Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Så eldar du rätt - tänd i toppen

Tänd eld i toppen. Det är viktigt att elda rätt i en vedkamin annars blir luftkvaliteten dålig.

Novembermörkret är här. Och snart kommer vinterkylan. Då kan det vara extra skönt att tända en brasa i kamin eller öppen spis. Men vad man kanske inte tänker på är att vedeldning kan göra så att hälsofarlig rök sprids i bostadsområdet.
Så elda rätt - använd rätt ved och tänd i toppen.

Vedeldning är enligt Naturvårdsverket en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och även plånbok kan utsläppen minskas med upp till 50 procent. Dessutom blir luften bättre.

Om du har en vedeldad kamin, spis eller ugn är det framörallt viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden ska också vara lagom torr, vilket innebär en fukthalt på 15-20 procent. Använd helst braständare eller fint huggna vedträn som tändmedel. Undvik helst tidningspapper, då det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd inte tändvätska.

 

Så här eldar du bäst:

  • Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant.

  • Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

  • När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2-3 vedträn. Lägg vedträna luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

  • Eldar du brasan rätt brinner den med en klartgul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen såns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

Se film nedan med eldningstips:


 

Att tänka på i samband med eldning:

När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Föroreningarna kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Dålig luftkvalitet orsakat av vedledning förekommer främst i tätbebyggda områden där många eldar.

 

Mer information:

Senast uppdaterad: