Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Perstorps kulturhistoria

Perstorps kyrkor

Perstorps kyrka, som syns på bilden ovan, uppfördes under 1100-talet med hjälp av munkar från Herrevads kloster. Den har en fristående klockstapel som kom till på 1500-talet och är en av få bevarade klockstaplar i Skåne.

Kyrkan i Oderljunga byggdes på 1850-talet och byggdes utanpå den gamla medeltida kyrkan som hade blivit för liten för byns invånare.


Hembygdsgården i Perstorp

Perstorps hembygd

Hembygdsgården med anor från 1600-talet ligger i mitten av byn och har en omfattande samling gamla bruksföremål. Boningshuset brann i juli 2020. Övervåningen brann ner helt och bottenvåningen blev vattenskadad. Huset är nu under uppbyggnad igen.

 

Örahultsstugan

Örahultsstugan, som du ser på bilden, tillhör våra kulturhistoriskt, på ursprunglig plats, mest intressanta och värdefulla kvarstående högloftsstugor. Den är förmodligen uppförd under 1700-talet.

 

Ebbarps backstuga är den sista backstugan i Perstorp. Den byggdes på 1700-talet och är idag en lokal för hembygdsföreningens samlingar av gamla allmogeföremål. Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om Perstorps hembygdsgård och hembygdsförening.

 

Minnesstenen

Henrikstorps glasbruk

Henrikstorps glasbruk, även kallat Skånska glasbruket, startades 1692 av Göran Pielman. Bruket anlades på gården Henrikstorps ägor strax utanför Perstorp. Glasbruket brann ner 1762 och återuppbyggdes aldrig.
 

Artur Lundkvists födelsehem

Artur Lundkvist

Artur Lundkvist föddes 1906 i Hagstad utanför Perstorp, och blev med åren en framgångsrik författare. Han var också med i Svenska akademien fram till sin bortgång 1991. I Hagstad finner du Lundkvists födelsehem som numera är en populär skrivarstuga för författare och konstnärer. Läs mer om Artur Lundkvist här.

 

 

Ättiksflaskan i Perstorp

Industriorten Perstorp

Perstorp har varit en industriort sedan Wilhelm Wendt 1881 startade Skånska Ättikfabriken. Här tillverkades bland annat Perstorps Ättika som enkelt transporterades till resten av landet tack vare den nya järnvägen. Under åren utvecklades fler produkter såsom formalin, härdplast och laminat. Genom experiment lyckades man skapa härdplasten Isolit, som blev början på plastproduktionen i Perstorp. Skandinaviens första plastprodukt skapades i Perstorp – ett handtag till en elektrisk knivströmbrytare. 1955 lanserades laminatskivan Perstorpsplattan som blev en stor succé.

 

Skånska Ättikfabriken bytte så småningom namn till Perstorp AB. Fabriken investerade, skapade nya produkter och utökade ständigt sin verksamhet och lockade därmed många anställda. Kommunen växte kraftigt under 1900-talet, tack vare industrierna på orten.

Museet Plastens Hus har utställningar och föredrag om plastens utveckling och betydelse genom åren. Läs mer här.

Senast uppdaterad: