På grund av ett IT-avbrott som rör det nationella smittskyddsregistret SmiNet kan Folkhälsomyndigheten inte rapportera data från och med kvällen den 13 juni. Det i sin tur medför att några siffror för vecka 23 tyvärr inte har kunnat publicerats på Region Skånes lägesbild.
När det gäller vaccinationer har den vaccinationsmottagning som Region Skåne öppnade på Räddningsvägen den 10 juni visat sig vara välbesökt. Men tider finns att boka för dig född 1986 eller tidigare.
Perstorps kommun följer och agerar kring utvecklingen coronaviruset och covid-19.
Allt vårt arbete följer myndigheternas råd och rekommendationer.
Läget i kommunens verksamheter och förvaltningar är stabilt. Personal som kan fortsätter arbetar så mycket som möjligt hemifrån och skiftgång praktiseras. Om behov uppstår den stab som sedan pandemin utbrott träffats regelbundet återigen samlas.
Personal som arbetar inom vård och omsorg behöver inte längre använda visir men däremot används munskydd oavsett om man är inomhus eller utomhus. Även där man inte kan hålla avstånd till varandra används munskydd.nAllt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Även Vårdhygien Skåne anser att visir inte längre ett krav vid all patientnära vård utan används som tillägg till munskydd/andningsskydd vid patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad covid-19 samt vid misstanke om smittspridning på enheten. "Skyddseffekten av vaccination bedöms vara god och vi ser ett minskat antal utbrott och smittspridning inom personalgrupper. Detta motiverar att visir som extra smittförebyggande åtgärd vid all patientnära vård kan tas bort", skriver vårdhygien på sin webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om något fall av covid-19 konstateras i verksamheten hanteras det/dem enligt gällande rutiner och påverkar inte pågående verksamhet. Med hänvisning till patientsekretessen går vi inte in på enskilda sjukdomsfall.
Avrådan från besök
Vi fortsätter avråda från att tills vidare besöka kommunens äldreboenden. (Om besök trots allt behöver göras - läs här vad som gäller). Öppnas i nytt fönster.
Anpassning av verksamheter
För att möta råden och restriktionerna från myndigheter har vissa verksamheter i kommunen anpassats:
- Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att vid konstaterad Covid-19 smitta i hushållen ska även symtomfria barn i för- och grundskola stanna hemma. Barnen ska stanna hemma i 7 dagar från det att den smittade personen har fått sitt positiva provsvar.
- Ugglebadet/Hälsoteket, idrottshallar, fritidsgård är åter öppna för föreningsledd verksamhet och aktivitet för alla.
- Friluftsbadet är öppet med en begränsning på 300 badande gäster. Solarium och Hälsotek är öppet med begränsingingar och tidsbokning krävs. Görs via Ugglebadets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Biblioteket har öppet måndag-fredag 10-17 för in- och utlåning. En publik dator finns att tillgång och begräsat antal platser för kort tids tidningsläsning erbjuds. Obemannat bibliotek är stängt tillsvidare.
Lokala siffor
Notera: För vecka 23 finns ingen tillgänglig statistik på grund av att det nationella smittskyddsregstret SmiNet är nedstängt
Enligt statistiken för vecka 22 över konstaterade personer med Covid-19 per kommun som publiceras på Smittskydd Skånes webbplats Länk till annan webbplats. har Perstorp 710 konstaterade personer med covid 19. Det var nio fler än förgående vecka och 688 fler än vecka 35 då smittspridningen tog fart på allvar i kommunen. (Källa: Smittskydd Skåne)
Notera: För vecka 23 finns ingen tillgänglig statistik på grund av att det nationella smittskyddsregistret SmiNet är nedstängt
- Snitt för Skåne vecka 22: 97 konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare. ( + 41) jämfört med vecka 21)
- Perstorps tal vecka vecka 22 var 120 vilket kan jämföras med vecka 35 (då smittspridningen tog fart) då motsvarande siffra var 146. (Och jämfört med vecka 21 var det + 27)
(Viktigt att komma i håg är att det inte är lika med antalet personer som testats positiva utan ett jämförelsetal.)
Vaccination mot covid-19
När det gäller jämförelsetal för vaccinering ligger Perstorp på 492 vaccinerade (17 juni) med en första dos per 1000 invånare över 18 år per kommun. Snittet för Skåne är 469.
Siffran för fullvaccinerade är 254. Snittet för länet är 267.
I Perstorp är de så kallade Fas 1, 2 och 3 avslutade. Pågår nu gör Fas 4 för den breda allmänheten.
Tidsbokning är öppen för personer 35-59 år och från och med den 10 juni finns en vaccinatiosmottagning på Räddningsvägen i Perstorp där Region Skåne sköter vaccineringen.
Region Skåne har öppnat en vaccinationsmottagning där du som är mellan 18 och 59 år kan boka tid för vaccination.
Skåne är inne i den sista fasen av vaccinationen mot covid-19. Den omfattar invånare som är mellan 18 och 59 år, där de som är äldre har förtur. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Att vaccinera sig mot covid-19 är gratis.
Vaccinationsmottagningen i Perstorp ligger i anslutning till räddningstjänstens lokaler på Räddningsvägen 8. Det finns bil- och cykelparkering precis utanför och därifrån är det tydligt skyltat till mottagningen.
Tidbokningen är öppen för ålderskategorin 35-59 år (född 1986 och tidigare)
Vaccinationen startade den 10 juni och mottagningen är öppen för alla – du behöver alltså inte vara bosatt i Perstorp för att kunna boka en tid.
Men viktigt att tänka på är att dos 1 och dos 2 ska tas på samma vaccinationsställe så att tidsintervall och tillgänglighet till rätt vaccin kan garanteras.
Tidbokningen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Går ni in på länken ovan och boka tid, det finns även möjlighet att sätta upp sig som intresserad av restdoser (om det blir en ledig tid kan de komma att ringa direkt till dig).
Observera att du måste ha bokat en tid innan du kommer till vaccinationsmottagningen. Det finns inga drop-in-tider.
Vaccinationstider bokas på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för att kunna boka måste du ha en e-legitimation. Antalet tider är begränsade och de som är äldre har förtur. Om du inte har ett svenskt personnummer eller en e-legitimation eller av någon annan anledning inte kan boka tid på 1177.se, kan du ringa din vårdcentral för att boka tid. Vårdcentralen bokar en tid åt dig och vaccinerar dig där istället.
Så går vaccinationen till:
- När du kommer hit till din bokade tid får du visa legitimation och fylla i en hälsodeklaration. Ha gärna på dig kläder som gör det enkelt för sjuksköterskan att komma åt din överarm när du vaccineras. Till exempel en kortärmad tröja, säger Åsa Rudin som är chefläkare och verksamhetschef för vaccinationsmottagningen.
I samband med att du får din första vaccindos, kommer du också att få en bokad tid för dos 2. Den andra dosen får du cirka sex veckor efter den första.
All information om hur vaccinationen går till och vad du behöver tänka på finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också information på andra språk. Om du har någon sjukdom eller tar något läkemedel är det extra viktigt att du läser i förväg vad som står där.
Samlingssida för lediga vaccintider
Region Skåne har en samlingssida för lediga vaccintider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hos flera av vaccinatörerna i Skåne. Tillgången på vaccin påverkar hur många lediga tider som finns.
Om du inte hittar en ledig tid just nu kan du prova lite senare.
Samlingssidan nås bland annat genom 1177.se, där all Region Skånes information rörande vaccinering finns samlad och på skane.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du får boka tid var du vill, men tänk på att du ska ta dos två på samma mottagning. Vaccinationen är gratis. Lediga tider visas för fler mottagningar, så snart de blir tillgängliga.
Mottagningar som vaccinerar:
- Berga läkarhus Länk till annan webbplats. (Helsingborg)
- Doktor.se Länk till annan webbplats. (Klippan)
- Doktor 24 Länk till annan webbplats. (Malmö)
- Kalkbrottet Vård & Hälsa AB - Viktoria Vård & Hälsa Länk till annan webbplats. (Malmö)
- Kronans apotek Länk till annan webbplats. (Båstad, Höör, Ängelholm)
- Kry Länk till annan webbplats. (Malmö)
- Macc People AB Länk till annan webbplats. (Arlöv, Broby, Hässleholm, Hörby, Osby, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Ängelholm)
- Min Doktor Länk till annan webbplats. (Malmö)
- Näsets läkargrupp Länk till annan webbplats. (Höllviken)
- Region Skåne Länk till annan webbplats. (Perstorp)
- Solljungahälsan Länk till annan webbplats. (Örkelljunga)
- Sveakliniken Länk till annan webbplats. (Svedala)
- Svea Vaccin Länk till annan webbplats. (Kristianstad, Helsingborg)
- Vaccina Länk till annan webbplats. (Ystad, Trelleborg, Kristianstad, Malmö, Lund)
- Vaccindirekt Länk till annan webbplats. (Lund)
- Vaccinova Länk till annan webbplats. (Bromölla, Eslöv, Hyllinge, Höganäs, Löddeköpinge, Tomelilla, Åhus)
Aktuell lägesbild vaccinationer Skåne:
- Den 18 juni hade 49,9 procent av befolkningen över 18 år vaccinerats med dos 1. Motsvarar 548 009 personer.
- Antalet fullvaccinerade var 27,7 procent vilket mostavar 303 985 personer.
- Antal givna doser: 851 994
- Mer statistik - lägesbild covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Notera att:
- det inte går att boka tid för vaccination via 1177 på telefon.
- det vid vaccinationstillfället inte finns möjlighet att välja vaccin.
- om man väljer att tacka nej så finns möjligheten att boka in sig vid ett senare tillfälle, men inte heller då kan vaccin väljas. Vilket som erbjuds är helt beroende av vaccintillgången.
Preliminär vaccinationsplan
Tidsplanen beror bland annat på hur många doser vaccin som Region Skåne får och när de kommer.
Vaccineras just nu:
- Du som är 35 år eller äldre. Vaccination mot covid-19 - så bokar du tid Länk till annan webbplats.
- Du som är mellan 18 och 59 år och har en större risk att bli allvarligt sjuk. Du som är 35 år eller äldre kan boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Är du yngre än så kan du kontakta din vårdcentral.
Det gäller dig om något av det här stämmer in på dig: - Du har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom.
- Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma.
- Du har en mycket kraftig övervikt.
- Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
- Du har flera funktionsnedsättningar som påverkar andningen.
- Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
- Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
- Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
- Du har Downs syndrom.
Kommande vaccinationer
- 30–34 år, född 1991 eller tidigare, kan boka tid från början av juli.
- 18–29 år, född 2003 eller tidigare, kan boka tid från slutet av juli. OBS! Du måste ha fyllt 18 år för att boka tid.
Vaccineras sedan tidigare
- Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller har beslut om assistansersättning. Du får ett brev där det står hur du bokar tid.
- Du som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att skydda dig och andra mot covid-19. Om du är hemlös ska du kontakta Skånes stadsmission i Malmö, Helsingborg eller Kristianstad för att boka tid. Om du är inskriven i sprutbytesprogrammet erbjuds du vaccin när du byter ut dina sprutor.
- Du som har gjort en benmärgs- eller organtransplantation eller bor med någon som har det. Du får ett brev från din läkare där det står hur du bokar tid.
- Du som får behandling med dialys eller bor med någon som får det. Du får ett brev från din läkare där det står hur du bokar tid.
- Du som bor på ett äldreboende. Du blir vaccinerad där du bor.
- Du som har hemtjänst som hjälper dig med omvårdnad eller du som är vuxen och bor med någon som får hemtjänst. Är du 35 år eller äldre kan du boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Är du yngre kan du kontakta din vårdcentral.
- Du som är personal och jobbar nära patienter och brukare inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och LSS, om personen är 18 år eller äldre.
- Har du tidigare erbjudits vaccin, men inte vaccinerat dig än? Då kan du boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.
- Preliminär tidsplan utifrån ålder:
- Vaccineras just nu
Om du tillhör en grupp som tidigare vaccinerats
Har du tidigare erbjudits vaccin, men inte vaccinerat dig än? Då kan du boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.
Vaccination mot covid-19 - så bokar du tid Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens rekommendation för de olika faserna Länk till annan webbplats.
Information på andra språk
Mer om vaccination mot covid-19 på andra språk Länk till annan webbplats.
Viktigt att ta dos 2
Det är viktigt att ta båda doserna av vaccinet. Det ger det bästa möjliga skyddet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.
Ttid för dos två när du bokar tid för dos ett, eller på plats när du vaccineras. Det ska gå ungefär sex veckor mellan doserna om du vaccineras med vaccin från Pfizer eller Moderna. Planera därför så att du är tillgänglig för din andra dos sex veckor efter att du tar din första dos.
Om du inte får en tid för dos två ska du kontakta mottagningen eller vårdcentralen där du vaccinerades.
Om du behöver omboka din tid för dos två på grund av till exempel sjukdom, ska du kontakta den mottagning som du ska bli vaccinerad hos.
Region Skåne: God vaccinationsvilja
Region Skåne uppger att vaccinationsviljan är mycket stor. Vaccinationer fortsätter enligt plan. Ambitionen är att alla över 18 år ska ha blivit erbjudna och fått sin första dos i augusti.
Över en halv miljon skåningar hittills fått den första dosen vaccin vilket motsvarar halva befolkningen. Siffror per den 18 juni gör gälande att 49,9 procent av befolkningen över 18 år. Tidsbokning är öppen för personer 35 år och äldre. Fler åldersgrupper släpps på efterhand
Vaccintider finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om när det finns tider att boka för nästa åldersgrupp finns på webbplatsen 1177.se, det går inte boka tid genom att ringa 1177 på telefon.
Är du i åldern 35-59 år ska du boka på de olika vaccinatörernas hemsidor. Dessa finns samlade på webbplatsen 1177.se.
Skånes vårdcentraler arbetar vidare att vaccinera personer över 59 år och andra prioriterade grupper, förutom sin ordinarie verksamhet.
Notera att det endast är om man inte har svenskt personnummer eller inte kan skaffa e-legitimation som man ska ringa sin vårdcentral för att boka vaccintid.
Läget i länet
Inte sedan i mitten av hösten har antalet inlagda patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen varit så få.
Den 17 juni var antalet inlagda patienter med konstaterad covid-19 28 stycken varav 16 på vårdavdelning och 12 på IVA. Det är en minskning med totalt sju patienter jämfört med dagen före, fyra färre på vårdavdelning och tre färre på intensivvårdsavdelning.
För att hitta samma nivå krävs ett hopp bakpt i tid till den 21 oktober 2020. Då var det 23 patienter inlagda med konstaterad smitta i Region Skåne. Sedan dess har antalet patienter inte varit under 30 förrän nu.
Fortsatt gratis tester för gränspendlare
Region Skåne fortsätter att erbjuda gratis tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund.
Från och med den 18 juni går det testa sig gratis i Malmö och Helsingborg hos Vaccina och/eller Min Doktor, som testar på uppdrag av Region Skåne.
Vaccina öppnar på kollektivtrafiknära läge i Helsingborg söndag den 20 juni.
Det går också bra att testa sig gratis i Danmark.
- För mer information se webbplatsen 1177.se: Reseintyg för dig som pendlar eller reser - Skåne - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Planer på utlandsresa? - Tänk igenom före vad som krävs
När semester nu stundar är det viktigt att vara medveten om hur covid-19 påverkar hur och vart man kan resa.
Varken Region Skåne eller de privata vaccinatörerna utfärdar vaccinbevis eller reseintyg.
Den som planerar att resa utomlands i sommar, bör tänka igenom det noga. Covid-19 påverkar hur och vart vi kan resa. För att få komma in i vissa länder krävs ett reseintyg och det kan variera vilken sorts intyg som behövs.
Det är landet som man reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. På sidan www.swedenabroad.se/sv/ Länk till annan webbplats. finns information samlad om vad som gäller i olika länder.
Notera att den skånska vården inte utfärdar inte vaccinintyg eller reseintyg som visar att du inte har covid-19. Inte heller de privata vaccinatörer som vaccinerar mot covid-19 just nu, utfärdar sådana intyg.
Istället får den som behöver ett sådant vända sig till de privata företag som erbjuder det. Kostnaden för reseintyget får du stå för själv.
Covidbevis på gång
Ett arbete inom EU pågår med att ta fram ett så kallat covidbevis. Det ska göra det lättare att resa inom unionen. Det är fortfarande landet som man reser till som bestämmer vilka regler som gäller där.
Ett gemensamt, digitalt EU-intyg är på gång och förväntas kunna vara i bruk den 1 juli.
– Ett vaccinbevis som är gemensamt för hela EU är naturligtvis positivt av flera skäl. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att den som planerar att resa alltid måste kontrollera vilka regler som gäller för det aktuella resmålet, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Mer information om reseintyg och vaccinbevis finns hos e-hälsomyndigheten och på 1177.se:
www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ Länk till annan webbplats.
Information till alla mellan 18 och 59 år
Region Skåne skickar ut vykort till alla skåningar mellan 18-59 år med en individuell uppmaning att boka tid och kavla upp ärmen.
Notera att man inte behöver invänta detta för att boka sin vaccinationstid.
När det är ens tur att kunna boka tid presenteras på 1177.se.
Gravida med riskfaktorer erbjuds vaccination
Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor med tillstånd eller sjukdomar som kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 att vaccinera sig. Någon generell rekommendation för vaccination till alla gravida är inte aktuell idag.
All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur tid bokas finns på 1177.se Länk till annan webbplats.. Notera att det är är fritt fram att boka tid på vilken ort man vill men man ska ha i åtanke att den andra dosen ska tas på samma ställe som den första.
Den som inte kan boka tid digitalt har möjlighet att kontakta sin vårdcentral för att boka vaccinationstid.
Vidare har Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga intervallen mellan första och andra dosen för att så många som möjligt så snabbt som möjligt ska få en första dos vaccin. Det innebär i sin tur att vaccinationerna pågår parallellt i flera faser under maj och juni.
Region Skåne behåller sex veckors dosintervall
Folkhälsomyndigheten rekommenderar ett förlängt intervall från sex till sju veckor för Pfizers och Modernas vaccin. Region Skåne står fast vid ett dosintervall på sex veckor som innebär att det intervall som gäller mellan vaccindoserna inte ändras.
– Vi väljer därför att behålla sex veckors intervall mellan dos ett och dos två för den som vaccineras. Den vaccinationsspruta som Region Skåne köpt in innebär framöver dessutom fler tillgängliga doser, vilket ger oss mer vaccin, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Viktigt att ta andra sprutan på samma ställe
Redan vid bokning av första vaccindosen mot covid-19 är det viktigt att tänka på att man är tillgänglig för dos två, det vill säga sex veckor framåt. Andra dosen bokas in på samma ställe som man tar första dosen. Det ska göras hos vaccinatören när man tar sin första vaccindos.
Eventuell av- eller ombokning kan endast göras vid sjukdom. Region Skåne kan annars inte garantera att det finns vaccin tillgängligt när det är dags för dos två.
Det är Folkhälsomyndigheten som fördelar vaccin till alla Sveriges regioner. Hur mycket vaccin en region får beror på hur mycket läkemedelsföretagen kan leverera, men också på befolkningens storlek och ålderssammansättning.
Utifrån den förväntade mängden vaccin gör Region Skåne sedan en veckovis planering om hur många doser vaccin som kan levereras ut till vaccinatörerna. Fördelningen baseras på mängden vaccin, hur många listade personer som finns inom den aktuella prioriteringsgruppen, hur många som redan är vaccinerade och hur många patienter som vaccinatören själv bedömer att de klarar av att vaccinera per vecka.
Läs mer på Region Skånes webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fakta: vaccinationer
Att vaccinera sig mot covid-19 är ett bra sätt att skydda sig själv och andra.
Vaccinationen är både gratis och frivillig. Vaccin kan inte väljas. Vill man vänta går det bara att vaccinera sig vid ett senare tillfälle men inte heller då kan vaccin väljas.
På 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns faktabaserad och uppdaterad information kring vaccination mot covid-19 översatt till olika språk samt lätt svenska.
Vaccinationen är ett erbjudande och kostar inget.
Vaccinering ger ett bra skydd, men innebär inte immunitet mot sjukdom. Den som blivit vaccinerad kan, även om risken är liten, fortfarande både bli sjuk och smitta andra. Därför är det fortsatt viktigt att alla följer de generella restriktioner och rekommendationer som gäller idag.
Först vid två doser räknas man som fullvaccinerad. Efter andra dosen tar det en till två veckor innan man har ett bra skydd mot viruset. Då är risken att bli svårt sjuk i covid-19 mycket lägre.
Om vaccinering mot covid-19 på andra språk
På 1177.se finns information om vaccinering mot covid-19 på flera olika språk.
- لعربية/arabiska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- English/engelska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- فارسى/farsi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Polski/polska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Soomaali/somaliska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Serbokroatiska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- ትግርኛ/tigrinja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram faktablad på flera olika språk med information om vaccinering mot covid-19.
Översatta faktablad på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Informationsfilmer på flera språk om vaccination mot covid-19
Informationsfilmerna om vaccination mot covid-19 finns att se på arabiska, somaliska, persiska/farsi, tigrinja, engelska och svenska.
Filmer om vaccination mot covid-19 på arabiska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmer om vaccination mot covid-19 på somaliska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmer om vaccination mot covid-19 på tigrinja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmer om vaccination mot covid-19 på engelska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmer om vaccination mot covid-19 på svenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regeringen har tagit fram en plan för hur och när införda restriktioner och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas.
Den 27 maj presenterade regeringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sin femstegsplan för anpassning och avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin.
Steg 1
Steg ett innebär bland annat nya deltagartak för verksamheter såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Stadigvarande tivolinöjen och marknader träffas inte längre av deltagartaken. Tivolin kommer regleras som nöjesparker och liknande anläggningar, och marknader kommer regleras som handelsplatser. Serveringsställens öppettider förlängs till klockan 22.30. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer mindre läger och cuper inte längre att avrådas för barn och unga. Matcher och tävlingar även för vuxna tillåts utomhus. Rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats.
Steg 2
Steg två, som beräknas träda i kraft omkring 1 juli, innebär bland annat höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt höjda deltagartak för privata sammankomster. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet. Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort. Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus. Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.
Steg 3
Steg tre, som preliminärt beräknas inträda 15 juli, innebär bland annat att begränsningarna i långväga kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort.
Steg 4
Steg fyra beräknas till september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.
Steg 5
Steg fem innebär att kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Uppdraget till vissa statliga myndigheter om att säkerställa att endast arbetstagare vars fysiska närvaro arbetar på plats är nödvändig tas också bort plus att Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.
När steg 5 kan inträda är inte fastställt.
Vaccinpass inom EU från 1 juli
Från och med den 1 juli ska ett digitalt covid-19-certifikat, ett så kallat vaccinpass, gälla för resenärer inom EU enligt en överenskommelse i EU. Certifikatet intygar att man har vaccinerats mot covid-19, testat negativt eller tillfrisknat. Intyget gäller för alla vaccin mot covid-19 som godkänts av EU
Vaccinpasset kan ordnas från exempelvis ett sjukhus, testcentrum eller hälso- och sjukvårdsmyndigheter. Det är landets myndigheter som ansvarar för intygen.
Själva intyget är gratis. Det är även gratis att vaccinera sig, men det kan kosta att testa sig. EU har lovat att subventionera kostnaderna för pcr-tester för att de ska vara prisvärda och lättillgängliga.
Intyget har en QR-kod som när den skannas bekräftar din digitala signatur. Intyget med QR-koden kan fås digitalt eller på papper.
Varje enhet som utfärdar intygen har en egen digital signaturnyckel som lagras på en säker databas i varje land. För att dessa ska kunna kontrolleras i hela EU kommer EU-kommissionen bygga en nätsluss, samt utveckla en programvara som skannar och kontrollerar QR-koderna på certifikaten.
Vaccinatonspasset innehåler namn, födelsedatum, utfärdandedatum, vilket vaccin eller test man tagit eller om man har tillfrisknat och har antikroppar, samt ett unikt identifieringsnummer.
Bara intygets giltighet och äkthet kontrolleras, andra uppgifter får inte sparas i de besökta länderna.
Notera att intyget ska göra det lättare att resa inom EU, men kommer inte vara ett krav då den fria rörligheten är en grundläggande rättighet i EU. Dock krävs oftast att test tas och intyget kan då användas för att registrera testresultat.
Regeringen ändrar restriktioner för resor till Sverige från Norden
Regeringen presenterade vid en presskonferens den 28 maj sitt beslut att förlänga det tillfälliga förbudet för icke-nödvändiga resor till andra länder via Sverige till den 31 augusti.
- Regeringen har även fattat beslut om det att även fortsättningsvis krävs ett negativt covidtest för inresande från länder utanför EU. Detta gäller till den 30 juni.
- Testkravet slopades däremot för inresande från de nordiska länderna (Danmark, Finland, Norge och Island) från den 31 maj.
- Svenska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa bör fortsätta att testa sig vid hemkomsten och undvika kontakter i sju dagar.
Restriktioner för långväga kollektivresor förlängs
Vidare på ämnet resor har regeringen beslutat förlänga restriktionerna för längväga kollektivtrafikresor, alltså långdistansbussar och fjärrtåg, till den 14 augusti.
Restriktionerna innebär bland annat att vartannat säte ska vara tomt för att öka avståndet mellan resenärerna.
Men den 15 juni tas ett beslut om ifall restriktionerna kan hävas redan 1 juli om smittoläget tillåter det.
Regeringen motiverar beslutet med att ett ökat resande under sommaren kan leda till trängsel och ökad smittspridning.
Folkhälsomyndigheten: "Allmänna råd om allas ansvar förlängs"
Folkhälsomyndigheten har förlängt de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 till och med den 30 september.
Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter.
Enligt de allmänna råden bör individer bland annat stanna hemma vid symtom på covid-19, begränsa nya nära kontakter, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.
Alla verksamheter i Sverige ska samtidigt säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.
Råden ses över kontinuerligt och kommer att anpassas i takt med att det epidemiologiska läget förändas.
Samhället befinner sig inom nivå 3
Den successiva återgången till en mer normal situation i samhället inleddes enligt regeringens plan och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier från och med 1 juni med att flera smittskyddsåtgärder anpassas.
Bedömningen är att samhället just nu befinner sig inom nivå 3 på en tregradig skala vilket innebär hög smittspridning och en fortsatt hårt belastad sjukvård. Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån.
Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.
Nästa steg, nivå 2, beräknas kunna tas senare i sommar om utvecklingen håller i sig. Nivå 2 kan enbart nås om sjukvården har goda förutsättningar att klara av vården av covid-19-patienter, om smittspridningen har gått ner ytterligare och fortsätter att minska samt om vaccinationstäckningen fortsätter att öka i den vuxna befolkningen.
Exempel på anpassningar som genomfördes inom nivå 3 den 1 juni:
- Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
- Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
- Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
- Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
- Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
- När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.
Exempel på anpassningar som planeras inom nivå 2:
- Antal deltagare kan utökas ytterligare för bland annat kultur- och idrottsevenemang. Inomhus kan 50 deltagare tillåtas, med sittplats upp till 300 deltagare. För arrangemang utomhus kan max 600 deltagare delta utan sittplats, med sittplats kan upp till 3 000 deltagare delta.
- Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras med högst 900 utövare.
- Antalet deltagare på privata fester i hyrda lokaler kan höjas till 50.
- Öppettiderna för serveringsställen kan förlängas eller tas bort och regler om storlek på sällskap och avstånd kan tas bort för utomhusserveringar.
- Regleringen om antal personer per kvadratmeter i inom- och utomhusmiljöer kan tas bort.
- Reglerna för begränsat antal passagerare i långväga kollektivtrafik (linjer längre än 150 kilometer) med tåg och buss tas bort.
- Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid kan tas bort.
Se presskonferensen från den 17 juni i efterhand via spelaren nedan:
Folkhälsomyndighetens råd om hur vi tillsammans kan bromsa smittan gäller fortfarande:
- Håll avstånd
- Umgås i mindre kretsar
- Arbeta hemifrån om det är möjligt
- Stanna hemma vid symtom och testa dig
- Vaccinera dig
- Fortsätt tänk på god handhygienen, tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
Viktigt är att vi alla tänker uthållighet och tar egenansvar och följer myndigheternas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. råd.
För att planen om lättnader av restriktioner ska kunna följas måste vi fortsätta att hålla oss till de råd och restriktioner som ännu gäller.
Råden om att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk, att provta sig vid symtom och att fortsätta arbeta hemifrån kvarstår fortfarande.
Det är också viktigt att vaccinera sig när erbjudande kommer.
Antalet konstaterade fall i Skåne har passerat 155 000.
För att minska smittspridningen behövs att alla hjälps åt.
Det är fortfarande alldeles för tidigt att slappna av.
Bra med e-legitimation för skolbarns egenprovtagning
Skolbarn rekommenderas att provta sig för covid-19 om de haft nära kontakt med någon med bekräftad smitta. Då är det bra om barn mellan 13 och 18 har en e-legitimation redan innan det blir aktuellt med egenprovtagning.
Smittskydd Skåne rekommenderar sedan tidigare, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, provtagning av personer som haft nära kontakt med någon som har bekräftad covid-19. Det gäller exempelvis på arbetsplatser, vid fritidsaktiviteter och även i skolan.
För att skaffa bank-ID krävs det ett godkännande av vårdnadshavare. Reglerna ser olika ut hos olika banker. Åldersgränsen varierar, men de flesta banker ger ut bank-ID till barn som fyllt 13 år, men inte alla. Mobilt säkerhets-ID och motsvarande e-legitimation kan inte användas för att logga in på 1177.se.
Freja eID Plus är en gratis, mobil, svensk e-legitimation. Det ordnas genom att:
- Ladda ner en app till sin mobil eller surfplatta.
- Besöka ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån. Men då måste man vara symtomfri och inte haft kontakt med någon som har konstaterad covid-19.
- På 1177.se finns samlad information om egenprovtagning.
Råd för att minska smittspridningen
Du har ett personligt ansvar att skydda dig själv och andra. Genom att följa de nationella råden tar du ditt ansvar för att minska smittspridningen.
Råd för att minska smittspridningen (1177.se) Länk till annan webbplats.
Ytterligare intressant statistik
Kommunsiffrorna som redovisas via www.skane.se/digitala-rapporter/lagesbild-covid-19-i-skane/inledning/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. speglar inte hur många som är sjuka av covid-19 just nu, utan det totala antalet personer som är folkbokförda i respektive kommun och som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning.
- Via Folkhälsomyndigheten går det även att följa antal fall av covid-19 i Sverige på kommunnivå. Länk till annan webbplats.
Statistiken visar hur många personer som genom virusprovtagning konstaterats med covid-19 den senaste veckan i förhållande till antalet invånare som finns i kommunen.
På så sätt blir siffrorna jämförbara mellan kommunerna. Folkhälsomyndigheten gör en omräkning till antal nya fall senaste veckan per 100 000 invånare.
Glöm inte - fortsätt följ gällande råd och rekommendationer
- Vaccinera dig när du får möjlighet - alla erbjuds vaccin och det är gratis
- All information om vaccinationer finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
- Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten. Använd handsprit om tillgång till tvål och vatten inte finns.
- Hosta och nys i armvecket.
- Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.
- Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se Länk till annan webbplats.. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
- Friska personer i samma hushåll som en person med diagnosen covid-19 har en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. Förhållningsreglerna gäller i sju dagar. Barn i för- och grundskolan ska också stanna hemma enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
- De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest Länk till annan webbplats. för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
- Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
- Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.