Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Projekt "Språk och Lek"
uppskattas och utökas

Elaf Al-Obaidi och Hala Chanouha leder projekt Språk och Lek på Familjens Hus.

Språk och Lek är en verksamhet som riktar sig till den som behöver lära sig eller träna på svenska och som är föräldraledig. Genom Språk och Lek får deltagarna undervisning i svenska språket samt samhällsinformation inriktad till föräldraskapet.
- Språket är enormt viktigt att lära sig, säger Elaf Al-Obaidi och Hala Chanouha som båda pratar av erfarenhet då de själva kommit till Sverige och Perstorp och på plats lärt sig tala och skriva svenska.
Under hösten utökas projektet.

Elaf och Hala har gått den långa vägen från noll språkkunskaper i svenska via SFI och grundkurser. Gemensamt för dem båda är att de hela tiden haft målet att en dag kunna tala och skriva språket obehindrat.

Ett mål det nått.
Hala som jobbat inom barnomsorgen planerar att utbilda sig till förskollärare. Och Elaf har en examen i VA-program från Högskolan i Kristianstad. Något hon bland annat använt sig av i sitt jobb på tekniska kontoret, Perstorps kommun.
- Det är extremt roligt att jobba på ett ställe därifrån lärde man sig språket, säger Elaf.

Nu delar de båda med sig av sina erfarenheter då de hjälper personer i samma situation de en gång befann sig i. Elaf är SFI-lärare och Hala barnskötare på Familjens Hus där projekt ”Språk och lek” bedrivs. Språk och Lek är ett samarbete mellan Socialförvaltningen, Barn- och utbildningsnämnden, Svenska för invandrare (SFI) och Familjens hus.

- Vi har i genomsnitt tio deltagare per gång. Vi pratar svenska, går igenom grammatik och berättar om hur det svenska samhället fungerar och är uppbyggt, förklarar Elaf

Hala kom till Sverige 2011 från Libanon. Första halvåret tillbringade hon i Hultsfred sedan kom hon till Perstorp. Elaf kom 2008 till Perstorp från Irak. Perstorp är numera hemma och en plats de uppskattar.
- Perstorp och all personal har hjälpt oss jättemycket. Vi har kämpat och aldrig gett upp. Det är också något vi förmedlar till våra deltagare. Man måste jobba hårt för att nå ett mål. Det räcker inte att bara någon i hushållet kan språket utan den är upp till varje individ att lära sig. Vem vet, kanske du en dag måste ringa Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller vårdcentralen. Om du inte kan prata hur ska du då kunna göra dig förstådd? säger Elaf.

- Ja, språket och att våga prata är det allra viktigaste för att komma in och anpassa sig i samhället, inflikar Hala.

Språk och lek erbjuder undervisning två lektioner per vecka. Från och med den 1 oktober gäller måndagar och tisdagar mellan klockan 13:30-16:30. Deltagare även har möjligheten att delta i Öppna förskolan på Familjens Hus. Då ges till exempel de arabisktalande kvinnorna möjlighet att träna på att kommunicera med andra svenska mammor.

- Där finns jag med som en språkstödjare, berättar Hala.

Elaf och Halas energi och engagemang är två lysande exempel på skidåkarlegenden Gunde Svans motto att ”Ingenting är omöjligt”!
Och att man aldrig ska ge upp.

Språk och Lek är en verksamhet som riktar sig till dem som behöver lära dig eller träna på svenska och som är föräldraledig.

Senast uppdaterad: