Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Projekt pallkrageodling på Tjäderstigen

Trädgårdsföreningen Perstorp i samarbete med Tekniska kontoret driver projekt "Pallkrageodling i Perstorp" för och med nyanlända, huvudsakligen kvinnor.
16 pallkragar har satts upp och häromdagen planterades gemensamt bland annat potatis, lök och kryddor.

Projekt Pallkrageodling i Perstorp.

Intresset för Projekt Pallkrageodling är stort. Fler kvinnor med utländsk bakgrund deltar. Trädgårdsföreningen Perstorp driver projektet i samarbete med Tekniska kontoret Perstorps kommun.

Projekt Pallkrageodling har hämtat inspiration från Yalla Trappan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Malmö som är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Trädgårdsföreningens medlemmar var på ett studiebesök och kände att något liknande kan skapas i Perstorp.

- Vi har sökt och fått pengar från Sparbanksstiftelsen plus att vi även fått material sponsrat (exempelvis jord, färg, utrustning och pallkragar) från lokala företag som visat stor välvilja. Dessutom har vi ett mycket bra samarbete med kommunens tekniska kontor. Utan dem hade det inte blivit så här bra, säger Trädgårdsföreningens ordförande Gerd Wendt.

Tekniska kontoret har bland annat ordnat med mark (intill fastigheten Stjärna på Tjäderstigen finns är gräsyta som angränsar till kyrkogården och villor) där pallkragar placerats. Dessutom har en vattentank, en låsbar förvaringslåda för redskap och komposter placerats intill.

Häromdagen planterades gemensamt potatis, lök, kryddor, ärtor och blommor (Lobelia och Tagetes) i de svartmålade pallkragarna som staplats tre på höjden så att de ska vara lättare för deltagarna att plantera och jobba

- Vi har träffat kvinnor från olika länder som bor här i Perstorp. Vi har träffat dem på biblioteket och i kyrkan. Vi pratar svenska med dem och erbjuder möjligheten att odla blommor och grönsaker. Vi hoppas på ett fint odlingsår, säger Gerd Wendt.

Deltagarna i projektet har även fått skriva "kontrakt" med Trädgårdsföreningen vilket bland annat innebär att de får tillgång till en kod så de kan komma åt redskap och vatten när de är på plats för att hantera sina pallkragar.

- Det är är mycket trevligt. Jag är van att odla från mitt hemland och hade gärna odlat mer men att få chansen så här är ändå bra inte minst för att man också träffas och kan vara social med andra, berättar en av de deltagande kvinnorna som vill vara anonym.

Projekt Pallkrageodling är ettårigt. Trädgårdsföreningens mål är att visa på samhällsnytta, hållbarhet och långsiktighet.

Se bildspel från planteringstillfället:

Senast uppdaterad: