Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Kris i livet

Fyll i beskrivning av bilden

Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid kris i livet. Här hittar du information om området och länkar till andra sidor, du hittar också information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Kris

Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som är svårt att hantera och som gör att vi tillfälligt tappar fotfästet. Krisen är både en reaktion på det som hänt och en tid för anpassning till den nya verkligheten. En kris kan utlösas efter allvarliga psykiska påfrestningar, som att en nära anhörig dör, att man är med om en olycka, upplever en katastrof eller att något annat oförutsett inträffar. Kris är inte detsamma som psykisk sjukdom. Om en kris inte blir löst på ett bra sätt kan den leda till psykiskt lidande.

Olika sorters kriser

En så kallad livskris kan utlösas av till exempel en anhörigs sjukdom. Det är en typ av kris som oftast går att bearbeta och komma igenom med stöd av familj och vänner, även om det inte alltid känns så när man är mitt i den.

Utvecklingskriser är en del av människans psykologiska utveckling. De kan uppstå vid viktiga övergångar i livet, till exempel när man som tonåring tar klivet in i vuxenvärlden. Det är perioder då man är mer sårbar. Om det då händer något som upplevs som extra jobbigt har man sämre förutsättningar att hantera det.

En tredje typ av kris är den som kan inträffa i samband med plötsliga och oväntade händelser. Det kan till exempel vara dödsfall, sjukdom, olyckor och katastrofer samt våld och hot. Man har inte fått tid till att förbereda sig. Det oväntade drabbar en som ett knock-out-slag. Även den här typen av kriser klarar de flesta att ta sig igenom om man får stöd från människor i ens närhet. En del personer kan under en tid behöva mer professionell hjälp för att orka ta itu med konsekvenserna av det som hänt.

Källa Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veta mer

Sjukvårdsrådgivningen 1177 (Skåne) om Att hamna i kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UMO om att må dåligt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du få hjälp

Barn- och ungdomspsykiatri, BUP (Region Skåne)

Verksamheten för Barn- och ungdomspsykiatrin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (BUP) har öppenvårdsmottagning med målsättning att bota, lindra och förebygga psykiska sjukdomar och störningar hos barn och ungdomar.

Telefon: 044-309 23 00

Akutvård BUP Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., telefon: 040-33 17 11

Senast uppdaterad: