Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Stormen Otto drar in - varning utfärdad

Under fredag kväll och natten till lördag säger väderprognosen att det blir rejält blåsigt med västliga stormvindar vilket bland annat kan leda till fallande träd och risk för skador på egendom.
Tänk därför på att förankra eller ta in lösa föremål. Undvik dessutom att vara ute under de timmar stormen beräknas vara som värst vilket är cirka 20:00 fredag till klockan 03:00 lördag.

Bildcollage med väderkvarnens från SMHI och person med paraply i blåsigt väder.

SMHI har utfärdat vädervarningar med anledning av att stormen Otto drar in över södra Sverige under senare delen av fredagen-natten mot lördag. Följ väderutvecklingen lokalt med SMHI eller andra leverantörer av väderprognoser.

SMHI har utfärdat en Orange varning för vind i områdena Nordvästra Skåne, sydvästra Kronoberg, Västra Halland och upp till sydvästra Bohuslän. Det förväntas bli rejält blåsigt med västliga stormvindar

För områdena Hela Skåne län, sydvästra halvan av Blekinge län, stora delar av västkusten inklusive nästan hela Hallands län. Har en Gulvarning utfärdats vilket innebär mycket hårda vindbyar eller stormbyar från väst vilket bland annat kan leda till nedfallna träd över vägar och trafikproblem


Så kan du förbereda dig för storm:

Fäst lösa föremål utanför din bostad som kan ta fart i vinden, exempelvis trädgårdsmöbler, krukor, studsmattor och olika redskap. Dessa kan bli skadliga i hård vind och förstöra egendom.

Förbered dig på strömavbrott. Vid en storm är det värdefullt att lyssna på Sveriges Radio P4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få information om vad som har inträffat. Om du inte har tillgång till elektricitet är det bra att ha tillgång till en batteridriven radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio. 

Bra att komma i håg är också att alltid prata med sin omgivning/grannar. Kanske kan ni hjälpa varandra?

Bra att ha hemma

  • Gasolkök med bränsle eller en annan alternativ värmekälla.
  • Batteridriven radio eller vevradio, alternativt bilradion, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.
  • Stearin- och värmeljus, tändare, ficklampa och batterier. Kontrollera regelbundet att batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio och alarmsystem fungerar.
  • Powerbank (bärbar laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad.
  • Färskt vatten och livsmedel som inte kräver tillagning.

Vad gör Perstorps kommun?
Vi planerar för hur vi kan skydda och upprätthålla samhällsviktig verksamhet. I händelse av en storm arbetar för att lindra konsekvenserna och då prioriterar vi människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet.


Nyttiga länkar:

Senast uppdaterad: