnet i Centralköket har kunnat sänkas med cirka sjuttiofem procent, berättar kostchef Veronica Danielsson och tillägger:
- Arbetet är långt ifrån klart men det är en siffra vi är stolta över. Nästa steg blir att försöka utveckla samarbetet med våra kunder för att även där kunna minska svinnet. Alla ska äta sig mätta men vi ska inte kasta så mycket är vår förhoppning.
Ett led i jobbet med det minskade matsvinnet är att allt som inte använts läggs i en "svinnhink" som i slutet av arbetsdagen vägs och förs in i ett dokument.
- Vi jobbar också mycket med att "ta vara på" kökets val på menyn betyder att vi kollar kylar och frysar och skapar en måltid av det vi har hemma, istället för att det ska kastas, säger Veronica Danielsson.
Internationella matsvinnsdagen har funnits sedan 2020. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett pågående regeringsuppdrag inom livsmedelsstrategin för att minska matsvinnet.
Läs mer
- Länk till Livsmedelsverkets webbplats: Tips för minskat matsvinn
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.