Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Strömavbrott

Två personer som håller värmen under ett elavbrott

Om det blir strömavbrott eller elen försvinner är det viktigt att hålla värmen och hjälpas åt.

De flesta elavbrott orsakas av extremt väder; till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan även orsakas av olyckor, tekniska fel och sabotage.

Långvariga strömavbrott kan få allvarliga konsekvenser eftersom samhället till stor del är beroende av el. Allt från vattenförsörjning till uttagsautomater kan påverkas.

Hur får jag information om vad som hänt?

Vid ett elavbrott ska du lyssna på Sveriges Radio P4 för att få information om vad som har inträffat. Om du inte har tillgång till elektricitet kan det vara bra att ha tillgång till en batteridriven radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio. Om du har internet, titta på www.perstorp.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få veta mer.

Du kan även få information från din elleverantör. Via Eons webbplats finns information om pågående avbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Glöm inte att det alltid är bra att prata med din omgivning! Kanske kan ni hjälpa varandra? Ta kontakt med dina grannar.

Vad ska jag göra om det blir elavbrott?

Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli svart igen. Sätt därför inte igång all el och värme på en gång.

Hur kan jag förbereda mig för elavbrott?

Vad gör Perstorps kommun?

Vi arbetar för att ha ett robust elsystem. Vid ett längre elavbrott prioriterar kommunen människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet.

Ett elavbrott kan få flera olika konsekvenser. Om till exempel försörjningen av dricksvatten skulle slås ut kommer kommunen att agera som vid ett avbrott i dricksvattenförsörjningen.

Kommunen har också ett pågående arbete med så kallade trygghetspunkter. Där kommer det att finnas reservkraft och tillgång till information. Om trygghetspunkterna behöver användas kommer det att kommuniceras var de finns och vad som finns att använda där.

Det finns dessutom reservkraft hos vissa verksamheter och byggnader som ska se till att de förses med el trots ett elavbrott.

Senast uppdaterad: