Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Digitala tjänster
& Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter
& Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Så funkar Talande Webb

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Med Talande Webb blir Perstorps kommuns webbplats tillgänglig för den som har svårt att läsa.

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar.
Med Talande Webb blir Perstorps kommuns webbplats tillgänglig för den som har svårt att läsa.
Talande webb innehåller även översättnings- och uppläsningsfunktion till olika språk

Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser. Talande Webb, som företaget Funka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står bakom, är gratis för dig som användare.

  • För att aktivera Talande Webb på Perstorps Kommuns webbplats, klickar du på länken aktivera talande Webb som finns i det blå fältet ovan.

Då öppnas ett verktygsfält som gör att du kan peka och få menyer och innehåll uppläst, samtidigt som du får en visuell återkoppling.

Användaren med hjälp av Talande Webb surfa precis som alla andra. Navigering görs genom att peka på menyalternativ och skumläsa genom att peka på rubriker. Dessutom bestämmer användaren hur det ska se ut när texten markeras visuellt; fokus/nedtoning, markering direkt i texten eller en textremsa som kan ha olika storlek, färg och typsnitt allt efter behov.

Information om funktioner och Talande Webb finns på Funkaportalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Funktioner

Det finns två läslägen i Talande Webb: ”Peka och Läs” och ”Markera och läs”.

Peka och läs: När ikonen med fingret är markerad läser Talande Webb upp texten du pekar på, samtidigt som texten markeras och du får en visuell återkoppling.

 

Markera och läs: När ikonen med fingret inte är markerad markerar du först den text du vill få uppläst och sedan klickar du på play-knappen. Den här funktionen fungerar bäst vid långa texter.

 

Översättning och uppläsning på andra språk: Talande Webb kan, med hjälp av Google Translate, översätta och läsa upp på 40 språk. Hela webbplatsen översätts och läses upp på det språk användaren väljer. Denna funktion är inte aktiverad på alla webbplatser.

 

Spara till mp3: Du kan välja att spara text som en mp3 (ljudfil). Markera den text du vill spara och klicka på ikonen. Du får då döpa filen och spara den på din dator. Den här funktionen är praktisk när du vill du läsa en längre text på bussen på vägen hem eller repetera informationen flera gånger, utan att vara uppkopplad mot internet.

 

Nedtoning / läslinjal: Den här funktionen hjälper dig att hålla koncentrationen på det du läser. Du kan antingen använda en läslinjal eller så väljer du att en smal remsa av skärmen syns tydligt medans resten är nedtonat.

 

Textförstoring: Här väljer du om vill att texten ska förstoras vid uppläsning, en textremsa visas överst på sidan.

 

Inställningar

Under inställningar kan du göra dina personliga val. Inställningarna sparas automatiskt för den webbplats som du besöker.

 

Textmarkeringens färgtema: Välj den färg som passar dig bäst, den markerade texten ändrar då färg.

 

Rösthastighet: Välj vilken hastighet du vill ha på uppläsningen. Du kan välja mellan fem hastigheter.

 

Nedtoning / läslinjal: Välj om du vill ha läslinjal eller om du vill att skärmen tonas ned.

 

Storlek på nedtoning / läslinjal: Här väljer du vilken storlek du vill ha på läslinjalen eller nedtoningen.

 

Färg på nedtoning / läslinjal: Här väljer du vilken färg du vill ha på läslinjalen eller nedtoningen. Välj den färg som passar dig bäst.

 

Styrka på nedtoning / läslinjal: Välj den styrka som passar dig bäst, läslinjalen och nedtoningen ändrar styrka efter önskemål.

 

Textförstoringens storlek: Här väljer du vilken storlek du vill ha på textremsan.

 

Säg till när texten är länkad: Välj detta alternativ om du vill att Talande Webb ska säga till när texten är länkad.

 

Använd detta ord vid länkad text: Här kan du välja vilket ord som Talande Webb ska använda när texten är länkad.

 

Läs upp innehållet i pdf-dokument: Här väljer du om Talande Webb alltid ska fråga dig om du vill få pdf-dokumentet uppläst, eller om pdf-dokument alltid ska läsas upp utan att Talande Webb frågar dig först.

 

Informationsknapp: Denna knapp förklarar de olika funktionerna i Talande Webb.

 

Mer information om funktioner och Talande Webb finns på Funkaportalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: