Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Företagarträff med fotboll och samarbete i fokus

Årets andra företagarträff hade samarbetet mellan Perstorps kommun och Helsingborgs IF som tema.
Samarbetet inkluderar fotbollsprofil på Centralskolan och en social del med inriktning mot jämställdhet, ökad måluppfyllelse i skolan samt kännedom om kost, motion och föreningsliv.
Projektet syftar också till att bidra till ökad integration och minskad segregation i samhället

Bildcollage Företagarfrukost 28 april på Persgården

Representanter från Perstorps Kommun och Helsingborgs IF utgjorde panel som utfrågades av moderator Håcan Nilsson. Temat för företagarfrukosten som Näringslivschef Annika Nilsson bjudit in till var samarbetet mellan Perstorps kommun och Helsingborgs IF där en fotbollsprofil på Centralskolan startar från höstterminen 22.

Företagarträffen på Persgården lockade ett femtiotal deltagare som förutom möjligheten att lyssna till en panel med representanter från Perstorps kommun och Helsingborgs IF också kunde nätverka.

- Syftet med träffarna är att de ska fungera som en mötesplats för företagarna samtidigt som vi från kommunens sida kan informera om aktuella saker. Första träffen hade vi nyanställd personal som tema, den här gången fotbollsprojektet och den tredje träffen som planeras innan sommaren har ett än så länge hemligt tema. Men jag kan avslöja att det handlar om som är värdefullt i semestertider, sa näringslivschef Annika Nilsson som själv ingick i panelen som utfrågades av moderator Håcan Nilsson.

Till exempel fick kommunens fritidschef Magnus Almström frågan vad han vill lyfta fram med Perstorp?

- Jag skulle säga föreningslivet. Trots att vi är en så pass liten kommun har vi över femtio föreningar.

Klubbdirektören för Helsingborgs IF, Joel Sandberg, fick frågan om vilken bild han har av Perstorp?

- Tidigare var det bar en ort man körde igenom. Men nu i och med samarbetet har jag gjort flera besök och fått en helt annan bild. Jag har till exempel varit på Ugglebadet med barnen, berättade Joel som också förklarade projektets fyra ben:

- Det är skolan som är nummer ett, sedan kommer tidiga insatser i årkurs 4-6 och därefter samarbete med föreningslivet där vi till exempel hjälper till att utbilda ledare inom PBIK samt näringslivet. Näringslivet ingår också och där är tanken att näringslivet i Perstorp kan medverka i projektet samt ta del av nätverksträffar och aktiviteter. Vi ingår ju i Familjen Helsingborg och HIF är en stor mötesplats.

ModeratorHåcan fortsatte rikta frågor till panelen som tog passningarna. Kommunalråd Torgny Lindau fick till exempel berätta om bakgrunden till projektets uppkomst:

- Den kom i höstas i samtal med föräldrar som undrade varför elever lämnade för andra kommuner. Kunde inte vi ha något liknande i Perstorp. Då tog jag kontakt med HIF och på den vägen är det. Att det sedan återkom med ytterligare innehåll till projektet blev bara en bonus.

Det Torgny syftade på var den sociala biten i projektet där representanter från HIF regelbundet ska besöka Perstorps skolklasser årskurs 4-6 för att utbilda om betydelsen av rörelse, hälsa och kost.
Själva fotbollsprofilen som startar i höst för elever i årskurs 7 inkluderar tre träningstillfällen per vecka på skoltid.

- Vi hade antagningsprovspel där 28 elever deltog. Vi ska ha en dialog med skolan hur vi går vidare nu. En dröm för framtiden vore att någon som går fotbollsprofilen tar sig hela vägen genom vår akademi upp till a-laget. Det är ett långsiktigt arbete vi påbörjat, sa HIF:s akademichef Mikael Dahlberg.

Rickard Löfgren, skolchef i Perstorps kommun, kommenterade projektet:

- Det finns ett fantastiskt värde i idrotten och att investera tidigt i ungdomar så att utanförskap kan undvikas. Vi ser myckt positivt på projektet som bidrar till ökad måluppfyllelse.

Förutom själva projektet berördes även avsaknaden av konstgräsplan i Perstorp.
- Det finns i 32 av Skånes kommuner men inte i Perstorp, när kommer det? sa Håcan Nilson och riktade frågan till kommunalrådet Torgny Lindau:

-Jag får bolla över det till PBIK som är inne i en process där de söker ekonomiska medel för att förvandla grusplanen på Uggleområdet till konstgräsplan.

Med i panelen var också Helsingborgs IF:s sportchef Andreas "Granen" Granqvist som Håcan Nilsson intervjuade lite mer ingående under den sista kvarten av företagarträffen. "Granen" som varit proffs i bland annat Italien, England och Ryssland samt varit lagkapten för svenska fotbollslandslaget och vinnare av Guldbollen 2017, berättade bland annat att han hade fem fina år i Krasnodar och att han först efteråt förstått hur stort det var med målen i VM 2018.

- På ett mästerskap befinner man sig i en bubbla med hotell, träning, förberedelser och match så man har inte koll på vad som sker utanför.

Vidare nämnde Andreas också att han och Janne Andersson (förbundskapten) har bra kontakt och att han när han flyttade hem till Helsingborg igen bland annat valde att investera i en restaurang.

- Var inte den allra bästa tajmingen att ha en restaurang när det samtidigt kom en pandemi men nu är det bättre. Den ligger i hamnen och är inspirerad av de platser där jag spelat, till exempel Italien.

Andreas berättade också att han brinner för fotboll på alla nivåer och att HIF jobbar med långsiktighet.

- Nu pratas det fotboll i Helsingborg igen. Vi har ordning på ekonomin och ett damlag på väg uppåt i divisionerna. Målet är att de ska nå Allsvenskan inom fem-sex år.

Samarbetet mellan Perstorp och Helsingborgs IF ser "Granen" mycket positivt på:

- Perstorp är en perfekt ort som vi vill skapa relationer med. Vi tänker oss även att spela vänskapsmatcher här både mot PBIK och större lag.

Läs också:

Senast uppdaterad: