Till Perstorps startsida
Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

 Du är här:

Krisberedskapsveckan 2021

Krisberedskapsveckan 2021 arrangeras vecka 39

Krisberedskapsveckan 2021 har tema demokrati och budskapet ”Du är en del av Sveriges beredskap” ska få människor att känna sig delaktiga i arbetet för ett öppet samhälle

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som syftar till att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs för femte året i rad 2021 under vecka 39, (27 september - 3 oktober) tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv.

Temat för 2021 är demokrati då Sverige firar 100 år av demokrati.
Krisberedskapsveckan vill särskilt uppmärksamma detta faktum genom att lyfta budskap om hur vi i vardagen kan värna vårt lands frihet och självständighet liksom våra mänskliga rättigheter.

Kampanjbudskapet ”Du är en del av Sveriges beredskap” ska få människor att känna sig delaktiga i arbetet för ett öppet samhälle, ett samhälle som också har kraft att stå emot det som kan hota vår självständighet.

Genom enkla gärningar i vardagen kan man ta ansvar för sin egen beredskap och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft.

Till exempel i tider när falsk information skapar oro är det bra att du är källkritisk, kollar upp och är påläst.
Rebecka i filmen är en del av Sveriges beredskap, och det är du också.


Krisberedskapsveckan har tre återkommande mål:

 • att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
 • att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
 • att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Målet med kampanjen är också att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig samt skaffar sig en hemberedskap.
Kommunerna är huvudaktörer i kampanjen, eftersom de ansvar för beredskapen på lokal nivå och därmed står närmast invånarna före, under och efter en händelse.
Att kommuner satsar på lokal riskkommunikation är därför ytterligare ett kampanjmål.
MSB uppmanar kommunerna att samverka med andra aktörer under veckan, exempelvis det lokala näringslivet, frivilligorganisationer, lokalradion, branschorganisationer och myndigheter i kommunen och i länet.
Tanken är att kampanjen ska fortsätta utvecklas och växa med tiden och engagera allt fler aktörer i samhället.
Ungefär hälften av Sveriges kommuner brukar delta och många organisationer brukar uppmärksamma kampanjen på olika sätt.

 

Förbered dig på en kris

Om en kris inträffar behöver du vara beredd att själv se till att du har vatten, mat, värme och tillgång till kommunikation för att klara dig de första dagarna. Vårt samhälle har goda resurser men det är alltid bra att kunna lita på sin egen försörjning under den första veckan.

Om du har en egen krislåda har du bra förutsättningar för att göra just det. Utgå ifrån vad du och ditt hushåll behöver under de första dygnen om flera viktiga samhällsfunktioner slås ut på grund av exempelvis ett stort elavbrott.

I en krissituation är samarbete viktigt. Ta gärna kontakt med exempelvis dina grannar och se hur ni kan hjälpas åt. Kanske finns det någon i ditt närområde som kan behöver extra stöd om en kris skulle inträffa.

Bra att ha i krislådan

Vatten

 • Dunkar (att hämta vatten med)
 • Flaskvatten eller mineralvatten
 • Vattenreningstabletter

Mat

 • Varor som klarar rumstemperatur (konserver, nötter, pasta med mera)
 • Campingkök
 • Grill att använda utomhus om omständigheterna tillåter
 • Eventuellt extra mat till husdjur

Värme och ljus

 • Stearinljus och värmeljus
 • Tändstickor eller tändare
 • Ficklampa
 • Fotogen- eller spritlampa
 • Varma kläder, sovsäck och extra filtar

Hygien

 • Våtservetter och handsprit

Kommunikation

 • Powerbank (extraladdare) till mobilen
 • Batteridriven radio med extra batterier
 • Lista med viktiga telefonnummer på papper
 • Kontanter

Om du tar någon form av medicin är det bra att ha ett extra lager av den hemma. Även ett första hjälpen-kit kan vara mycket användbart.

 

Viktiga telefonnummer

112
Du ska alltid ringa nödnumret 112 i en nödsituation när det är fara för liv, egendom eller miljö.

113 13
Hit ringer du när du vill ha eller lämna information om en allvarlig olycka eller kris i samhället.

114 14
Är polisens nummer som du använder i icke akuta fall när du vill komma i kontakt med polisen.

1177
Hit kan du ringa dygnet runt för sjukvårdsrådgivning.

116 000
Detta är ett specifikt larmnummer att ringa om barn försvinner. Numret går att ringa oberoende av i vilket EU-land man befinner sig. Det är kostnadsfritt, sköts av SOS Alarm och är tillgängligt dygnet runt.

0435-390 00
Perstorps kommuns kundtjänst.

 

Krisberedskap för husdjur

Du behöver ha ditt djurs dagliga matranson för en tid och rotera förrådet så att fodret inte blir gammalt. Tänk på att ditt djur ska ha tillgång till vatten, mediciner och värme också.

I ett läge då man behöver evakueras från sin bostad tar man om möjligt förstås med sig sina husdjur. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Husdjur får däremot inte tas med till skyddsrum på grund av allergirisken. I ett skyddsrum ska man dock inte vistas mer än några dygn - så med extra förråd av mat och vatten, har ditt djur goda förutsättningar att klara sig på egen hand tills du är tillbaka.

Organisationen Svenska Blå Stjärnan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samhällets uppdrag att ta hand om djuren vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. De har tagit fram checklistor som gäller för våra vanligaste husdjur. Med listorna kan du planera för hur du löser det med värme, vatten, hygien, mat och foder. Sätt sedan upp den ifyllda listorna på ett ställe där alla i hushållet vet att de alltid finns.

Rädd eller beredd?

Filmserien fördjupar innehållet i broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
I tre avsnitt får vi följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den. I jakten på svar möter Christoffer en frivillig motorcyklist, en psykolog, IT-experter och journalister. Hans beredskapsresa börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning. Filmserien finns teckenspråktolkad, syntolkad, textad på lättläst svenska och även textad på engelska.

Se filmerna i spelaren nedan:

Faktablad, broschyrer och filmer

Senast uppdaterad: