Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Skånestafetten har nått Perstorp - Klippan nästa!

2021 kallas Friluftslivets år. Landets landshövdingar har beslutat utmana varandra genom att genomföra friluftsaktiviteter i sitt län. I Skåne har Anneli Hulthén tagit utmaningen vidare till alla 33 skånska kommuner som genomför en cykelstafett genom totalt 33 naturreservat.
Nu har stafettpinnen nått Perstorp. Den 10 juni tas den vidare till Klippan.

Bildcollage med överlämning av Skånestafettens cykelpump från Örkelljunga till Perstorp

Vid Linjevägens slut och vid entréskylten till Mulleskogen lämnades Skånestafettens stafettpinne (i form av en cykelpump) över från Örkelljunga till Perstorp. Örkelljunga outdoor cyklade 26 kilometer med stafettpinnen för att överlämna den till Gunnar Edvardsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen som i sin tur lämnade den vidare till kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau.10 juni cyklar Perstorp till Herrevadskloster för att ta stafetten vidare till Klippan.

Sedan staren den 26 mars har hittills 17 etapper avverkats. Örkelljunga kommun överlämnande stafettpinnen i form av en cykelpump vid en mindre ceremoni i slutet av Linjevägen vid stigen till Mulleskogen dit en delegation bestående av politiker, tjänstemän och medlemmar i cykelklubben Örkelljunga Outdoor cyklat.

- Det var en mycket fin väg på cirka tjugosexkilometer. Skulle det var sextio procent grusväg, tjugo procent asfalt och tjugo procent stigar, berättade klubbens ordförande Christophe Melina.

Örkelljunga startade från Grytåsa strövområde och passerade längs vägen bland annat Möllers skog som är en av få skogar med skogsbetande djur under sommartid. Dessutom passerades Varshult som bjuder på både bokskog och myr och där det förr fanns många små bondgårdar. Längs vägen kunde även flera torparruiner och stenmurar ses.

- Skånestafetten är ett bra sätt att uppmärksamma vilka fina cykelvägar som finns i Skåne. Jag som är från Frankrike är van att det finns vägar bra skyltade för cyklister och det är något jag saknar men hoppas kan bli verklighet efter den här aktiviteten, sa Christophe som inte är helt obekant att befinna sig i Perstorp.

-Nej, jag jobbar som säljare på Perstorp AB och kör ofta längs väg 108. Men på grund av pandemin har vi inte varit inne på kontoret på mer än än år. Kanske får vi återvända efter sommaren.

Bildspel från överlämningen:


Vid ceremonin överlämnande Gunnar Edvardsson (KD), förste vice ordföranden för kommunstyrelsen stafettpinnen till Torgny Lindau (PF), kommunstyrelsens ordförande i Perstorp. (Örkelljunga representerades även av kommunchef Stefan Christensson och kultur- och fritidschef Caroline Arvill. Perstorp representerades också av kommunfullmäktiges ordförande, tillika ordföranden för kultur- och fritidsnämnden Håkan Abrahamsson)

Dessutom överlämnades gåvor från respektive kommun. Perstorp överlämnade en Hinzaväska, en skärbräda med virrvarmönster och en flagga med kommunvapnet på. Perstorp mottog från Örkelljunga bland annat boken "Örkelljunga från ovan".

- Vi tackar Örkelljunga för deras insats. Nu tar vi över ansvaret och ser till att föra stafetten vidare till Klippan. En delegation från Perstorp cyklar den tionde juni till Herrevadskloster där överlämning sker, sa Torgny.

Gemensamt cyklade sedan Perstorp och Örkelljunga genom Uggleskogen till Ugglehallen där kultur- och fritidsförvaltningen ordnat med dricka, kaffe, smörgåsar och fikabröd till deltagarna på torget utanför entrén.

- Vi passade även på att visa Örkelljunga vårt fina bad och idrottshall. Och som ett bevis på vår uppskattning av Örkelljungas insats överlämnades även gåva (tygkasse med Perstorps kommunvapen på inklusive give aways) till samtliga involverade, sa Torgny Lindau.

Den artonde etappen av Skånestafetten cyklar Perstorp den 10 juni. Då tar en delegation bestående av bland andra kommunstyrelsens ordförande, kommunfullmäktiges ordförande, fritidschef och kultur- och bibliotekschef vägen mot Riseberga och Smålanden till Herrevadskloster.

Kartbild Skånestafetten

Karta över Skåne med kommunernas etapper. Klicka på bilden för att komma till en mer detaljerad karta

Fakta: Skånestafetten
Den 26 mars inleddelandshövding Anneli Hulthén Skånestafetten med att cykla till ett naturreservat i Malmö stad. Stafettpinnen ( i form av en cykelpump) togs emot av Malmö stad som sedan tog vidare stafettpinnen till ett reservat i nästa kommun. På det sättet går stafetten hela Skåne runt, från mars till september. Perstorp tog emot stafettpinnen av Örkelljunga den 5 juni vid Mulleskogen. Den 10 juni cyklar en delegation från Perstorp till Herrevadskloster för att lämna stafettpinnen vidare till Klippans kommun.

Senast uppdaterad: