Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

 Du är här:

Stöd till barn och ungdom

Barn, muralmålning

Du som är barn eller ungdom kan tala om för någon när du befinner dig i en svår situation.
Du har rätt att be om stöd och hjälp.

Dina rättigheter

Alla barn har rätt att växa upp och att ha det bra. Det står i FN:s konvention om barnens rättigheter. Sverige har, liksom nästan alla länder, lovat att följa Barnkonventionen. Det betyder att du som är under 18 år har rätt till vissa saker. Du har rättigheter. Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, vilket land du kommer ifrån, vilken tro du har eller vilket språk du talar.

Du har rätt att säga vad du tycker och rätt att bli lyssnad på. Du har rätt att få gå i skolan och att leka på din fritid. Du har rätt att bli vänligt bemött. Ingen får göra dig illa, inte ens din mamma eller pappa. Ingen får röra dig på ett sätt som du inte tycker om. Detta är några av de viktiga saker som står i Barnkonventionen.

Vem kan hjälpa dig?

Om du känner att det finns saker som är jobbiga är det bra om du pratar med någon vuxen om det. Det kan till exempel handla om att du blir mobbad, slagen eller utsatt för någon form av övergrepp eller påtryckningar. Ibland kan det till och med vara föräldrar som gör sådana saker och då kan det vara extra svårt att berätta, men du har rätt att berätta för att få hjälp.

Det är viktigt att berätta det för en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, annan släkting, lärare eller skolkurator. Eller så finns det kanske någon annan som du litar på som du kan berätta för hur det är. Familjeenheten är också bra på att hjälpa eller vet vem du kan vända dig till för att få hjälp. De kan ge dig råd och stöd eller hjälp dig att lotsas till rätt ställe med dina frågor.

Chatta anonymt med BUP - för dig under 18

Behöver du prata med någon vuxen om hur du mår?
Via Region Skånes chattfunktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du chatta anonymt med personalen som jobbar på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) för att få råd om hur du kan må bättre.
Chatten är öppen på tisdagar och torsdagar mellan klockan 13-16.

Senast uppdaterad:

Till toppen