Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Covid-19 vecka 22: Nio nya fall konstaterade

Enligt den senaste statistiken för vecka 22 som publiceras på Region Skånes lägesbild har Perstorp 710 konstaterade personer som är folkbokförda i kommunen och som någon gång sedan den 2 mars 2020 konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Det är nio fler än vecka 21 vilket ger jämförelsetalet 120 fall per 100 000 invånare (förra veckan var siffran 93) vilket kan jämföras med snittet för länet som är 97 (plus 41).
10 juni öppnade Region Skåne en vaccinationsmottagning på Räddningsvägen i Perstorp där det finns tider att boka för personer 40 år och äldre.

Håll avstånd och ta ansvar. Hitta inte på några ursäkter. Covid-19 virus. Läget är allvarligt. Testa dig vid symtom. Information om vaccination via 1177.se

Vaccinationen mot covid-19 pågår för fullt. Så kavla upp ärmen när det blir din tur! Vi är på väg mot ljusare tider och tillsammans tar via oss igenom pandemin. Regeringen har presenterat en plan för lättnader av restriktioner som började gälla från 1 juni. Alla som vill erbjuds vaccin enligt den rådande prioritetsordningen. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes sida med all information om vaccination mot covid-19.

Läget i kommunen

Perstorps kommun följer och agerar kring utvecklingen coronaviruset och covid-19.

Allt vårt arbete följer myndigheternas råd och rekommendationer.

Den stab som har träffats regelbundet två gånger per vecka har beslutat att framöver enbart träffas om behov uppstår.

Läget i kommunens verksamheter och förvaltningar är stabilt. Personal som kan fortsätter arbetar så mycket som möjligt hemifrån och skiftgång praktiseras.

Personal som arbetar inom vård och omsorg behöver inte längre använda visir men däremot används munskydd oavsett om man är inomhus eller utomhus. Även där man inte kan hålla avstånd till varandra används munskydd.nAllt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Även Vårdhygien Skåne anser att visir inte längre ett krav vid all patientnära vård utan används som tillägg till munskydd/andningsskydd vid patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad covid-19 samt vid misstanke om smittspridning på enheten. "Skyddseffekten av vaccination bedöms vara god och vi ser ett minskat antal utbrott och smittspridning inom personalgrupper. Detta motiverar att visir som extra smittförebyggande åtgärd vid all patientnära vård kan tas bort", skriver vårdhygien på sin webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om något fall av covid-19 konstateras i verksamheten hanteras det/dem enligt gällande rutiner och påverkar inte pågående verksamhet. Med hänvisning till patientsekretessen går vi inte in på enskilda sjukdomsfall.


Avrådan från besök

Vi fortsätter avråda från att tills vidare besöka kommunens äldreboenden. (Om besök trots allt behöver göras - läs här vad som gäller).  Öppnas i nytt fönster.


Anpassning av verksamheter

För att möta råden och restriktionerna från myndigheter har vissa verksamheter i kommunen anpassats:

 • Ugglebadet/Hälsoteket, idrottshallar, fritidsgård är åter öppna för föreningsledd verksamhet och aktivitet för alla.

 • Friluftsbadet är öppet med en begränsning på 300 badande gäster. Solarium och Hälsotek är öppet med begränsingingar och tidsbokning krävs. Görs via Ugglebadets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Biblioteket har öppet måndag-fredag 10-17 för in- och utlåning. En publik dator finns att tillgång och begräsat antal platser för kort tids tidningsläsning erbjuds. Obemannat bibliotek är stängt tillsvidare.


Lokala siffor

Enligt den senaste statistiken över konstaterade personer med Covid-19 per kommun som publiceras på Smittskydd Skånes webbplats Länk till annan webbplats. har Perstorp 710 konstaterade personer med covid 19. Det är Nio fler än förgående vecka och 688 fler än vecka 35 då smittspridningen tog fart på allvar i kommunen. (Källa: Smittskydd Skåne)


Covid-19 statistik. Kommunvis Skåne.

Enligt den senaste statistiken som publiceras på Region Skånes webbplats har Perstorp 710 konstaterade personer som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning. Klicka på bilden för att komma till webbplatsen med statistik över aktuell lägesbild som inkluderar siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.

Nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun

 • Snitt för Skåne vecka 22: 97 nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare. ( + 41) jämfört med vecka 21)

 • Perstorps tal vecka 22 är 120 vilket kan jämföras med vecka 35 (då smittspridningen tog fart) då motsvarande siffra var 146. (Och jämfört med vecka 21 är det + 27)

(Viktigt att komma i håg är att det inte är lika med antalet personer som testats positiva utan ett jämförelsetal.)

Skånekarta med statistik över antalet konstaterade fall med covid-19 i respektive kommun

Skånekarta med statistik över antalet konstaterade fall med covid-19 i respektive kommun. Jämförelsetal visar fall per hundra tusen invånare. Perstorps siffra vecka 21 är 93. Snittet för Skåne är 56. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes webbplats där aktuell lägesbild presenteras.


Vaccination mot covid-19

När det gäller jämförelsetal för vaccinering ligger Perstorp på 449 vaccinerade (10 juni) med en första dos per 1000 invånare över 18 år per kommun. Snittet för Skåne är 444.

Siffran för fullvaccinerade är 212. Snittet för länet är 205.

I Perstorp är de så kallade Fas 1, 2 och 3 avslutade. Pågår nu gör Fas 4 för den breda allmänheten.

Tidsbokning är öppen för personer 40-59 år och från och med den 10 juni finns en vaccinatiosmottagning på Räddningsvägen i Perstorp där Region Skåne sköter vaccineringen.


Nu kan du vaccinera dig mot covid-19 i Perstorp

Vaccinationsnmottagning på Räddningsvä'gen i Perstorp öppnar från och med vecka 23. Redan nu går det att boka lediga tider för ålderskategorin 50-59 år

Vaccinationsmottagning på Räddningsvägen i Perstorp är öppen sedan den10 juni. Lediga tider kan bokas för ålderskategorin 40-59 år. Klicka på bilden för att komma direkt till webbplatsen på 1177 för vidare inloggning.

Region Skåne har öppnat en vaccinationsmottagning där du som är mellan 18 och 59 år kan boka tid för vaccination.

Skåne är inne i den sista fasen av vaccinationen mot covid-19. Den omfattar invånare som är mellan 18 och 59 år, där de som är äldre har förtur. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination hjälper också till att minska smittspridningen. Att vaccinera sig mot covid-19 är gratis.

Vaccinationsmottagningen i Perstorp ligger i anslutning till räddningstjänstens lokaler på Räddningsvägen 8. Det finns bil- och cykelparkering precis utanför och därifrån är det tydligt skyltat till mottagningen.

Tidbokningen är öppen för ålderskategorin 40-59 år (född 1981 och tidigare)

Vaccinationen startade den 10 juni och mottagningen är öppen för alla – du behöver alltså inte vara bosatt i Perstorp för att kunna boka en tid.

Men viktigt att tänka på är att dos 1 och dos 2 ska tas på samma vaccinationsställe så att tidsintervall och tillgänglighet till rätt vaccin kan garanteras.

Tidbokningen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Går ni in på länken ovan och boka tid, det finns även möjlighet att sätta upp sig som intresserad av restdoser (om det blir en ledig tid kan de komma att ringa direkt till dig).

Observera att du måste ha bokat en tid innan du kommer till vaccinationsmottagningen. Det finns inga drop-in-tider.

Vaccinationstider bokas på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för att kunna boka måste du ha en e-legitimation. Antalet tider är begränsade och de som är äldre har förtur. Om du inte har ett svenskt personnummer eller en e-legitimation eller av någon annan anledning inte kan boka tid på 1177.se, kan du ringa din vårdcentral för att boka tid. Vårdcentralen bokar en tid åt dig och vaccinerar dig där istället.

Så går vaccinationen till:

- När du kommer hit till din bokade tid får du visa legitimation och fylla i en hälsodeklaration. Ha gärna på dig kläder som gör det enkelt för sjuksköterskan att komma åt din överarm när du vaccineras. Till exempel en kortärmad tröja, säger Åsa Rudin som är chefläkare och verksamhetschef för vaccinationsmottagningen.

I samband med att du får din första vaccindos, kommer du också att få en bokad tid för dos 2. Den andra dosen får du cirka sex veckor efter den första.

All information om hur vaccinationen går till och vad du behöver tänka på finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också information på andra språk. Om du har någon sjukdom eller tar något läkemedel är det extra viktigt att du läser i förväg vad som står där.

Samlingssida för lediga vaccintider

Region Skåne har en samlingssida för lediga vaccintider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.hos flera av vaccinatörerna i Skåne. Tillgången på vaccin påverkar hur många lediga tider som finns.
Om du inte hittar en ledig tid just nu kan du prova lite senare.

Samlingssidan nås bland annat genom 1177.se, där all Region Skånes information rörande vaccinering finns samlad och på skane.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du får boka tid var du vill, men tänk på att du ska ta dos två på samma mottagning. Vaccinationen är gratis. Lediga tider visas för fler mottagningar, så snart de blir tillgängliga.

Mottagningar som vaccinerar:


Aktuell lägesbild:

 • Den 11 juni hade 511 352 personer i Skåne vaccinerats med dos 1. (Motsvarar 46,5 procent av befolkningen över 18 år.)

 • Antalet färdigvaccinerade var 252 752 (Motsvarar 23,0 procent av befolkningen över 18 år)

 • Antal givna doser: 764 104


Tidplan för vaccinering:

De äldsta i varje fas vaccineras först, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.


Notera att:

- det inte går att boka tid för vaccination via 1177 på telefon.

- det vid vaccinationstillfället inte finns möjlighet att välja vaccin.

- om man väljer att tacka nej så finns möjligheten att boka in sig vid ett senare tillfälle, men inte heller då kan vaccin väljas. Vilket som erbjuds är helt beroende av vaccintillgången.

Preliminär vaccinationsplan

Vaccineras just nu:

 • Du som är 40 år eller äldre. Vaccination mot covid-19 - så bokar du tid Länk till annan webbplats.
 • Du som är mellan 18 och 59 år och har en större risk att bli allvarligt sjuk. Du som är 40 år eller äldre kan boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Är du yngre än så kan du kontakta din vårdcentral.

  Det gäller dig om något av det här stämmer in på dig:
 • Du har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom.
 • Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma.
 • Du har en mycket kraftig övervikt.
 • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
 • Du har flera funktionsnedsättningar.
 • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
 • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
 • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.Du har Downs syndrom.

Kommande vaccinationer

Preliminär tidsplan utifrån ålder:

 • 35–39 år, född 1986 eller tidigare, kan boka tid från slutet av juni.
 • 30–34 år, född 1991 eller tidigare, kan boka tid från början av juli.
 • 18–29 år, född 2003 eller tidigare, kan boka tid från slutet av juli. Du måste ha fyllt 18 år för att boka tid.

Vaccineras sedan tidigare

 • Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller har beslut om assistansersättning. Du får ett brev där det står hur du bokar tid.
 • Du som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att skydda dig och andra mot covid-19. Om du är hemlös ska du kontakta Skånes stadsmission i Malmö, Helsingborg eller Kristianstad för att boka tid. Om du är inskriven i sprutbytesprogrammet erbjuds du vaccin när du byter ut dina sprutor.
 • Du som har gjort en benmärgs- eller organtransplantation eller bor med någon som har det. Du får ett brev från din läkare där det står hur du bokar tid.
 • Du som får behandling med dialys eller bor med någon som får det. Du får ett brev från din läkare där det står hur du bokar tid.
 • Du som bor på ett äldreboende. Du blir vaccinerad där du bor.
 • Du som har hemtjänst som hjälper dig med omvårdnad eller du som är vuxen och bor med någon som får hemtjänst. Är du 40 år eller äldre kan du boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne. Är du yngre kan du kontakta din vårdcentral.
 • Du som är personal och jobbar nära patienter och brukare inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och LSS, om personen är 18 år eller äldre.

Om du tillhör en grupp som tidigare vaccinerats

Har du tidigare erbjudits vaccin, men inte vaccinerat dig än? Då kan du boka tid hos mottagningarna som vaccinerar på uppdrag av Region Skåne.

Vaccination mot covid-19 - så bokar du tid Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens rekommendation för de olika faserna Länk till annan webbplats.


Information på andra språk

Mer om vaccination mot covid-19 på andra språk Länk till annan webbplats.

 

Bild med tabell som visar intrevaller mellan vaccindos 1 och 2

I tabellen ovan visas exempel på vilka veckor som gäller för dos 1 respektive dos 2. Klicka på bilden för att komma till 1177.se där alla information finns samlad.

Viktigt att ta dos 2

Det är viktigt att ta båda doserna av vaccinet. Det ger det bästa möjliga skyddet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Ttid för dos två när du bokar tid för dos ett, eller på plats när du vaccineras. Det ska gå ungefär sex veckor mellan doserna om du vaccineras med vaccin från Pfizer eller Moderna. Planera därför så att du är tillgänglig för din andra dos sex veckor efter att du tar din första dos.

Om du inte får en tid för dos två ska du kontakta mottagningen eller vårdcentralen där du vaccinerades.

Om du behöver omboka din tid för dos två på grund av till exempel sjukdom, ska du kontakta den mottagning som du ska bli vaccinerad hos.

 

Vaccinsamordnare Per Hagstam svarar på frågor om vaccinering

Vaccinsamordnare Per Hagstam svarar på frågor om vaccinering. Klicka på bilden för att komma direkt till Region Skånes webbplats där filmen ligger publicerad.
Region Skåne: God vaccinationsvilja

Region Skåne uppger att vaccinationsviljan är mycket stor. Vaccinationer fortsätter enligt plan. Ambitionen är att alla över 18 år ska ha blivit erbjudna och fått sin första dos i augusti.

Över en halv miljon skåningar hittills fått den första dosen vaccin. Tidsbokning är öpen för 40-59 åringar och fler åldersgrupper släpps på efterhand

Vaccintider finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om när det finns tider att boka för nästa åldersgrupp finns på webbplatsen 1177.se, det går inte boka tid genom att ringa 1177 på telefon.

Är du i åldern 40-59 år ska du boka på de olika vaccinatörernas hemsidor. Dessa hittar man samlade på webbplatsen 1177.se.

Skånes vårdcentraler arbetar vidare att vaccinera personer över 59 år och andra prioriterade grupper, förutom sin ordinarie verksamhet.


Notera att det endast är om man inte har svenskt personnummer eller inte kan skaffa e-legitimation som man ska ringa sin vårdcentral för att boka vaccintid.

 Läget i länet

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i hela Skåne och det syns även tydligt på snittet två veckor bakåt i tiden

- Alla siffror pekar åt rätt håll men det är alldeles för tidigt att andas ut. För att den här positiva trenden ska fortsätta måste vi alla hjälpas åt att och följa de rekommendationer som finns ett tag till, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne till regionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Samtidigt som antalet covidfall minskar, minskar även antalet patienter med covid inom sjukvården. Den 11 juni var totalt 33 personer med covid-19 inlagda på sjukhus.

– Det är väldigt positivt att vi nu ser en minskande smittspridning i hela Skåne. Allt fler blir fullvaccinerade, vi går vi mot sommartider med mer utomhusaktiviteter och skolorna tar sommarlov. Men trots detta får fler än hundra skåningar diagnosen covid-19 varje dag och det visar att vi inte kan slappna av fullt ut ännu, säger Eva Melander.

 

Planer på utlandsresa? - Tänk igenom före vad som krävs

När semester nu stundar är det viktigt att vara medveten om hur covid-19 påverkar hur och vart man kan resa.


Varken Region Skåne eller de privata vaccinatörerna utfärdar vaccinbevis eller reseintyg.

Den som planerar att resa utomlands i sommar, bör tänka igenom det noga. Covid-19 påverkar hur och vart vi kan resa. För att få komma in i vissa länder krävs ett reseintyg och det kan variera vilken sorts intyg som behövs.

Det är landet som man reser till som bestämmer vilka regler som gäller där. På sidan www.swedenabroad.se/sv/ Länk till annan webbplats. finns information samlad om vad som gäller i olika länder.

Notera att den skånska vården inte utfärdar inte vaccinintyg eller reseintyg som visar att du inte har covid-19. Inte heller de privata vaccinatörer som vaccinerar mot covid-19 just nu, utfärdar sådana intyg.

Istället får den som behöver ett sådant vända sig till de privata företag som erbjuder det. Kostnaden för reseintyget får du stå för själv.
Covidbevis på gång

Ett arbete inom EU pågår med att ta fram ett så kallat covidbevis. Det ska göra det lättare att resa inom unionen. Det är fortfarande landet som man reser till som bestämmer vilka regler som gäller där.


Ett gemensamt, digitalt EU-intyg är på gång och förväntas kunna vara i bruk den 1 juli.

– Ett vaccinbevis som är gemensamt för hela EU är naturligtvis positivt av flera skäl. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att den som planerar att resa alltid måste kontrollera vilka regler som gäller för det aktuella resmålet, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Mer information om reseintyg och vaccinbevis finns hos e-hälsomyndigheten och på 1177.se:
www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ Länk till annan webbplats.


 

Information till alla mellan 18 och 59 år

Region Skåne meddelar bland att alla kommer nås av individuell uppmaning att boka sin tid. Det skickas ut vykort till alla skåningar mellan 18-59 år, men observera att man inte behöver invänta detta för att boka sin vaccinationstid.

När det är ens tur att kunna boka tid presenteras på 1177.se.

 

 

Gravida med riskfaktorer erbjuds vaccination

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor med tillstånd eller sjukdomar som kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 att vaccinera sig. Någon generell rekommendation för vaccination till alla gravida är inte aktuell idag.

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur tid bokas finns på 1177.se Länk till annan webbplats.. Notera att det är är fritt fram att boka tid på vilken ort man vill men man ska ha i åtanke att den andra dosen ska tas på samma ställe som den första.

Den som inte kan boka tid digitalt har möjlighet att kontakta sin vårdcentral för att boka vaccinationstid.

Vidare har Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga intervallen mellan första och andra dosen för att så många som möjligt så snabbt som möjligt ska få en första dos vaccin. Det innebär i sin tur att vaccinationerna pågår parallellt i flera faser under maj och juni.

När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Region Skåne behåller sex veckors dosintervall

Folkhälsomyndigheten rekommenderar ett förlängt intervall från sex till sju veckor för Pfizers och Modernas vaccin. Region Skåne står fast vid ett dosintervall på sex veckor som innebär att det intervall som gäller mellan vaccindoserna inte ändras.

– Vi väljer därför att behålla sex veckors intervall mellan dos ett och dos två för den som vaccineras. Den vaccinationsspruta som Region Skåne köpt in innebär framöver dessutom fler tillgängliga doser, vilket ger oss mer vaccin, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

 

 

Viktigt att ta andra sprutan på samma ställe

Redan vid bokning av första vaccindosen mot covid-19 är det viktigt att tänka på att man är tillgänglig för dos två, det vill säga sex veckor framåt. Andra dosen bokas in på samma ställe som man tar första dosen. Det ska göras hos vaccinatören när man tar sin första vaccindos.

Eventuell av- eller ombokning kan endast göras vid sjukdom. Region Skåne kan annars inte garantera att det finns vaccin tillgängligt när det är dags för dos två.


Så fördelas vaccinet mot covid-19

s

Det är Folkhälsomyndigheten som fördelar vaccin till alla Sveriges regioner. Hur mycket vaccin en region får beror på hur mycket läkemedelsföretagen kan leverera, men också på befolkningens storlek och ålderssammansättning.

Utifrån den förväntade mängden vaccin gör Region Skåne sedan en veckovis planering om hur många doser vaccin som kan levereras ut till vaccinatörerna. Fördelningen baseras på mängden vaccin, hur många listade personer som finns inom den aktuella prioriteringsgruppen, hur många som redan är vaccinerade och hur många patienter som vaccinatören själv bedömer att de klarar av att vaccinera per vecka.

Läs mer på Region Skånes webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Information Bra att veta om vaccinationen

Klicka på bilden för att se pdf med information bra att känna till i samband med vaccinationen

Fakta: vaccinationer

Att vaccinera sig mot covid-19 är ett bra sätt att skydda sig själv och andra.

Vaccinationen är både gratis och frivillig. Vaccin kan inte väljas. Vill man vänta går det bara att vaccinera sig vid ett senare tillfälle men inte heller då kan vaccin väljas.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns faktabaserad och uppdaterad information kring vaccination mot covid-19 översatt till olika språk samt lätt svenska.

Vaccinationen är ett erbjudande och kostar inget.

Vaccinering ger ett bra skydd, men innebär inte immunitet mot sjukdom. Den som blivit vaccinerad kan, även om risken är liten, fortfarande både bli sjuk och smitta andra. Därför är det fortsatt viktigt att alla följer de generella restriktioner och rekommendationer som gäller idag.

Först vid två doser räknas man som fullvaccinerad. Efter andra dosen tar det en till två veckor innan man har ett bra skydd mot viruset. Då är risken att bli svårt sjuk i covid-19 mycket lägre.

 

Läget i landet

Regeringen har tagit fram en plan för hur och när införda restriktioner och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas.

Den 27 maj presenterade regeringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sin femstegsplan för anpassning och avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin.

Steg 1

Steg ett innebär bland annat nya deltagartak för verksamheter såsom allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Stadigvarande tivolinöjen och marknader träffas inte längre av deltagartaken. Tivolin kommer regleras som nöjesparker och liknande anläggningar, och marknader kommer regleras som handelsplatser. Serveringsställens öppettider förlängs till klockan 22.30. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer mindre läger och cuper inte längre att avrådas för barn och unga. Matcher och tävlingar även för vuxna tillåts utomhus. Rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna tas bort så att en större andel av sådan utbildning kan ske på plats.

Steg 2

Steg två, som beräknas träda i kraft omkring 1 juli, innebär bland annat höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt höjda deltagartak för privata sammankomster. När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet. Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort. Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus. Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.

Steg 3

Steg tre, som preliminärt beräknas inträda 15 juli, innebär bland annat att begränsningarna i långväga kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort.

Steg 4

Steg fyra beräknas till september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

Steg 5

Steg fem innebär att kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Uppdraget till vissa statliga myndigheter om att säkerställa att endast arbetstagare vars fysiska närvaro arbetar på plats är nödvändig tas också bort plus att Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.
När steg 5 kan inträda är inte fastställt.

 

Vaccinpass inom EU från 1 juli

Från och med den 1 juli ska ett digitalt covid-19-certifikat, ett så kallat vaccinpass, gälla för resenärer inom EU enligt en överenskommelse i EU. Certifikatet intygar att man har vaccinerats mot covid-19, testat negativt eller tillfrisknat. Intyget gäller för alla vaccin mot covid-19 som godkänts av EU

Vaccinpasset kan ordnas från exempelvis ett sjukhus, testcentrum eller hälso- och sjukvårdsmyndigheter. Det är landets myndigheter som ansvarar för intygen.

Själva intyget är gratis. Det är även gratis att vaccinera sig, men det kan kosta att testa sig. EU har lovat att subventionera kostnaderna för pcr-tester för att de ska vara prisvärda och lättillgängliga.

Intyget har en QR-kod som när den skannas bekräftar din digitala signatur. Intyget med QR-koden kan fås digitalt eller på papper.

Varje enhet som utfärdar intygen har en egen digital signaturnyckel som lagras på en säker databas i varje land. För att dessa ska kunna kontrolleras i hela EU kommer EU-kommissionen bygga en nätsluss, samt utveckla en programvara som skannar och kontrollerar QR-koderna på certifikaten.

Vaccinatonspasset innehåler namn, födelsedatum, utfärdandedatum, vilket vaccin eller test man tagit eller om man har tillfrisknat och har antikroppar, samt ett unikt identifieringsnummer.

Bara intygets giltighet och äkthet kontrolleras, andra uppgifter får inte sparas i de besökta länderna.

Notera att intyget ska göra det lättare att resa inom EU, men kommer inte vara ett krav då den fria rörligheten är en grundläggande rättighet i EU. Dock krävs oftast att test tas och intyget kan då användas för att registrera testresultat.

Regeringen ändrar restriktioner för resor till Sverige från Norden

Regeringen presenterade vid en presskonferens den 28 maj sitt beslut att förlänga det tillfälliga förbudet för icke-nödvändiga resor till andra länder via Sverige till den 31 augusti.

 • Regeringen har även fattat beslut om det att även fortsättningsvis krävs ett negativt covidtest för inresande från länder utanför EU. Detta gäller till den 30 juni.
 • Testkravet slopas däremot för inresande från de nordiska länderna (Danmark, Finland, Norge och Island) från den 31 maj.
 • Svenska medborgare som återvänder hem efter en utlandsresa bör fortsätta att testa sig vid hemkomsten och undvika kontakter i sju dagar.


Restriktioner för långväga kollektivresor förlängs

Vidare på ämnet resor har regeringen beslutat förlänga restriktionerna för längväga kollektivtrafikresor, alltså långdistansbussar och fjärrtåg, till den 14 augusti.
Restriktionerna innebär bland annat att vartannat säte ska vara tomt för att öka avståndet mellan resenärerna.

Men den 15 juni tas ett beslut om ifall restriktionerna kan hävas redan 1 juli om smittoläget tillåter det.

Regeringen motiverar beslutet med att ett ökat resande under sommaren kan leda till trängsel och ökad smittspridning.


Folkhälsomyndigheten: "Smittskyddsåptgärder ses över nationellt"

Trenden med snabbt minskande antal fall av covid-19 fortsätter. Det visar den senaste veckans inrapporterade fall i databasen SmiNet.

Men samtidigt har ett ökat antal fall av den så kallade deltavarianten av SARS-CoV-2 upptäckts i Sverige. Folkhälsomyndigheten ser därför över smittskyddsåtgärderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nationellt samt intensifierar övervakningen av virusvarianten. Smittskyddsåtgärder är vidtagna regionalt i Värmland och Blekinge.

Virusvarianten finns sedan tidigare spridd i England där den nu utgör den dominerande varianten. Varianten finns även konstaterad från i stort sett alla EU-länder med rapporter om utbrott i vissa länder. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

Bedömningen är i nuläget att med de skärpta åtgärderna och den intensifierade övervakningen påverkas inte den långsiktiga planeringen för återgång till en mer normal situation i samhället. Det ökande antalet fall av deltavarianten påminner om vikten av att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen.

Utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram och regeringens planer inleds anpassningen av smittskyddsåtgärder stegvis. Den 1 juni gjordes vissa justeringar för bland annat kultur- och idrottsevenemang.

Spridningen av covid-19 beräknas enligt Folkhälsomyndighetens scenarier att klinga av i början av hösten 2021.

Den successiva återgången till en mer normal situation i samhället inleddes enligt regeringens plan och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier från och med 1 juni med att flera smittskyddsåtgärder anpassas.

Bedömningen är att samhället just nu befinner sig inom nivå 3 på en tregradig skala vilket innebär hög smittspridning och en fortsatt hårt belastad sjukvård. Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån.

Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

Nästa steg, nivå 2, beräknas kunna tas senare i sommar om utvecklingen håller i sig. Nivå 2 kan enbart nås om sjukvården har goda förutsättningar att klara av vården av covid-19-patienter, om smittspridningen har gått ner ytterligare och fortsätter att minska samt om vaccinationstäckningen fortsätter att öka i den vuxna befolkningen.

Exempel på anpassningar som genomfördes inom nivå 3 den 1 juni:

 • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
 • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
 • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
 • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
 • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
 • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Exempel på anpassningar som planeras inom nivå 2:

 • Antal deltagare kan utökas ytterligare för bland annat kultur- och idrottsevenemang. Inomhus kan 50 deltagare tillåtas, med sittplats upp till 300 deltagare. För arrangemang utomhus kan max 600 deltagare delta utan sittplats, med sittplats kan upp till 3 000 deltagare delta.
 • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras med högst 900 utövare.
 • Antalet deltagare på privata fester i hyrda lokaler kan höjas till 50.
 • Öppettiderna för serveringsställen kan förlängas eller tas bort och regler om storlek på sällskap och avstånd kan tas bort för utomhusserveringar.
 • Regleringen om antal personer per kvadratmeter i inom- och utomhusmiljöer kan tas bort.
 • Reglerna för begränsat antal passagerare i långväga kollektivtrafik (linjer längre än 150 kilometer) med tåg och buss tas bort.
 • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid kan tas bort.


Se presskonferensen från den 10 juni i efterhand via spelaren nedan:
Folkhälsomyndighetens råd om hur vi tillsammans kan bromsa smittan gäller fortfarande:

 • Håll avstånd
 • Umgås i mindre kretsar
 • Arbeta hemifrån om det är möjligt
 • Stanna hemma vid symtom och testa dig
 • Vaccinera dig
 • Fortsätt tänk på god handhygienen, tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Viktigt är att vi alla tänker uthållighet och tar egenansvar och följer myndigheternas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. råd.Nyttig information i korthet

För att planen om lättnader av restriktioner ska kunna följas måste vi fortsätta att hålla oss till de råd och restriktioner som ännu gäller.

Råden om att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk, att provta sig vid symtom och att fortsätta arbeta hemifrån kvarstår fortfarande.

Det är också viktigt att vaccinera sig när erbjudande kommer.

Antalet konstaterade fall i Skånehar passerat 155 000.

För att minska smittspridningen behövs att alla hjälps åt.

Det är fortfarande alldeles för tidigt att slappna av.Bra med e-legitimation för skolbarns egenprovtagning

Skolbarn rekommenderas att provta sig för covid-19 om de haft nära kontakt med någon med bekräftad smitta. Då är det bra om barn mellan 13 och 18 har en e-legitimation redan innan det blir aktuellt med egenprovtagning.

Smittskydd Skåne rekommenderar sedan tidigare, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, provtagning av personer som haft nära kontakt med någon som har bekräftad covid-19. Det gäller exempelvis på arbetsplatser, vid fritidsaktiviteter och även i skolan.

För att skaffa bank-ID krävs det ett godkännande av vårdnadshavare. Reglerna ser olika ut hos olika banker. Åldersgränsen varierar, men de flesta banker ger ut bank-ID till barn som fyllt 13 år, men inte alla. Mobilt säkerhets-ID och motsvarande e-legitimation kan inte användas för att logga in på 1177.se.

Freja eID Plus är en gratis, mobil, svensk e-legitimation. Det ordnas genom att:

 • Ladda ner en app till sin mobil eller surfplatta.
 • Besöka ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån. Men då måste man vara symtomfri och inte haft kontakt med någon som har konstaterad covid-19.
 • På 1177.se finns samlad information om egenprovtagning.
Riktlinjer för vaccinerade


Folkhälsomyndigheten meddelar att den om har vaccinerats kan träffa personer (även inomhus) från andra hushåll.


Detta gäller tre veckor efter den första sprutan.

Enligt myndigheten är anpassningen av rekommendationerna en avvägning mellan risken med att lätta på åtgärderna, och nyttan för de som berörs . Det är därför mycket viktigt att alla följer vaccinationsschemat och tar sin andra dos för att få ett bra och bestående skydd.


Folkhälsomyndigheten bedömer också att när personer i äldreomsorgen, de som bor med dem samt personalen är vaccinerade, så kan gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas. Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan även göra besök utanför sin bostad, till exempel hos närstående. Mer information på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Råd för att minska smittspridningen

Du har ett personligt ansvar att skydda dig själv och andra. Genom att följa de nationella råden tar du ditt ansvar för att minska smittspridningen.

Råd för att minska smittspridningen (1177.se) Länk till annan webbplats.Ytterligare intressant statistik

Kommunsiffrorna som redovisas via www.skane.se/digitala-rapporter/lagesbild-covid-19-i-skane/inledning/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. speglar inte hur många som är sjuka av covid-19 just nu, utan det totala antalet personer som är folkbokförda i respektive kommun och som någon gång sedan den 2 mars 2020 har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning.Statistiken visar hur många personer som genom virusprovtagning konstaterats med covid-19 den senaste veckan i förhållande till antalet invånare som finns i kommunen.

På så sätt blir siffrorna jämförbara mellan kommunerna. Folkhälsomyndigheten gör en omräkning till antal nya fall senaste veckan per 100 000 invånare.


Statistik Folkhälsomyndigheten kommunvis Perstorp. Vecka 22.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar veckovis covid-19 statistiken för Sverige på kommunnivå. Data uppdateras med föregående veckas data. Klicka på bilden för att komma till statistiken och sök efter Perstorp.

Glöm inte - fortsätt följ gällande råd och rekommendationer

 • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik

 • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten. Använd handsprit om tillgång till tvål och vatten inte finns.

 • Hosta och nys i armvecket.

 • Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.

 • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se Länk till annan webbplats.. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.

 • Friska personer i samma hushåll som en person med diagnosen covid-19 har en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. Förhållningsreglerna gäller i sju dagar. Barn i för- och grundskolan ska också stanna hemma enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

 • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest Länk till annan webbplats. för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.

 • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.

 • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Senast uppdaterad: