Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Min praovecka: Leo tycker till

Fyll i beskrivning av bilden

Under vecka 42 har eleverna i årskurs 9 på Centralskolan varit ute på Prao. De flesta av eleverna har varit på företag och verksamheter i Perstorp.
En av dem, Leo Långberg i 9A, har "praoat" på kommunledningskontoret. Här skriver han själv om sin vecka:

"Hej! Jag heter Leo Långberg och har praktiserat på kommunkontoret i en vecka. Jag har varit med om mycket olika saker, möten och jobb runtom i centrum, och fått lära mig en hel del om hur en kommun styrs och fungerar. Till exempel kan det ta lång tid för ett större ärende att beslutas då det måste gå igenom arbetsutskott, nämnd och även kommunfullmäktige innan det bestäms. Jag fick också veta att det inte är så många politiker på plats på dagtid. Varje dag är ej den andra lik. Tiderna har varit schyssta och det har även varit en bra mix av både praktiskt och teoretiskt arbete.

På måndagen fick jag till exempel både inblick över ombygget av den nya lokalen på Torggatan där kommunen ska göra nya kontor till arbetsmarknadsenheten. Jag fick också gå runt i byn och installera nyinköpta IT-produkter.

Och på tisdagen fick jag vara med och utveckla Perstorps nya hemsida plus att jag fick veta mer om e-tjänster och byggen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har koll på fastigheter. kartor, vägar och infrastruktur.

Stefan Franzen (kommunikatör) och jag har under veckan gjort ett reportage tillsammans (handlade om nyöppning av loppislokalen på Badvägen där personer i PBIK målat golv och monterat hyllor för en bättre ordning och trivsel) vilket var väldigt lärorikt för mig. Jag fick ta anteckningar, fotografera och skriva en artikel. Det är definitivt något jag kommer ha användning av i framtiden då det var intressant att få veta hur det går till att göra ett reportage. Till exempel vilka frågor man ställer och hur det är att skriva minnesanteckningar samtidigt som personer man intervjuar pratar.

Jag har även fått gå på stora viktiga möten om Perstorps budget tillsammans med kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Och jag har träffat kommunchef Ulf Bengtsson som visade ett bildspel och berättade om olika samarbeten Perstorp har med andra kommuner.

Om man ska sammanfatta veckan enkelt kan jag säga att kommunen är ett ställe jag rekommenderar att spendera sin praovecka på. Det är roligare än vad man kan ana (jag och många kan tro att det mesta handlar om möten och bara sitta och prata) och man får en väldig bra inblick i hur en kommun sköts. Något jag verkligen la märke till är hur många olika arbeten som finns på kommmunen. Det är mycket varierande. Dessutom har de även en fikapaus varje förmiddag, vilket är en idé jag verkligen gillar!"

Fakta/Prao:
Prao (praktisk arbetslivsorientering) är för många den första kontakten med arbetslivet. Eleven får lämna skola, läxor och klasskompisar för att prova på ett yrke. Prao ger möjlighet att se hur arbetslivet fungerar, vilka krav som ställs och vilken utbildning som behövs.
Eleverna på Centralskolan i Perstorp har Prao en vecka/termin.
Läs mer om Prao på kommunens webbplats

Senast uppdaterad: